• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Милион и един въпроса от лаик

Започната от Deyan, 19.09.2022 16:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Deyan

Привет. Първо да кажа, че съм начинаещ. Решил съм да си направя поръчков аквариум с размери 140х50х50. Рибите ще са от типа тетра, барбус, бета, данио, неонки...

Идеята ми е като цяло в аквариума от едната страна да има нещо като планина с камъни сирию, а от другата мангров корен/и. Грунда мисля да е 3-5мм, но нямам идея какъв да е субстрата, както и колко ще ми трябва. Идея си нямам каква дебелина трябва да бъде слоят.

Дъното ми се иска да е изцяло покрито със зеленина, тип small cow hair grass или Marsilea Crenata, която ще спомага и за насищането на водата с кислород. Гледах клипове как става това със солидно намокрен субстрат, покрит със стреч фолио аквариум, с пусната лампа за определен брой часове на ден, както и за пръскане с пулверизатор всяка сутрин и това в продължение на 2-3 седмици. Това при положение, че се купят растенията на семена.

За канистър се двуомя между SunSun HW304B и JBL e902. За осветление съм се спрял на Fluval AquaSky LED 83.5-106.5 см. Имам колебания за нагревателят дали да е вътрешен или външен свързан към канистъра.

Сигурно звуча като някой заблуден, който си мисли, че всичко ще стане както си го е намислил, но съм наясно, че няма да е така. Не и без необходимото отделено време и грижи. Парите не са проблем, но както казах съм лаик по темата и някои неща са ми мъгла.

Общо взето ме интересуват няколко неща:
1. Колко голям да е грунда?
2. Какъв субстрат да ползвам и колко дебел слой да се сложи?
3. Какъв нагревател да ползвам?
4. Кой канистър е най-оптимален?

Вероятно има и още други неща за които не подозирам, но затова пиша тук. Всички коментари са добре дошли. Поздрави.

mushroom

Здравей,
сериозен проект си замислил за начинаещ. Аз не съм имал толкова голям аквариум, но някой друг съвет мога да ти дам. А и други колеги ще се включат с някоя друга идея.
1. Колко голям да е грунда? - При положение, че искаш да направиш полянка, мисля че субстрата ти трябва да е по-ситен. Нямам опит с такова начинание, но имах доста ситен субстрат в 2 аквариума и растенията излизаха много по-лесно отколкото сега(имам пресяти речни камъчета, но са горе долу в диапазона 3-5мм.).
2. Какъв субстрат да ползвам и колко дебел слой да се сложи? - За първото не знам. За второто - отпред слагаш горе долу 2 пръста (4см.) и след това постепенно увеличаваш. Нещо като надолнище/склон да се получи. Това подобрява и визията според мен. Вче в дъното може да ти е спокойно 7-8см.
3. Какъв нагревател да ползвам? - Ако си вземеш външен ще имаш една машинка по-малко вътре в аквариума. ( - :
4. Кой канистър е най-оптимален? - Тук не знам, защото нямам опит с канистър, но аз бих си взел JBL-a пред SunSun. Качеството със сигурност ще е по-добро.
Питай смело, с времето може да отхвърлиш някои неща, а за други да ти се избистрят идеите. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Deyan

Честно казано не възнамерявах да правя чак толкова голям, но единственото място където мога да сложа аквариум е под телевизора, затова ще е тип ТВ шкаф и понеже телевизора е 65 инча... Ще изглежда странно 60 или 80-литров аквариум под телевизора, който си е закачен за стената и няма да е върху капака. Та идеята е аквариума да има поставка висока 15 сантиметра, 50 сантиметра височина и после пак 15 сантиметра за капака. Вече почнах да се чудя дали няма да е прекалено нисък понеже няма да е пълен до ръба с вода, а на дъното ще има мангров корен, камъни, 6-7 сантиметра дъно... И идва другия проблем. Жена ми е интериорен дизайнер и каза, че долната част на телевизора трябва да е максимум на 90 сантиметра от пода. Трябва да има някакво отстояние между капака и телевизора, което го слагаме 10 сантиметра и... Въобще... От Варна съм и до толкова съм се зарибил в последните 5-6-7 месеца, че ноември/декември ще ходя до София, за да купувам камъни  :-D Понеже тук няма нито един сирию.

Колкото до нагревателят, аз точно заради пестенето на място ми се иска да е външен, но не знам кой вид е по-удачен. Ако е вътрешния, ще сложа вътрешен. За канистърите на СънСън някои казват, че са по-добри понеже имали и UV лампа, но пък частите им били кът. Вече откъм качество не знам, но логиката сочи немското пред китайското.

Друго забравих да питам. Какво да правя с осветлението. Дали за 140 сантиметра Fluval AquaSky LED 83.5-106.5 см ще е достатъчно?

NO CARRIER

За полянка освен силно осветление ще ти трябва и CO2. Освен това не знам колко е добра идея влагата от аквариума да върви към телевизора. Ясно, че ще има капак, ама като го правиш му дай съвсем лек наклон, за да излиза отпред, а не отзад, към стената.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

А място за външния филтър с външния нагревател и някакво отделение да си държиш такъмите/храната/кепчето/сифона предвидено ли е?
Относно светлината. Аз знам че за бавен аквариум ти трябва 0,3W на литър, за непретенциозен около 0,5 - 0,6W на литър и за бързорастящи растения 1W на литър. С твоята полянка най-вероятно аквариума ти ще е за бързорастящи. Това са ватове на пури. При LED осветление нещата малко се променят, но пак като ориентация. Не ми е сила тока, там лумени, ватове и прочие.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Deyan

За въглеродния диоксид чух противоречиви мнения. За някои е наложителен, за други помага, но няма нужда, защото светлината била най-важна. Телевизора ще го наклоня напред, понеже ще го качим над нивото на очите.

Иначе в дясната страна на аквариума ще има един модул, който ще е висок колкото аквариума. Там ще е канистъра, а над него според свободното място ще има един или два рафта за принадлежностите.

Аквариума няма ли да е прекалено нисък, за да мога да го почиствам със сифона за дъно?

NO CARRIER

Ако имаш растения не трябва да сифонираш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (3)

56707

Публикации: 7
Прегледи: 3039

56037

Публикации: 7
Прегледи: 3455

51605

Публикации: 3
Прегледи: 2591