• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малък аквариум без нагревател.

Започната от ogun, 15.12.2014 12:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogun

Здравейте,
Имам 1 аквариум, 6-7 литра. Има осветление, дънна филтрация, сложил съм 3 малки анубиаса и грунд разбира се.
Осветлението е 5W.
Пуснал съм го преди 2 седмици. Светя по около 8-10 часа на ден. Това добре ли е за анубиаса? Анубиаса съм го хванал с конец за по-големи камъни, които съм позаровил в грунда, който там където са заровени отзад е по-едър - 3-5мм, а отпред е ситен, около 2мм.
Въпросът с обитателите стои, спрял съм се на 2 мъжки гупи или една бета. Притеснявам се, че без нагревател на бетата ще й е студено, затова клоня повече към гупите. В стаята температурата е постоянно около 23-4, понякога е 25-26, а рядко пада и до 20. Няма място за нагревател т.е. може да сложа ама ще стои малко като химикалка в чаша... :-!
Добре ли са тези обитатели?  :whistle:

Ivan_S

Като обем става само за бетата. Но ако не можеш да гарантираш постоянна температура на водата, не става за риби.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Grigorov

Сетих се за този тип нагреватели. Би могъл да свърши работа , макар че цената му е малко солена за тия ватове. Просто давам линк без цел реклама. Да ме извинят модераторите , ако се сметне за такава и да коригират поста ми.

ogun

Взех две малки Ендлерчета. Направих и снимки ама с телефона е ужасно.
Все пак вижте какво направих.

hunter

Що за садизъм да мъчиш рибките  :duvar: Вземи една бета въпреки и за нея да е тясно. Аз на работа имам 5 литра и гледам охлюв  :-D И си сложи нагревател с термо регулатор. При нас са по 9лв. аз съм с такъв в 5 литровия и поддържа 22-23 градуса на охлюва  *ROFL*

rane

Цитат на: ogun - 18.12.2014 20:53
Взех две малки Ендлерчета. Направих и снимки ама с телефона е ужасно.
Все пак вижте какво направих.
Симпатично е аквариумчето *THUMBS UP*Ендлерчетата са големи сладури.Аз си взех 2 мъжкаря и в началото ме беше страх да не ги изядат молинезиите, но явно съм случил на кротки дяволчета *YAHOO*Засега не съм забелязал да имат проблеми с някоя от рибите в аквариума.Дори са доста потентни и непрекъснато ухажват женските ми гупи.Но са егати и дребосъците - имам 2 месечни малки гупи, които вече са по-едри от тях :-D
Според мен тези 2 рибки ще са максимума за този аквариум.По-нататък, когато се запалиш си купи доста по-голям аквариум от тези 6-7 литра, а малкия го остави да гледаш новородени или пък за карантинен.

Успех в хобито *THUMBS UP*

ZIRO

Цитат на: Grigorov - 15.12.2014 20:53
Сетих се за този тип нагреватели. Би могъл да свърши работа , макар че цената му е малко солена за тия ватове. Просто давам линк без цел реклама. Да ме извинят модераторите , ако се сметне за такава и да коригират поста ми.

Аз ползвам такъв нагревател(25W) в 10л нано и ми върши перфектна работа. Взимай, не се чуди.

ogun

Здравейте,
С аквариума всичко е горе-долу добре. Рибите си живеят добре, даже пораснаха малко.
Има обаче лек проблем с някакъв кафяв налеп. Първо се появи по горните големи листа на растенията, които са близо до повърхността. Аз на няколко пъти го махах с ръка, но пак се появява. Сега гледам, че е започнало да се появява и тук там по стените, пак горе-долу на същото ниво.
Какво да правя? Дали е от светлината?
Осветлението е от една лампа 5 вата, която е на около 4-5 см от повърхността. Светя по около 8-10, рядко 12 часа на ден. Сменям всеки ден водата по около 700-800мл (една бутилка от водка престоява с вода  :-D), а един път в седмицата по 2 килограма. Чистия обем вода е 6.40 литра.
Какво да направя? Да увелича светлината, да я намаля, да сменям повече вода и по-често?

niki_o

Аквариума е нов и минава през определени етапи-кафевите водорасли са един от тях.при нормални условия трябва сами да се махнат като се стабилизира аквариума.Ако искаш си вземи 2 охлюва Неритина да чистят.
Много дълго светиш-повече от 9 часа са си гаранция за водорасли в нов аквариум.Анубиса може и да мине и с 6-7 часа и дори ще е по-доволен.

ogun

Прочетох от менюто в дясно, че кафявите водорасли се появяват от малко светлина, от няколко дни светя само по 6 часа и няма подобрение, а дори нарастват.
Дали да не я увелича?

NO CARRIER

Не прави резки промени, особено в началото. Въоръжи се с търпение. 8 часа е нормалното време за светене. Може да сложиш един анциструс да пасе.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ogun

Да докладвам как се развиват нещата с аквариума.
Всичко е наред, рибоците пораснаха, растенията също растат бавно, проблема е, че продължава проблема с кафявите водорасли. Няма оправия, махам ги на 2-3 седмици с гъба от стъклата.
Светя по 6 часа - от 6 вечерта до 12.
Дали да не намаля още светенето? Ще е проблем ли за анубиасите?


slayerp5


ogun

Каква е целта на това упражнение?

slayerp5

Много просто, кафявите водорасли се появявят при слабо осветени аквариуми, в случея говорим най-вероятно за аквариум hailea fc200 които, доколкото знам е с енергоспестяваща крушка със специален спектър и трябва да се подменя всяка година.

Публикациите са слети: 13.04.2015 16:22

Също так забравих да добавя че проблема може да се дължи и на факта че този аквариум е с дъна филтрация, която сама по себеси е ефвктивна само в опредален случай. Първо, субстрата които си сложил е неподходящ, сложи манадо. Второ между дъния филтър и водната помпа има прозрачен пластмасов цилиндър, напълно го с филтърна вата така ще имаш и билогична и механична секция и ще намалиш дебита на водната помпа която е доста силна за този аквариум.

Similar topics (5)

48340

Публикации: 14
Прегледи: 6085

55151

Публикации: 0
Прегледи: 2674

56749

Публикации: 0
Прегледи: 1708

59736

Публикации: 6
Прегледи: 1221