• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Консултация за Създаване на чисто нов аквариум.

Започната от ValerkoEnchev, 31.12.2021 10:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ValerkoEnchev

Здравейте колеги, от известно време обмисляме да си направим едно аквариумче. Искам да отбележа, че сме начинаещи, но се информираме доста за нещата.
Спряхме се на Eheim Vivaldi 180л (100/40/50) и  допълнителен външен филтър ще има на Eheim biopower200, и така общата филтрация ще е 960л)ч. Като тези неща ще дойдат в първите работни дни на 2022година  *DANCE* След това ще сглобявам скафа и  лазерен нивелир ще използвам за нивелацият. Дайте съвет дали да се занимавам да слагам коркова или фибран подложка. Видях различни мнения във форума и се колебая.
Запознахме се с азотния цикъл и значението му.
В момента избираме грунд,камъни и изкуствени цветя.
Проблема е че искаме да имаме от всички риби. Не можем да се спрем на 2-3 вида.
Аз искам цихлиди около 17броя да взема за целия обем, жената и децата искат тернеции,неонки,скалария,сомове и т.н.
Осветлението (13,5W)- дали ще е достатъчно за аквариума, като се има впредвид че хола като цяло е добре осветен (изток-запад изложение), аквариума ще е в западната част на стаята, като до прозореца разстоянието е около 2м.
Мислим да направим следното, кажете дали е ОК.
Да сглобим целия аквариум с филтри и т.н.
Да аранжираме грунда,камъните,растенията.
Пълним с вода и около две седмици чакаме да се нормализира водния цикъл.
После в продължение на около две седмици пълним с риби(неонки,тернеции и сом)
След около 6-14месеца мислим да вкараме цихлиди.

Благодаря предварително за отделеното време.
Ще пиша при допълнителни въпроси, че нещо дълго стана писмото  :)

mushroom

Здравейте,
добре дошли във форума.
Не сте споменали колко литра ще е аквариума, а от това зависи и какви филтри Ви трябват.
Относно азотния цикъл (не водния), хубаво да е поне 3 седмици според мен. Особено ако ще слагате пластмаси вместо растения, защото те с нищо няма да допринесът за азотния цикъл. Помислете си за растенията те допринасят не само за естетиката, а и за процесите в аквариума (качесвото на водата).
Зависи колко е голям аквариума, опитайте се да обедите жената/децата да си харесат примерно 2 вида пасажни рибоци и сомчета (за дъното и за стъклата). Тернециите ги оставете настрана (лично мнение).
Не забравяйте да измиете обилно грунда преди да го сложите в аквариума.
Относно подложката - и двете са добре. Корка ще изглежда по-красиво, но е и по-скъпия материал.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ValerkoEnchev

Благодаря за отговора.
Акваруима е 180л,общата филтрация ще бъде 960л)ч  забравих да спомена че грунда ще бъде измит старателно преди поставянето в аквариума. Спряхме се на фракция 2-4мм.
Е ли възможно да сложим сега два вида пасажни рибки и сомове. А след година примерно да бъде трансформирано в цихлидарник.
Относно цихлиди, за които съм по склонен аз, имам въпроси.
- можели няколко вида цихлиди да се отглеждат заедно.
-кой е най-агресивния вид, искам да го избегна.
- на 1 мъжки колко женски трябва да има долу горе.
И да ми препоръчате за Пловдив от къде мога да си взема качествени цихлиди или други риби.Аз ходих в един два специализирани магазинчета, но съм сигурен че не те са най доборото.

mushroom

Не намирам нищо като Eheim Vivaldi. Има Vivaline, но това гледам, че са готови аквариуми, направо с шкаф.
Пропуснал съм осветлението, гледам пишете 13,5W. При положение че не искате естествени растения, мисля че няма да е драма. Обикновенно се счита 0,3 - 0,5W на литър за бавнорастящи и 1W на литър за бързорастящи растения. Тук разбира се други колеги може да кажат, че мерната единица ват не е много подходяща за тези сметки, но аз съм много слаб в тока и затова не претендирам за някаква точност на информацията.
Принципно директна слънчева светлина не се предпочита за аквариумите, освен ако не гледате скариди или рибки алгояди (повечето лепящи сомове са такива). Иначе рискувате да се сдобиете с доволно количество водорасли в аквариума.
На 180л. спокойно можете да си вземете 2 пасажа по да речем 20бр. рибки. Два вида неони, неони с някаква друга пасажна рибка и т.н. и т.н.
Относно след това да вземете цихлиди и какви да са не мога да кажа... не съм запознат. Но въпроса е какво ще правите с другите риби? Ще ги махнете ли?
За читави магазини във Филипополис не знам.
Ако нещо друго се сетите, питайта спокойно. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kstoilov

EHEIM vivalineLED 180

За комплекта е написано, че идва стандартно с вътрешен филтър. Според мен крайно недостатъчен за 180 л.
Аз имам 126 л ехайм комплект, и бързо смених вътр. филтър с външен ехайм 4+ pro 250.
За 180 л сигурно ще трябва и по-голям, ВЪНШЕН филтър: 4+ 350.
Осветлението - стандартното обикновено върши работа за бавен аквариум. Нямам опит с ЛЕД, какъвто е посочен за този комплект, но предполагам че е минимално необходимото (при живи растения). За рибите е без значение. Аквариума не се излага на директна слънчева светлина ! Така че, колко е осветена стаята, няма значение. Ако се гледат живи растения, те си искат качествено изкуствено осветление.

Моят опит с готов комплект: от него няма смисъл. Запазил съм само аквариума и нагревателя. Всичко друго е сменено или модифицирано впоследствие. Подложка не е необходима, аквариума си идва с необходимата пластмасова рамка, която върши работа.

Относно рибите - силно препоръчвам неоните като начало, например 10 бр за този обем. + 1-2 сае например при живи растения.
Сомови не успях да завъдя, там явно трябва добър подбор на грунда и/или рибите.

Успех.

jabeto

Здравей!180л. аквариум е добро начало.Хубавото на оборудвания аквариум е ,че всичко е направено естетически красиво.Щом няма да гледте истински растения 13вт лед осветление е ок.С това осветление може да гледате и истински растения от видовете (криптокорина,анубиас,микрозорум,валиснерия,роголистник,водна леща,писция)Това са растения които ще виреят с това 13ватово осветление и няма да изискват допълнително торене.Рибите ще ги наторяват като акат :).За подложка става и фибран и корк.Дебелината на подложката 1-2 см.Купешките аквариуми мисля че си имат  пластмасова рамка отдоло на стъклото и в такъв сучай не е нужна подложка,но винаги може да се застраховаш като си сложиш подложка.За осветението ще трябва да си вземеш контролер(най евтино механичен 10-15лв),за да ти пуска осветлението автоматично.Почваш да светиш по 4 часа на ден и всяка седмица вдигаш с по 1час ,докато стигнеш 8 часа светене на ден.Вода сменяш 30-50% на седмица.Грунд най-евтино е речен грунд 3-5мм едрина на фракцията.Филтрацията 1000л/ч като минимум за този аквариум.В началото ако гледаш 20-тина малки рибета ще ти стигне и фабричната филтрация.Рибки като за начинаещ си вземи малки и евтини рибки.Неони,разбори.Като начинаещ е възможно да умориш някоя ии друга рибка и затова ти казвам,малки и евтини рибета.Рибки като цяло се гледат от една група примерно различни видове тетри или разични видове живородки и тнт.На другия въпрос дали след време може да гледаш цихлиди.Да може от по дребните малавийци,но ще ти трябва по яка филтрация ,защото си стават по 8-10см големи.За цихлиди ще ти трабват и доста камъни за укрития и за разделяне на територията.Цихлидите 1 мъжки на 3-4 женски.Успех! :)

sVGNsali

Колегите са казали почти всичко.
Филтрацията на сетовете куца или по-скоро не става. Подозирам че това ще ви изиграе лиша шега. Да внимавате с храната-т.е да не прехранвате. Да следите аквата в началото да почиствате усърдно при зелената и кафява фаза. Аз бих почнал с няколко гупи и анцитрус след 3седмица до стабилизиране на аквата.
С каквито и да рибки да стартирате, след вкарване на цихлидите(не сте посочили какви) постепенно първите ще се редуцират до 0. Което обикновенни води до драми в къщи и абониране за кварталния аква магазин. Не че последното е непременно лошо.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

ValerkoEnchev

Здравейте по никое време :)
Наздраве на именниците ако има такива :)
Знам че не тук е мястото, но понеже пиша от телефона, относно качването на снимки имам затруднение, няма ли по/лесна опция за качване от тази с прикачване на линк?
Малко ъпдейт за аквариума който стартирахме.
След ходене по няколкото читави зоо магазина в Пловдив, стартирахме аквариума днес следобяда.
Лепнах черно фолио от третия път стана
За грунд сложихме 25 кг кварцов пречистен пясък.
После домочадието се включи в аранжировката с два корена и няколко камъка.
инсталирахме вътрешния филтър (дебит 210л/ч) и след 2часа работа сложих нитрифициращи бактерии на JBL.
После сложихме JBL biotopol, който стабилизира водата от чешмяна в сладка.
Лепнах нагревателя и в срещуположния диагонален ъгъл лепнах и един термометър.
Поставихме и малък аератор (20см) камъче с подходяща помпа.
Пуснахме и едно изкуствено растение за цвят пред вътрешния филтър.
Обаче сега като седя и го гледам това цялото творение ми изникват няколко въпроса. :)
1- на какво разстояние трябва да е вътр.филтър от нагревателя.
2- дали да сложа още бактерии
3- как да кача най/лесно снимка, за да видите какво се получи.
4- да пусна ли в неделя два анциструса, че нямам търпение нещо да плува вътре. А и децата ми изядоха главата, айде та айде :):):)
5- кога ще спре да се образуват балончета по стъклото



dennis

Първо да споменем само, че JBL Biotopol е за дехлориране и улавяне на тежките метали във водата и не прави чешмяната вода "сладка", тя по принцип е такава. Освен това този аератор, ако няма естетическа цел реално е безполезен при положение, че има филтър, който движи водата. Водата не е нужно да има балончета, за да знаеш че има достатъчно кислород в нея, дори слабото движение на повърхността от филтъра е достатъчно за правилното ѝ аериране. Казвам го по отношение, че мен помпичките ме дразнят, вдигат допълнително шум и заемат място, няма нищо лошо да я оставиш, това е твой избор.
1-Добре е нагревателят да стои на място, на което постоянно да има поток от вода, най-често в противоположната част на аквариума от филтъра. Това е за да преминава постоянно хладка вода покрай него, която той да нагрява. Ако е на място където има застой във водата топлината няма да се разпределя толкова равномерно.
2-Бактерии не е необходимо да слагаш по принцип ако чакаш цикъл, но ти вече си сложил и от повече нямаш нужда, дай им време
4-Не бързай да слагаш риби, въпреки че си действал по бързия начин за старт на аквариум. Изчакай поне седмица за по-сигурно. След което постепенно вкарвай риби, за да не натовариш изведнъж бактериите си.
5-Балончетата ще изчезнат от самосебе си скоро, това е от дехлоратора или силната аерация.
Успех! За снимки не знам как да помогна и аз не съм наясно :-D

sVGNsali

Най лесното качване на снимка , поне за мене е през https://postimages.org/ или подобно.
Ако си направите профил, повечето предлагат споделяне на снимки безсрочно.
Та, значи качвате там и споделяте линка в темата си и това е.
Аз обикновено слагам нагревателя в близост до смукателя на филтъра. Но и вашето решение не е грешно.
Споделете кои ас местата в Пловдив, да знаем и тия дето не сме от там. Аз знам само за един, до мола на Руски..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

ValerkoEnchev

Значи този до мола на бул.Руски е АкваЗона
На 6ти септември до поликлиниката е магазин Акватика
ЗооМания на Баумакс, на асеновградско

ValerkoEnchev

https://postimg.cc/gallery/FdfJffm

https://i.postimg.cc/DWdhf6pz/63-B51-C72-BD0-F-49-CC-AB0-E-4784782416-F7.jpg

https://i.postimg.cc/bZn8WpQk/7-A19-AF8-B-72-C2-4618-8-EAF-695-A90399-AA1.jpg

https://i.postimg.cc/R6gzKFB5/DB5-E7-D42-25-E3-4-AEF-8-A80-547-DBB22-F239.jpg
Тази мътилка за колко време ще изчезне
Аквариума има наклон с 1.5• градуса
Смятате ли че е проблем
https://i.postimg.cc/s2Z1WRtp/EB1-BD97-F-8-D49-4-FDD-A305-3-D9-D14-F68805.jpg

sVGNsali

Мътилката, в твоят случай с вътрешен филтър няма да се разсее лесно, но все пак 5-6 дена най- много си мисля.
Наклона да не те тревожи.
Иначе аквата е красива явно сет на Ехайм или се лъжа? Иначе вътре сте го подредили приятно.
Изкуствените китки са въпрос вкус но по добре си набавете бързорастящи китки да помагат за баланса.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

mushroom

Здравей,
много хубаво изглежда. Поздравления.
Този лепящия тернометър след 2-3 години избледнява и не показва вече точно. Вземи си един спиртен струва само 2,50лв.
Сложи си естествени растения освен естетика ще помагат и за баланса на водата.
Относно рибите изчакай поне 1 седмица, дори и повече.Може да ръснеш малко храна също, все едно има риби ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ValerkoEnchev

https://i.postimg.cc/26NXs6Kc/4-FD03-DDC-5658-49-F7-9484-AB0180-C4-B78-C.jpg
Това е първия тест
Долу горе бива май?
Незнам с цихлиди какви растения може да сложа, няма ли да ги атакуват
Сета е на ехайм, vivaled или vivaline 180.
Мнение за вътрешен филтър на
resun 700/1000????

Similar topics (5)

59281

Публикации: 8
Прегледи: 2531

53081

Публикации: 7
Прегледи: 2981

51269

Започната от kokoqn4o


Публикации: 1
Прегледи: 1761

57470

Публикации: 1
Прегледи: 1545