• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 11:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER


ЦитатАз определено зачертах лед-овете. При мен винаги опитите с тях водеха до алгии.
Тук почвам да се замислям, че макар и малко, луминесцентните лампи имат остатъчно ултравиолетово излъчване, което може да е причината за подтискането на водораслите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kstoilov

Цитат на: NO CARRIER - 02.05.2023 08:23Тук почвам да се замислям, че макар и малко, луминесцентните лампи имат остатъчно ултравиолетово излъчване, което може да е причината за подтискането на водораслите.

Точно това визирам. Но все пак тук има хора, които са доволни и от лед-овете.
По мои изчисления, икономията на ток с тях не надхвърля 20%

mushroom

Боже колко ми улеснихте живота... тъкмо съм пред дилема за осветление за един капак, а съм много зле с тока. ( - :
Слагам един трансформатор за 3 пури и преставам да мисля схеми за лед ленти, цветове и алабалистики. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kstoilov

Цитат на: mushroom - 02.05.2023 11:37Боже колко ми улеснихте живота... тъкмо съм пред дилема за осветление за един капак, а съм много зле с тока. ( - :
Слагам един трансформатор за 3 пури и преставам да мисля схеми за лед ленти, цветове и алабалистики. ( - :
То не е точно трансформатор, а дросел. И не е много лесно. Обикновената схема изисква един дросел и един стартер за всяка пура. Бих ти препоръчал електронен баласт, с който се елиминира стартера и всичко е по-лесно. Аз ползвам примерно такива:
https://aquarium.bg/-2-2375

T.Stoev

Благодаря за поясненията.   ЗА ПРОЗОРЕЦА- ДА ДО ПРОЗОРЕЦ Е ,но няма пряка слънчева светлина. Все пак от страна на прозореца съм сложил и фолио на аквариума за всеки случай.За алгите май не е толкова страшно дори и да ги има - малко се филмирах да не стане някакво неконтролируеми блато с водорасли.

За осветлението, има толкова много изписано и като цяло няма две еднакви мнения кое по-добро, кое по-лошо, ват/литър, лумен/литър.....човек може да се побърка  :(  . Имам 60 литра аквариум и там отново е лед ,но си стартира без тия ефекти за изгрев - залез ( плаши рибите с две думи) ,та за това реших да пробвам с това . 
Благодаря още веднъж за мненията .

kstoilov

Точно така, едва ли ще стане блато с водорасли. При теб изглежда добре.
Макар че аз веднъж почти "постигнах" такъв ефект в 30 л, докато си правех експерименти със светене, торене и т.н.
Поне научих, че това е лесно постижимо при драстични намеси.
И да - при един добре, при друг лошо, спор няма за това


Noev__

Здравейте моля за помощ... Имам 270л аква 130х35х60 пробвах с ленти- не стана добавих още пак не стана, искам да свети силно защото до дъното не стига нищо и гинат китките .... Моля ви за съвет от до.... Какви лампи или лед диоди или не знам и аз какво да направя за да свети.. целта е да е силно осветен :)

jabeto

Здравей!Дай някакви снимки на аквариума.Кажи какви растения имаш и с какви ленти светиш.Важни са не само ватовете на осветлението,но и лумените.Мисля че минимума беше 30лумена на литър.За да изпържиш аквариума с яко осветление,ще трябва и яко торене и подаване на ЦО2(въглероден диоксид)Може растенията ти да умират от липса на хранителни вещества,а не от липса на осветление.Кажи с колко вата си светил и какъв вид са ти лед лентите.Слагаш ли някакви торове,какви и по колко.Дай снимки да ги видим тия умиращи растения и да видим какви са.Ако имаш анубияси и микрозоруми осветление не ти трябва силно.Въобще дай подробна информация и снимки иначе няма как да ти се даде отговор.

mushroom

Подкрепям колегата jabeto. Нужна е повече информация.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Noev__

За съжаление не съм сигурен за наименованията на растенията, за това пращам снимки... На капака има 10м 6500К, 3м синя и 2м червена. Сега,според производителя трябва да са общо около 180вата, но мултицета ми казва съвсем друго- около 70вата. Дълбочината е около 55см и слагам микро, макро и желязо. Сменям 30-50% вода и слагам прайм да махнем хлора понеже няма как да престоява водата.

Noev__

Цитат на: jabeto - 20.10.2023 15:25Здравей!Дай някакви снимки на аквариума.Кажи какви растения имаш и с какви ленти светиш.Важни са не само ватовете на осветлението,но и лумените.Мисля че минимума беше 30лумена на литър.За да изпържиш аквариума с яко осветление,ще трябва и яко торене и подаване на ЦО2(въглероден диоксид)Може растенията ти да умират от липса на хранителни вещества,а не от липса на осветление.Кажи с колко вата си светил и какъв вид са ти лед лентите.Слагаш ли някакви торове,какви и по колко.Дай снимки да ги видим тия умиращи растения и да видим какви са.Ако имаш анубияси и микрозоруми осветление не ти трябва силно.Въобще дай подробна информация и снимки иначе няма как да ти се даде отговор.
За съжаление не съм сигурен за наименованията на растенията, за това пращам снимки... На капака има 10м 6500К, 3м синя и 2м червена. Сега,според производителя трябва да са общо около 180вата, но мултицета ми казва съвсем друго- около 70вата. Дълбочината е около 55см и слагам микро, макро и желязо. Сменям 30-50% вода и слагам прайм да махнем хлора понеже няма как да престоява водата.

jabeto

За тези растения не ти трябва силно осветление.Имаш спираловидна Валиснерия ,някакъв Ехинодорус,Кладофлора топка,Сагитария ,Лудвигия рубин ако не се лъжа и Анубиас.От всички растения само ЛудвигияРубин иска силна светлина,а растението щом е с червен цвят значи има достатъчно светлина.Анубиаса го привържи към камък или корен не го заравяй в грунда.Грунда ми се струва ситен.Ако е много ситен може корените на растенията да загниват.2-5мм е ок за растителен даже 3-5мм.Според мен осветлението ти може да е ссилно а торенето малко.Колко мл. тор слагаш?

jabeto

Аз в 240л аквариум с една луминисцентна пура Т8 36 вата имах джунгла от растения и то без торене само от акитата на рибите,но растенията бяха бавни и непретенциозни.Какъв модел са ти ледд лентите 3528,5630,,5050,2835 и тнт ?Според мен като си начинаещ заложи на растения като Анубиас,Микрозорум,Водна леща,роголистник,Болбитис,Дъбче.Растенията Анубиас,Микрозорум,Болбитис се връзват към корен или камък и нямаш ядове с грунда.Исккат слабо осветление и не е нужно торене,рибите ще ги торят.Водната леща е на повърхнооста на водата.Може и обикновена Валиснерия в грунда.Като им свикнеш и нацелиш нещата ккое как може да засилиш осветлението за по капризни китки.

Noev__

Цитат на: jabeto - 21.10.2023 15:24За тези растения не ти трябва силно осветление.Имаш спираловидна Валиснерия ,някакъв Ехинодорус,Кладофлора топка,Сагитария ,Лудвигия рубин ако не се лъжа и Анубиас.От всички растения само ЛудвигияРубин иска силна светлина,а растението щом е с червен цвят значи има достатъчно светлина.Анубиаса го привържи към камък или корен не го заравяй в грунда.Грунда ми се струва ситен.Ако е много ситен може корените на растенията да загниват.2-5мм е ок за растителен даже 3-5мм.Според мен осветлението ти може да е ссилно а торенето малко.Колко мл. тор слагаш?
грунда е ситен-да. А колкото до торенето... Макро около 10мл 3 пъти седмично микро около 4мл 3 пъти и с него около 30мл желязо

Noev__

Цитат на: jabeto - 21.10.2023 15:45Аз в 240л аквариум с една луминисцентна пура Т8 36 вата имах джунгла от растения и то без торене само от акитата на рибите,но растенията бяха бавни и непретенциозни.Какъв модел са ти ледд лентите 3528,5630,,5050,2835 и тнт ?Според мен като си начинаещ заложи на растения като Анубиас,Микрозорум,Водна леща,роголистник,Болбитис,Дъбче.Растенията Анубиас,Микрозорум,Болбитис се връзват към корен или камък и нямаш ядове с грунда.Исккат слабо осветление и не е нужно торене,рибите ще ги торят.Водната леща е на повърхнооста на водата.Може и обикновена Валиснерия в грунда.Като им свикнеш и нацелиш нещата ккое как може да засилиш осветлението за по капризни китки.
мисля че диодите са 5050... И аз се заглеждам за пури но не знам колко да сложа и да мхна лед лентите

Similar topics (5)

51459

Публикации: 4
Прегледи: 3704

52211

Публикации: 2
Прегледи: 2077

49825

Публикации: 4
Прегледи: 2279

57575

Публикации: 1
Прегледи: 1889

53462

Започната от iankisa13


Публикации: 19
Прегледи: 8494