• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.12.2024 16:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Всяко едно е нещо колкото е правилно - толкова и погрешно  :-D  :-D
Вие няма да правите изцяло растителен аквариум - съответно не е нужен специален грунд , торове , цо2 и прочие .
Щом сифонирате 203 пъти в годината според мен е  напълно ок.
Аквариума не изглежда пренаселен - Ок
Растенията , които ще искате да сложите ще са на проба -грешка за гледането им - Ок

Радвайте се на живота  *THUMBS UP*

Семейство Каракашеви

Цитат на: _Kirilov - 17.10.2024 13:34Всяко едно е нещо колкото е правилно - толкова и погрешно  :-D  :-D
Вие няма да правите изцяло растителен аквариум - съответно не е нужен специален грунд , торове , цо2 и прочие .
Щом сифонирате 203 пъти в годината според мен е  напълно ок.
Аквариума не изглежда пренаселен - Ок
Растенията , които ще искате да сложите ще са на проба -грешка за гледането им - Ок

Радвайте се на живота  *THUMBS UP*

Оле едни казват трябва грунд трябва торене няма как да стане иначе, друг казва и така става 😃 луда работа нещата са си субективни явно, ще се пробваме по различни начини и което проработи. * наистина не се целим в изцяло растителен аквариум, нямаме амбиция за нещо мн сложно, просто видимо не виреят най-обикновените дори като Валиснерията или маяка... и очевидно има проблем за решаване..
ще го караме на усет и стъпка по-стъпка от най-малкото зло към генерален рестарт 😅
До колкото за Германия... ако влезеш в магазин ще ти стане лошо от към цени. Изобщо не ми се струва евтино. Вариантите са онлайн, но винаги имаш едно на ум от къде какво поръчваш 😅🤷‍♀️

Благодаря на всички, дадохте ми доста насоки 🙏🤗

bunzip2

Нещата за растенията са комплексни. Да, има такива, които са по-малко капризни от други и се гледат сравнително лесно. Но като цяло всички имат сходни изисквания.
Приемето го, че все едно гледате риби. Едните казват рибите може и да ги не ги храните, те си намират какво да ядът в аквариума, другите казват - трябва да ги храните.
Един приятел си оставя рибите по 2 седмици гладни и заминава на почивка. Като се върне, едни са там, други умрели, трети изглеждат болнави. Същото и с растенията, и те ядът :)
Като нямат достатъчно хранителни вещества, започват да изглеждат зле, да се разпадат листата, да излизат водорасли (алгии).
Светлината е фактора, който кара растението да расте. Вие в момента имате една лампа и карате растенията да растът със скорост "Х". Растенията ви не изглеждат добре, не защото не им достига светлина, а защото за да растът, са им нужни хранителни вещества. Ако сложите още една такава лампа, ще накарате растенията да растът със скорост, двойна на "Х"... примерно! Ако не им достига храна за Х, как да растът два пъти по-бързо :). Забелязвате, че са ви останали само растения, които не само са бавни като вид, но и живеят прикрепени към корени/камъни и не изискват грунд (субстрат), в който да развиват кореновата си система. Валиснерията е растение, което развива коренова система в грунда. Помислете защо тези растът, а тя не?

Пак казвам, зависи какви резултати искате да постигнете. Валиснерията иска твърда вода, други искат мека.
Трябва да си прецените какво точно искате да отглеждате и от там да се даде по-точна препоръка вече и от към грунд и от към осветление и като цяло как да се подходи с аквариума.

А за пазаруваване от германски магазини, дори сега съм отворил една тема за колегите в България, за поръчка от там. Аз многократно съм пазарувал от aquasabi.com . Нямат риби, но имат всичко останало, и много богат асортимент на растения. Ако искате погледнете и вие  *THUMBS UP*

Lightning_boy

Цитат на: Семейство Каракашеви - 17.10.2024 14:22Оле едни казват трябва грунд трябва торене няма как да стане иначе, друг казва и така става 😃 луда работа

Благодаря на всички, дадохте ми доста насоки 🙏🤗

Абе та ти кажа и тука сме се събрали едни дето даваме мненията ама ...  *bg*  *dead 
Няма за какво да благодариш. Затова е форума. Чак лееекичко се зарадвах, че се появи нов човек да разбута нещата  :-D .
Качете снимки по някое време. Вярвам няма само на мен да ми е любопитно кое как се развива и с какво или без какво.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

59772

Публикации: 21
Прегледи: 4635

54137

Публикации: 20
Прегледи: 11015

52148

Публикации: 2
Прегледи: 1873

49785

Публикации: 9