• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 05:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 15:43

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Семейство Каракашеви

Здравейте, надавам се, без да издразни никой да получа малко помощ при избора на осветление . Аквариума ни е с размери 80х40х35. Към момента е с 1 лед пура 18 вата, и дълго се чудехме защо само бавно растящите ни растения оцеляха. След доста четене и ровене, стана ясно че е крайно не достатъчна. Сега идва момента на чудене какво осветление е най-подходящо или поне прилично за един приличен аквариум. Нашия е стартиран преди около 4 години, като е претърпявал доста поражения, рестарт и тн. Та на въпроса, разбрах че светлината трябва да е долу горе ват на литър. Да кажем 2 пури по 35 вата и 1 лед от 18 вата смятам че ще е добре?Да де ама пурите за 80 см аквариум които намирам са средно по не повече от 20 вата 🤢 Но тук идва и спора в семейството. До колкото разбирам дали са лед или не няма значение ватовете са си ватове. Мъжа ми обаче казва че LEDDY TUBE 14 w SUNNY DAY&NIGHT отговаря на 39 w t5 / 30 w t8 ?от там и че били по-икономични и издръжливи. реално ако не е вярно това твърдение тотално не разбирам тези лед лампи защо са 2но и 3но по-скъпи и как забога да събера 5 6 бр от тях отдолу под капака ? 😅 тук позволявам да ми се посмеете ама за първи път се сблъсквам с подобни проблеми. Другия казус е t5 били за морски акви? От прочетеното разбрах, че разликата им с t8 е главно че не нагряват толкова водата и са по-подходящи? Разбрах също че за растенията е добре да има една пура growlux но такава не намирам в подходящ размер за нас sera LED plantcolor sunrise добра алтернатива ли е ?
Ако комбинирам JBL Solar Natur Ultra - T5 -
28W - 590mm С JBL Solar Color Ultra - T5 28 вата и sera LED plantcolor sunrise дали ще бъде добре? Моля препоръчайте ми към какво да се насоча ? Благодаря и се извинявам за невежеството си 😅 d005

Семейство Каракашеви

Обновявам си драмата. Забравете всичко що изписах по моите размисли и страсти. Моя мъж си е поръчал 3 бр. Китайски боклук LED Aquarium mit timer Aufsetzleuchte Vollspektrum Licht RGB 28 вата. Ще опитам да кача снимка. Та да, моето четене, ровене търсене замина в канала точно за 3 секунди. Каквото такова. Кажете с тези боклучавите ще стане ли изобщо нещо 😅

_Kirilov

Като цяло 3*28 вата със сигурност трябва да светнат на този аквариум  :-D
Даже мисля ,че ако не гледате капризни растения с торове , въглероден диоксид и прочие , даже ще ви дойдат силни . Но хубавото е ,че може да се използват и само две или всичките настроени на определена сила .

Семейство Каракашеви

Цитат на: _Kirilov - 15.10.2024 15:43Като цяло 3*28 вата със сигурност трябва да светнат на този аквариум  :-D
Даже мисля ,че ако не гледате капризни растения с торове , въглероден диоксид и прочие , даже ще ви дойдат силни . Но хубавото е ,че може да се използват и само две или всичките настроени на определена сила .

Спаси един брак 😅 нямаме намерение за капризни растения, по-скоро няколко бързорастящи, че само бавните са ни оцелели 😅 сега след драмата е поръчал и "стойка" за 2 t5/t8 или лед пури. Ще видим кои ше ползваме и кое ще връщам. Но щом и неговите ше свършат работа ще има мир 😅

Семейство Каракашеви

https://photos.app.goo.gl/csUBsQ7oy4XJGQ4k6
Успях на гледно да покажа за какво иде реч. И сега ще се почне с новите експерименти 😄

_Kirilov

Ами за да се види ефекта от смяна или преправяне на осветлението при такъв аквариум ,че е нужно до месец може би .
На този етап мога да кажа ,че грунда ви е малко едър и с времето ще задържа мизериите вътре  в него , но на този етап всичко е точно .

Плюса на леда е ,че може да се регулира както силата му , така и визуално цветовата температура , как ви харесва на окото.

Семейство Каракашеви

*THUMBS UP* грунда е едър да, но да кажем че и той беше покупка без съгласуване и общо взето си караме с него, не виждам как мога да го сменя 😅 Сифунираме 1-2 пъти годишно по обстойно. Тези дни ще взема няколко нови растения и ще видим как ще вървят нещата. 

Lightning_boy

Цитат на: Семейство Каракашеви - 15.10.2024 20:05*THUMBS UP* грунда е едър да, но да кажем че и той беше покупка без съгласуване и общо взето си караме с него, не виждам как мога да го сменя 😅 Сифунираме 1-2 пъти годишно по обстойно. Тези дни ще взема няколко нови растения и ще видим как ще вървят нещата. 

Здравейте.
1-во Грунда е едър, 2-ро не е хранителен и 3-то имате черна брада като гледам.
Сега литър/ват мерна единица отдавна не се използва. Гледайте светлинния поток, който излъчва лампата. Спектър, ъгъл на разпространение, цветна температура.
Това, че са китайски, не значи че са калпави. Ще се обоснова и с пример: Ако купите маркова лампа за 100 лева, и тя ви дава X резултат, за единица времме (например 3 години), а същият резултат можете да го получите с китайче за 30 лева, кое точно им е калпавото?
Когато набучите 3x28W (което не знам с какъв светлинен поток е) според мен доооста ще си усложните нещата в аквариума. Ще трябва задължително да започнете да торите и да си набавите бързорастящи растения, защото в противен случай с тези бавнорастящи и тази (пак казвам не знам каква) лампа водораслите много бързо ще вземат превес и всъщност ще получите обратният ефект на това, което търсите.
Колегата, Кирилов много правилно Ви е казал, че ще забележите ефект в самите растения след 3-4 седмици, но повярвайте ми, ако не премислите добре нещата, ще се здрависате с водораслите до седмица и половина.
Грунда се смея, няма кой знае какъв дерт с това.
Не сте споделили мястото на въпросното коритце къде се намира. Близо до прозорец, по-на тъмничко?
Относно торенето, не случайно казвам за грудна, че не кой знае какво да се смени (ако искате да имате растения). Тези ако са само, може да им забучите под корените гранулиран тор, дали JBL, дали Dennerle, дали на MasterLine "съчмите" :D все тая.
Надявам се съм бил полезен.  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kstoilov

На подобен аквариум аз светя с 3х18W Т8 лум. тръби, което е около 3000 лумена, за 9 ч дневно.
Избрания от вас лед (SMD5730) го дават около 80lm/W, т.е. 3х28х80 = 6720 lm. На мен ми се вижда доста за бавни и малко растения, както са на снимката. По мои наблюдения 90% и повече от ледовете са китайчета (дори и "немските"). Въпрос на късмет.

Съгласен съм с колегите - рязкото увеличаване на осветлението, без торене и СО2 крие риск от поява на алгии, особено при бавни растения. Би могло да се използва димиране за намаляване на силата на светлината. Но рязка промяна крие риск.
Аз лично реших да пробвам с СО2, вместо да увеличавам осветлението (патил съм от това преди). Започнах и опити с торене, по съвет на колега тук.
Въпросът е дали искате по-залесен аквариум или не. Осветлението не трябва да е самоцел.

Съгласен съм с препоръката за торене с топчета за растенията, които са с корени. Това дава бърз резултат (седмици).

Скаларии откога гледате? Питам, защото височината на аквата ми се вижда малка за тях. А и аз ги харесвам

kstoilov

ЦитатLEDDY TUBE 14 w SUNNY DAY&NIGHT отговаря на 39 w t5 / 30 w t8 ?
Това е горе-долу вярно

от там и че били по-икономични и издръжливи.
На пръв поглед да. Като теглиш чертата след време, е под въпрос

Семейство Каракашеви

Ама много се радвам, че има с кого да обсъдя тези неща. Благодаря ви за търпението :)
Очевидно не поднесох цялата информация, то е и нормално, като и в главата ми е малко каша след много умуване. Смяната на светлината е с цел подобряване на растенията. Но не наличните. Преди имахме доста бързорастящи,бяхме с пури вс беше точно ( същия грунд)после пурите заминаха взехме тази диодната но вс загиваха, сега искаме да ги подновим. Вчера взех няколко за проба и постепенно ще увеличавам светлината пък ще видим какво ще излезе. Може да опитам с гранулите в грунда. Черната брада е в следствие на 1 ваканция на която бяхме за мезец. Стария филтър нещо се е прецакал и не е работил. Като се върнахме вс беше ужас на ужасите. Почистихме каквото можахме сменихме 50% от водата взехме още 1 вътрешен филтър sera fil 120 700литра/час и сега чакаме.
Новите лампи са с параметри
Спецификации на перлите на лампата SMD5730
Общ брой мъниста на лампата 72
Бяло 44/Синьо 18/Червено 5/Зелено 5
Цветна температура - 7000k
Телескопичен обхват - 60-90 sm
Това е описано.
Не знам защо, но бях решила, че пурите са по удачни. Така и така вс е поръчано ще опитаме :)
Колкото до грунда, смятам че за смяна си трябва генерален рестарт. Ще поразгледам как се прави, но ако съм права ми се иска всячески да избегна това упражнение 😅а дали мога да добавя просто отгоре върху стария, нов с по-малка фракция? Ще даде ли резултат в комбинация в гранули отдолу за подхранване ?

За скалариите, подарък са на децата от около 3 месеца са и мен ако питаш стана пренаселено Амаа обясни го на 5 годишно момченце и 3 годишна госпожица, която всяка сутрин им раздава целувки. А те умните се залепят за стъклото в купум да а гледат 🥰
Пускам линк как е аквата с новите растения и ще видим какво ще излезе.
Жената от която взех растенията ме посъветва да взема /Easy-Life-Easy-Life-catappa, някой ползвал ли е и какво ви е мнението? Като цяло абсолютно нищо не добавяме и не ми се и иска , но може би понякога е належащо 😅

https://photos.app.goo.gl/nrvKrbqx5uMqU11b8

Lightning_boy

Цитат на: Семейство Каракашеви - 17.10.2024 13:09Колкото до грунда, смятам че за смяна си трябва генерален рестарт. Ще поразгледам как се прави, но ако съм права ми се иска всячески да избегна това упражнение 😅а дали мога да добавя просто отгоре върху стария, нов с по-малка фракция? Ще даде ли резултат в комбинация в гранули отдолу за подхранване ?

Жената от която взех растенията ме посъветва да взема /Easy-Life-Easy-Life-catappa, някой ползвал ли е и какво ви е мнението? Като цяло абсолютно нищо не добавяме и не ми се и иска , но може би понякога е належащо 😅

https://photos.app.goo.gl/nrvKrbqx5uMqU11b8

Аз съм го играл това с грунда, не съм имал драми, но рибите си бяха сериозно големи.
Добавянето на по-ситен грунд върху този според мен няма кой знае колко да подобри нещата, понеже така или иначе ще има от едрия, който ще се задръства. А и за растения ви трябва порьозност на грунда, или доста солидни слоеве хранителни груднове отдолу.
Варианти има, въпрос на мерак и занимание.

Сега за растенията ...
Жената от която сте взели растенията ви е посъветвала да вземете Catappa-а за какво? Ако е за растенията ви е посъветвала да си купите дакел за да летите в космоса .....
Ако е за да третирате рибите, това е друго. Или поне така пише на етикета  :-D
Не че не е възможно да не добавяте нищо за да изхранвате растенията, но това го могат доста трудно адски забъркани акваристи.
Според мен при всички положения трябва да вземете нещо, макар и елементарно за торене (освен глинените топчета).
На практика, когато пуснете лампите и не торите, синият цвят на спектъра е нужен за храненето (фотосинтезата), но червения цвят на спектъра "казва" на растението, че може да се храни. И сега, ако във водния стълб, корените или в самото растения няма запас от хранителни вещества - то гладува. Съответно започва да се разпада (предполагам самоизяжда).
Ще дам пример с анубиасите. Ако не са дохранени, започват лека-полека да им гният листата. Едно след друго. И така, докато не изгният всички, но ... забележете, ризомата гние последна, защото именно от там и корените идват основните хранителни вещества.
Стана малко дълго, но надявам се съм обяснил ясно. Друг е въпроса CO2 и т.н.
Поздрави и дано съм бил полезен.  *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

Темата с осветлението е сложна.
Преди да правите каквото и да е, трябва първо да имате конкретна цел за постигане в аквариума.
Много е относително осветлението. Всичко трябва да се съобрази и с останалите параметри.
Добавянето на силно осветление към сегашния ви аквариум, само ще влоши нещата, и то доста драстично.
Написаното по-горе за грунда е вярно.
Мнението ви от нужда за осветеност 1 ват на литър, ще го коментирам така:
По времето, когато се осветяваше основно с луминисцентни лампи, нещата стояха по следния начин - бавен аквариум: от 0.15 до 0.25 вата на литър. Средно бърз аквариум: от 0.25 до 0.50 вата на литър. Бърз аквариум: над 0.5 вата на литър.
Някои растения искат повече светлина, други по-малко. Като цяло, 90% от тях може да се отглеждат и при по-слаба осветеност, просто ще растът по-бавно и евентуално няма да се оцветят в червено/оранжево и т.н.

С осветление от 1 ват на литър, с каквато и да е лампа, нуждата от допълнително торене и со2 са на 100%! Моя съвет е да почетете допълнително за тези неща, преди да се хванете да променяте каквото и да било :)

Иначе за размерите на аквариума ви - На времето имах акварум с размери 80(дължина)х40(ширина)х45(височина). Осветявах до с 6 като вашите луминисцентни пури и беше сравнително бърз аквариум. Моя съвет е, сложете още 1 или 2 такива като вашата и пробвайте. За да не сменяте грунда, може да вземете някакви малки саксийки (има такива за разсади). Може да поставите на дъното на саксийката 2 пръста хранителен субстрат или дори почва за растения и да допълните с пясък, фракция 2-5мм. Това е най-бързия и най-бюджетния вариант. В такива саксийки да си засеете желаните растения и да ги позаровите в сегашния ви грунд, или пък така да ги оставите, ако не ви дразнят много :)
Иначе ако ви се занимава и бюджета не е от значение, варианти бол :-D

Семейство Каракашеви

Че е сложна тема спор няма  :-D
Не гоня цел ват на литър в никакъв случай. По скоро гледах да се доближа до нещо прилично и оптималния вариант беше 3 x28w
След размисли смятам да опитам само с 2.
Към момента съм с 1 наполовина работеща та затова също се наложи смяната. Явно ще трябва да поразгледам как стоят нещата с грунда и торенето...
В чудене съм как повечето аквариуми тук ( живеем в Германия) са с не повече от 2 см ситен грунд и хората твърдят че нищо не добавят нищо нямат под пясъка и вс си е на самотек с 1 лампичка 20 вата. Аз се боря с тези неща не знам колко време вече 😅 имаше период и при мен бяха подивели, но само период. 😩
Абе както казах на мъжа ми това е хоби, ако няма какво да ровиш, разглеждаш, четеш и мислиш ще е само движеща картина в ъгъла на стената 😅

bunzip2

Цитат на: Семейство Каракашеви - 17.10.2024 15:43...
В чудене съм как повечето аквариуми тук ( живеем в Германия) са с не повече от 2 см ситен грунд и хората твърдят че нищо не добавят нищо нямат под пясъка и вс си е на самотек с 1 лампичка 20 вата.
...

Няма такъв филм, в описаната от вас конфигурация, всичко да е наред :D
То вече е субективно кой как приема нещата за наред, а и какво гледа в този аквариум.
Иначе в Германия сте много по-облагодетелствани от към асортимент в магазините, че и по-добри цени.
Тук е по-трудно  :-D

Similar topics (5)

53462

Започната от iankisa13

Публикации: 19
Прегледи: 11671

51986

Публикации: 4
Прегледи: 3923

59772

Публикации: 21
Прегледи: 5571