• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 06:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Нищковидните мисля, че се появяваха при наличие на излишни фосфати и/или желязо, а за зелените точки май искаше по-кратък светлинен ден.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Здравей,
много пъти съм го писал, но да затвърдим. ( - :
За бавнорастящи е препоръчително 0,3W/л. - 0,5W/л. За средните 0,5W/л. - 0,7W/л., а ако искаш само бързорастящи ти трябва около 1W/л. Тези сметки са за пури, а не за LED. До колкото си спомням трябва да се умножи по 5 за да ти излезе горе-долу сметката за LED  осветлението.
Грубо твоят аквариум излиза 110л., така че може да се ориентираш по това. Часовете на светене също играят роля и не трябва да надвишават 8ч./ден (според мен).
На снимките изглежда доста светло в аквата. Наблюдавай и при първи симптоми, че се завъждат водорасли предприеми някакви действия за ограничаването им.
Ето и една тема, в която съфорумници дискутират лед осветление в аквариуми.

https://aquariumbg.com/forum/osvetlenie/vapros-kam-po-zapoznatite-izchislyavane-na-led-osvetlenie/30/

Успех и питай, ако възникнат още въпроси. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

T.Stoev

Благодаря за отговорите, съвсем нов съм в хобито, като всичко започна с аквариум за децата купен ей така на шега.... Та след месец - два и работещ 60 л аква реших, че съм вече "професионалист"взех по голям 80/35/40, субстрат 3-4 см на дъното , всякакви растения и тестове... В последствие започнах да разбирам колко  малко знам и колко много има за четене.
Щеше ми се да стане по жив аквариум с повече растения в него. В момента свети по 7 часа едната лампа, а другата само 3 . Няма система за CO2, добавям Sera carbo колкото да помогне на растенията с алгите.
Поздрави 

mushroom

А лампите едновременно ли светят в тези 3 часа или са една след друга? Тоест да става общо 10 часа светоден?
Растения може винаги да добавиш и никога не са излишни. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

T.Stoev

Едновременно светят лампите. Тревожи ме субстрата, определено засили растежа в сравнение с другия аквариум където си е само грунда, но пък и водораслите поне за сега са доста. Има и някакви по листата на лудвигия рубин, прилича на еленови рога. От днес ще оставя само едната лампа да си свети поне докато се стабилизира както трябва. Едно питане - LED лампата Fluval aquasky си има 24 часов режим, който ползвам -изгрев, дневна светлина, залез и нощен режим( само синя 5 процента). Този нощен работи допълнително 3 часа към другите 7 ? Дали помага на алгите?
Поздрави

mushroom

Не мисля че подпомага развитието на алгите.
Гледах пак снимките ти и не виждам аз водорасли, но то само по снимки в общ план не може човек добре да разгледа целия аквариум.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

Може би малко по-честа смяна на водата ще помогне срещу нишковидните, но пък има вероятност да се увеличат рогата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

T.Stoev

ЦитатМоже би малко по-честа смяна на водата ще помогне срещу нишковидните, но пък има вероятност да се увеличат рогата.
ЦитатНе мисля че подпомага развитието на алгите.
Гледах пак снимките ти и не виждам аз водорасли, но то само по снимки в общ план не може човек добре да разгледа целия аквариум.

T.Stoev

Не знам дали се разбира, но телефона толкова може.

Поздрави

T.Stoev

И нещо друго забелязвам - има ги единствено по лудвигия рубин, по най- долните и средни листа.

Emanuela

Ето какво си мисля аз. Рубина е на заден план, предполагам лампата, която свети 7 часа и тя е там отзад. Аквариумът няма и месец още. Тепърва ще му се случват бая промени, като азотен цикъл и така нататък.



Относно осветлението- всичките тия светлинни ефекти, за сладководен аквариум още повече растителен ми се струват абсолютно безсмислени и излишни. Такова осветление според моето мнение подхожда на морски рифови аквариуми или ако трябва да е сладководна локва, на такава без растителност примерно каменна концепция и цихлиди. Настрой си осветлението на 8 часа да речем от 17 до 01 часа тъкмо в периода в който е тъмно и сте в къщи да му се радвате. През приложението можеш да си настроиш интензитет на светлината.

Субстрата - Това което си сложил е обикновен чакъл, лично аз не го харесвам. Едър е и между пространствата събира всякакви мръсотии и поради този факт не позволява филтъра да ги засмуче и съответно допринася още повече за вдигането на амоняка във водата. Да може лесно да го сифонираш тоя чакъл, ама не е идеята според мен всеки ден да бърникаш вътре. Лично аз бих го заменила със субстрат за растения (въпреки, че и тук има много философия и правила) или с речен пясък за най- просто.


Растенията окей, добра композиция си направил. Лично аз обаче Лудвигията не бих я писала като лесно растение (за начинаещ), но с твоето осветление би ми било интересно дали ще и изкараш червения свят.

Гледай показателите, наблюдавай състоянието на рибите и се разрови из форума пълно е с теми за как правилно да се set up - не аквариум. Това хоби изисква много яко търпение и четене. И без паника, всеки се учи и всички сме минали по тоя път.

Относно водораслите - очаква се да се появят в нова аква в която има от всичко "забранено" по много. Имай търпение.

Адоис за сега, до следващите редове. *privet*


T.Stoev

Здравей Емануела, за този субстрат говоря.Не съм с претенцията, че са ми я ясни нещата с акваристиката.Инженер съм по професия, с  две дъщери на 1.5 и 4 годинки, та и време не ми остава особено. Проба, грешка- то за това му викат и хоби. За осветлението, някак останах с впечатление,че LED такова е най - добре, но..... 


Поздрави

Emanuela

Цитат на: T.Stoev - 29.04.2023 15:11Здравей Емануела, за този субстрат говоря.Не съм с претенцията, че са ми я ясни нещата с акваристиката.Инженер съм по професия, с  две дъщери на 1.5 и 4 годинки, та и време не ми остава особено. Проба, грешка- то за това му викат и хоби. За осветлението, някак останах с впечатление,че LED такова е най - добре, но..... 


Поздрави

Здравей Т. (само Т то слагам, защото не знам пълното ти име) :-P
Да са ти живи и здрави дъщеричките. Щом говорим за хлапета аз имам син на 2.5 годинки. ;-)
Не ме разбирай погрешно мнението ми по-долу не е с негативна цел. Просто изказах мислите си.


Цитат на: T.Stoev - 29.04.2023 15:11Проба, грешка- то за това му викат и хоби.

Така е, проба- грешка всичко на тоя свят така се учи.
Имаш вече аквариум стартиран на който тепърва му предстоят промени. Не се впрягай, той ще се променя ти ще се учиш.

За субстрата си оставам на същото мнение нищо, че сега като показа се вижда, че си сложил и пясък. Остави ги нещата за сега така. Наблюдавай. Може да проработи може и да не. Винаги можеш да правиш промени.

Осветлението ти е хубаво. Смятам, че е добре за тия китки. Просто споделих мнението си относно ефектите. Правилото 8 часа не повече си остава обаче. Всичко трябва да има някакъв баланс.

Дали лед дали с пури, въпроса е в стойностите. Твоите за окей.

Следи развитието. И ако има промени пиши , отвори си ако искаш една своя тема за твоя аквариум и ще проследим нещата заедно. Хем да си трупаш и дневник.

Поздрави!


mushroom

Здрасти отново,
сега относно тези субстрати, идея си нямам, за има няма 6-7 аквариума всичко от пясъчници и речни корита съм вадил. Дори първият аквариум с помоща на един приятел, който ме зариби за акваристиката пресяхме 5-6 пясъчника и бая котешки лайна изчистихме от там, та и добро на децата дето се ровят вътре сторихме.
Та тук от форума останах с впечатление, че за растения, на които корените са вътре в пясъка/камъчетата/субстрата ти трябва между 2 и 4 милиметра грунд. С основната идея, че не е лошо да остават хранителни остатъци между камъчетата, които да гният там.
При последните ти сними ги видях тез нишковидни, обаче имаш сае-та и те ако са гладни трябва да ги ядът. Дори тук от колеги знам, че ако ги оставиш гладни са способни дори черна брада да ръфат.
Друго което видят на снимките е, че много правилно си направил там субстрата/пясъка каквото и да е. Към предната страна малко и назад с покачване в нивото. Това ще ти позволи да ровиш със сифона отпред едрите камъчета без да разваляш долния слой.  ЕвЕнТуАлНо ( - :
И последно, че си изгубих мисълта вече. Може дори да направиш 7 или 6 часа светлоден, за да редуцираш нишковидните. Аз имах голяма драма с черна брада и предприех радикална мярка. Спрях светлината за 3 дни, след което почнах от 4ч. на ден да увеличавам през 2 дни. Общо взето рибите не ги бърка, растенията страдат от липсата на светлина... и водораслите. ( - :
Само да питам нещо... има ли пряка слънчева светлина към аквариума и колко често и колко вода сменяш?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kstoilov

Здравей,
Моят опит е, че растенията се гледат по-трудно от рибите. И друго -търпение му е майката. При нов аквариум винаги се появяват алгии в определен етап, поне при мен беше така. И не всички растения, които исках, успяха да се завъдят.

САЕ-тата определено вършат работа при мен. С времето (поне 6-12 месеца) опапаха всички алгии. Вече ги имам от 3 години. Друго което помогна, е сифониране при смяна на водата. И редовна смяна на вода - седмично по 30%.

Аз определено зачертах лед-овете. При мен винаги опитите с тях водеха до алгии. Но щом се продават, и най-вече си инвестирал в тях, ще трябва и те да свършат работа накрая. Аз светя с три тръби по 18W 7,5 часа за 126 л. 2 аквастар и 1 гролукс. Доста спорни, но при мен работи.  Имай предвид, че лятото темпертурата се повишава, което не е гот за растенията. Аз махам, част от капака, за да се проветрява, но все пак лятото е зор за растенията.

Мисля, че слоя камъчета над субстрата е малко по-дебел от необходимото. Не съм сигурен как корените на растенията ще стигнат до субстрата. Аз добавям тор на топчета, забивам го до корените. И да, едър ми се вижда и на мен.

В обобщение - направил си го, радвай му се и наблюдавай. Дай му време.

Similar topics (5)

51459

Публикации: 4
Прегледи: 3728

52211

Публикации: 2
Прегледи: 2085

49825

Публикации: 4
Прегледи: 2283

57575

Публикации: 1
Прегледи: 1928

53462

Започната от iankisa13


Публикации: 19
Прегледи: 8534