• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво осветление да сложа - питайте тук 2

Започната от Георги, 29.03.2013 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vldr74

Не бих казал, че цветовете са неестествени, светлината е бяла. Но на мен ми се иска да знам как тези 12000К се отразяват на растенията. Изобщо спомагат ли растежа им или напротив. От наблюденията ми за момента при включени две пури Т5 16W, при 60 литров аквариум и продължителност на светене 7 часа, не наблюдавам особенно добър растеж на растенията, но развитието на водораслите е меко казано бурно.
Та затова искам да сменя тези пури с други, но тук се сблъсквам с друг проблем, че китайците са избрали такъв размер като дължина, че не мога да намеря подходящи.....

bunzip2

Растежа на водорасли не може да се констатира само по това, което си дал.
Колкото за лампата - В един растителен аквариум, обикновено целта е повече интензитет. Колкото повече нарастват келвините, интензитета намалява. Ти си направи сметката кое и колко е добре.
Не бих казал, че лампата е подходяща за растения. И все пак всичко е относително, проблемите с водораслите не може да се диагностицират, само заради тази лампа. Проблема най-вероятно не е в лампата :)
Ама има други раздели във форума, където по-подробно може да опишеш аквариума, със съответния си проблем и вече да се търси решение. Тук ми се струва, че не е подходящото място, и като цяло въпроса не е правилно зададен... темата ще отиде на другаде :)

vldr74

Въпросът ми бе основно за това дали някой има преки впечатления от този тип осветителни тела, защото информацията в интернет е много оскъдна.
Относно развитието на водораслите, да съгласен съм, че тяхното развитие е свързано не само със светлината, просто описах какво съм установил при мен, а и каквото успях да открия в чужд форум, където се споменава, че тези 12000К, могат да доведат до повишено развитие на водорасли (ако аз съм разбрал правилно).

bunzip2

Осветителното тяло ... то си е осветеително тяло, виждал съм такива, изглеждат прилично. Вече не знам електрониката колко е читава.
Пурите са отделен въпрос. Дай размери, какви са.. марка нещо?

vldr74


bunzip2

Странен размер... няма много инфо. Общо взето само на aquazonic излизат такива пури. Не знам какво да ти кажа.
Не бързай да ги сменяш, по-скоро обърни внимание на това какво се случва в аквариума... проблема с водораслите не идва от пурите.

vldr74

  Повярвай ми и аз не искам да ги сменям и повдигнах въпроса след като отново се появиха нишковидните водорасли и то само след два дена включени и двете пури заедно.До тогава светих само с едната.
  Акварума е стартиран преди два месеца и то след като отново имах подобен проблем и ми се наложи рестарт. Тогава появата на водорасли я отдадох на нестабилизирания аквариум. Водораслите се появиха почти веднага, без да съм пуснал рибки вътре. Лампите светиха двете заедно, по 12 часа.
  След рестарта нещата изглеждаха по-добре, намалих времето на светене на 6 часа, като пусках да свети само едната пура. Преди два дена реших да включа и втората и ето няма и след два дена историята се повтаря..... Та затова си зададох въпроса дали проблема не е в лампите.........

Но тук вече се измествам от темата за осветителните тела................ и ти благодаря за отделеното внимание, може би трябва да пусна отделна тема....

bunzip2

Проблемите ти са от нарушен баланс в аквариума. За това излизат и нишковидните.
Пусни си темата в раздела с проблеми или водорасли. Опиши аквариума, ториш ли, СО2 подаваш ли? Какви растения, и колко растения имаш в аквариума. Риби има ли, как храниш... всичко е важно.
Ако да с какво и по колко. Смените на вода колко често и какъв процент сменяш.
Светлината е фактора, с който лимитираш скоростта на растеж при растенията. При повече светлина => по-бурен растеж => повече консумация на хранителни вещества от растенията.
При евентуална липса на нещо, растенията спират растежа, връщайки във водата запасите си от други хранителни вещества, които от своя страна стават храна за водораслите.
Най-грубо казано, така стоят нещата. За да светиш повече, трябва и да обезпечиш растенията с необходимото, за да устояват на темповете, с които ги караш да растът.

addicted

Здравейте. От месец и половина имам аквариум. Аквариума е с обем 39 литра, и размери 47см дължина, 33см височина и 26см дълбочина. Вътре има два трихогастера леери, два трихогастера козби и един анциструс. Растенията са едно лимонче, два корена анубиас от големия, три коренчета анубиас от малкия и 7-8 стръкчета с по няколко листа Гигантска валиснерия. Фитръра е Hailea 200 л/ч. Грунда е 3-4мм фракция, около 3 сантиметра. Когато купих аквариума нямаше никакво осветление, тогава направих едно временно от влагоустойчива диодна лента. Незнам никакви параметри на лентата, освен че съм сложил метър и половина топло бяла и също толкова студено бяла. Сега си правя нов капак, и искам да сложа някакво по подходящо осветление. Други видове растения няма да гледам, в смисъл такива по капризни откъм светлина.Аквариума и в момента ми изглежда добре осветен, и растенията с изключение на валиснерията която е от скоро се развиват нормално. Проблеми с водорасли не съм имал никакви досега.Това което съм замислил за новият капак е да сложа две лампи от тези: http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=198_205&product_id=1653 .
Можеби една бяла и една червена? Спрял съм се на този вариант понеже размера ме устройва, а и са евтини, което е най-важният фактор за момента(трябва да сабера пари за по голям аквариум).
Вие как мислите, две дали ще са достатъчни и в какви цветове да бъдат?Ако две не стигат бих сложил и три, но ме е страх да не тръгнат водорасли, в момента светя по 8 часа на ден с диодите.Не ми се инвестира в тела и специални лампи, понеже уж евтиният малък аквариум, глътна пари колкото за половин(или 2/3) голям.
Благодаря на всички за помощта.

bunzip2

За тези растения, не ти трябва нищо особено.
2 такива и си готов http://www.blp-bg.com/-luminaires/89--.html

addicted

И тези са чудесен вариант, само дето са по къси, 32см срещу 40см. А относно цветовете, трябва ли да са различни?

bunzip2

Ами на тази дължина на аквариума, няма стандартна пура :)
Следващите, мисля че са 54 см. Ще стърчат  :-D
Иначе за цвета - дневна светлина те устройва (около 6000К).

What_the_Foucault

Здравейте,
На 50 литров аквариум с криптокорина, валиснерия и 1 дъбче 17 вата достатъчни ли са? Става въпрос за 2 потопяеми пури - едната е http://zooportal.bg/index.php?p=3&cat1=6&cat2=48&productId=2705&lang=En (с розов спектър 8 вата), а другата - http://www.zoosviat.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_59&products_id=1836 (на линка спектъра е бяло-розов, а моята е само бяла - 9вата). Сложил съм ги от двете страни на аквариума и по изчисления светлината се води "нормално". Как мислите? ОК ли е за тези растения? Засега съм я сложил на 10 часа, смятате ли, че трябва да намаля на 9?

addicted

Вземи още една за да ги докараш до 25W. На мен ми бяха казали че такива пури ще изгорят много бързо ако са извън водата, трябвало да се охлаждат. Аз мойте ги ползвам вече повече от месец извън водата и нямам проблеми. Мойте са 3 по 30см, две бели и една розова и съм много доволен.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


What_the_Foucault

Ок, сложих една синя - 6 вата, една розово-бяла- 8 вата и една бяла - 9 вата. Общо - 23 вата. Аквариумът е 50 литра, но реално са 45. Колко време да бъдат включени? 9 или 10 часа? Сега съм нагласил таймера на 10, но се чудя дали няма да им е много - да не взема да завъдя водорасли:)

Similar topics (5)

51459

Публикации: 4
Прегледи: 3722

52211

Публикации: 2
Прегледи: 2084

49825

Публикации: 4
Прегледи: 2282

57575

Публикации: 1
Прегледи: 1919

53462

Започната от iankisa13


Публикации: 19
Прегледи: 8533