• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 09:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на прозореца +/-

Започната от васето, 11.05.2014 11:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

васето

Здравейте,казвам се Васко и преди няколко дни станах на 7г. Понеже още не съм ученик,ще пише тати,той също се казва Васко. Решихме че вече съм достатъчно голям да си имам аквариум и да се грижа за още домашни любимци освен кучето и котето. понеже искам най големия аквариум на света единственото подходящо място е един доста голям неотваряем прозорец но тати мисли че ще се поддържа трудно заради прекомерната светлина. Прозореца се огрява в много късния следобед и то частично понеже над него стърчи метър тераса. Освен засенчването от терасата има и щора (вътрешна)която е постоянно затворена. За съжаление на по-подходящите места няма достатъчно място за размерите които ми се иска да е аквариума. Вчера мерихме и стигнахме до размер не по-дълъг от 169см и не по-широк от 28см . Варианта с 2,3,5 малки аквариума не се обсъжда,тати е имал такава мания до преди 16г. и не му се влиза пак в този филм. Знаем че 28 е доста тесничко но няма да вземаме дискуси защото тепърва ще прохождам в акваристиката. Въпросите ни към вас са :
Оптимална височина при споменатите размери?
Минимална дебелина на стъклото при положение че сме прочели изключително полезната тема за направи си сам аквариум и отгоре освен надлъжните ''усилители'' ще има и 2 напречни.
Силикон-марка ,количество, цвят?
Шлайф на ръбовете задължително ли на всички ръбове?(много скъпа тази услуга бе)
Аз обещавам много снимки и подробни отчети за направеното.
Благодаря за търпението че изчетохте дългия пост и се надявам на компетентни съвети.

veskovr1

Здравей малки приятелю, надявам се да ти бъда полезен.И така моя аквариум е с размери, дължина 225, ширина 32 и височина 65 от 10мм стъкло, има разпънки както отгоре така и отдолу.На всеки ъгъл има по 2, 2 см-рови подсилки.Силикона е на MASTERSIL .И така вече 6 години, никакви проблеми.А и щях да забравя стъклата са без обкантване.Надявам се ,че бях полезен ако те интересува нещо друго питаш без да се притесняваш.Щях да забравя аквата сие мое производтство.И ти  *privet*че си се хванал с това хоби.
ЧЕТЕНЕТО, А НЕ ПИСАНЕТО, Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО.

васето


veskovr1

На задното и странични стъкла лепиш един картон и решаваш проблема със излишната светлина

Публикациите са слети: 11.05.2014 12:16

Но изчакай мнения и на други колеги,но на твоите, размери за дължина и ширина според мен 50-55см височина ще са ти достатъчни.
ЧЕТЕНЕТО, А НЕ ПИСАНЕТО, Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО.

васето

Да,задната и страничните стени ще са с фон,евентуално и фибран за изолация. отгоре капак с осветление(освен стъкления)
Мислихме си за 8мм. стъкло,при височина 65см като ще се пълни до 60см. ще издържи ли при условие че ширината е едва 28см. С цел да не минаваме на 10мм. може да намалим височината до оптимална за 8мм. Може ли малко по подробно за разпънките да не оплескаме нещо. Някой от Варна ще ни препоръча ли стъкларко ателие?
Благодарим за бързите отговори.

saxon

Според мен не е добра идеята.Височината е твърде голяма-труден са обслужване и растенията няма да вървят.Зимата ще стават големи температурни разлики и може мухал да завъдиш.Колкото до изработката майсторите от форума са точно от Варна и Шумен мисля.

васето

Ако тези майстори имат безплатни съвети за даване,сега е момента. Далеч съм от мисълта че ще се справим по добре от тях но идеята е да си го правим сами.
(обещавам да не се занимавам професионално с това)

wire

Здравей,
Хубаво е, че си решил да се захващаш с това хоби :-)
Аз имам една огромна забележка към мястото. Аквариумът трябва да бъде почистван всяка седмица, смяна на водата, кастрене на растенията и т.н. Поне при мен този процес протича с известно количество вода около аквариума, а като гледам това канапе, първо ще се намокри, второ - хич няма да е удобно да се катериш по него, за да обслужваш аквариума.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

васето

Дори и при затъмнени 3 стени ли?

Барбарон

При 28см габаритна ширина светлия отвор ще е около 25-26см. Което е доста малко, ако капака ще е се отваря по ширината на аквариума. Освен това основата, върху която ще лежи самия капак също ще отнеме по около 1см от всяка страна. Което означава, че отвора по ширина, през който ще се обслужва аквариума ще е около 23-24см. Но пък какво ли не правим за да зарадваме децата си. Предложението ми, предвид горното, е да се направят две отваряеми части, които да се плъзгат по дължината на аквариума. Освен това, при дължина от около 170см, няма да е лошо капака да се раздели на две отделни части. Защото периодично ще трябва да се почиства, а носенето на 170см стъкло до банята (примерно) не е много рационално решение.

Колегата по-горе правилно е споменал дивана. Удобен ще е за наблюдение на аквариума, но би било добре да може да се мести, за да ти е по-удобно обслужването на локвата.

Успех и ако реализираш аквариума, да пуснеш снимки, за да се порадваме и ние заедно с Васко  ;-)

niky

Съжалявам, но според мен забрави за това място.
Светлината не е проблем, ще затъмниш, да кажем и че няма да се нагрява много, ама как ще скриеш кабели, как ще го обслужваш тоя аквариум.
Да не говорим, че 1700 дълъг и 280 широк....направи си един модел в мащаб от картон и ще видиш за какво става дума. Правиш една картонена кутия дълга 17 см и широка 2.8 см...ако сложиш и 5 см височина...виж го и пак помисли.
Ако е толкова голям, ще си трябва външен филтър, това си е една серизона пластмасова кутия. Изобщо...
Помисли за друго място или за един аквариум 30 литра примерно. Въпреки че ако ти покажа около моя 30 литра колко жици и филтър и ....

dalgia

Цитат на: niky - 13.05.2014 09:51
Съжалявам, но според мен забрави за това място.
Светлината не е проблем, ще затъмниш, да кажем и че няма да се нагрява много, ама как ще скриеш кабели, как ще го обслужваш тоя аквариум.
Да не говорим, че 1700 дълъг и 280 широк....направи си един модел в мащаб от картон и ще видиш за какво става дума. Правиш една картонена кутия дълга 17 см и широка 2.8 см...ако сложиш и 5 см височина...виж го и пак помисли.
Ако е толкова голям, ще си трябва външен филтър, това си е една серизона пластмасова кутия. Изобщо...
Помисли за друго място или за един аквариум 30 литра примерно. Въпреки че ако ти покажа около моя 30 литра колко жици и филтър и ....
Вслушай се колега.При почистване на моят яквариум винаги се ядосвам на себе си че не съм го направил със 5 см по нисък.А това е два пъти седмично.

васето

Ок, за това питаме тук за непредвидени проблеми. Сменяме мястото,минаваме на по малък вариант на барплота до ТВ-то. Снимки разбира се ще има,както и още въпроси.
Конкретно от къде във Варна да си взема силикон който да свърши работа?
Черния по здрав ли е от безцветния? (минаваме на около 100л.)

dalgia

Ако не държиш да си го правиш сам,се обърни към майстор.Във Варна поне има такива.Няма да ти излезе кой зне колко по евтино.Поздрави.

васето

Не го правя за да е по евтино а съм и убеден че майстор ще го направи по добре. Приемам и този съвет,за това питам защото знам че ще получа съвет от хора с опит.
Ще помоля да ни препоръчате проверен майстор за около 110л(ако се мери по външни размери) Благодаря за отзивчивостта.

Similar topics (5)

54523

Публикации: 8
Прегледи: 3405

55217

Публикации: 5
Прегледи: 2995

52228

Публикации: 4
Прегледи: 3027

58397

Публикации: 4
Прегледи: 2381

49891

Публикации: 7
Прегледи: 3591