• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Почистване с кислородна вода

Започната от mazalqk, 16.03.2010 18:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mazalqk

Здравейте, въпросът ми е в какви концентрации H202 - H20  точно мога да прочистя камъни и растения от един доста брадясал аквариум. Според тази и тази тема третирах с дозировка 0.5мл/л директно в аквариума, но искам да си изчистя камъните, а и да запазя растенията, след което да направя един рестарт можеби.

Човека от статията пише, че за "техниката" е ползвал по-силен разтвор (10мл на 4л вода) мога ли спокойно да си накисна камъните в такова съотношение или по-силно дори. Въпросът е същия за растенията. Благодаря.

yogle

Направи разлика между перхидрол и кислородна вода  *DRINK*

mazalqk

Правилно. От перхидрола се получава кислородната вода. Тя съдържа 3% перхидрол. Благодаря за поправката. Значи правилната формулировка на въпроса ми е: Какво отношение вода-кислородна вода да използвам, за да изчистя камъните и растенията си?

barabata

Двуводородният окис (Н2О - вода) - познат още като:  вода , аква ...

Водородният прекис (Н2О2 - кислородна вода)  - познат още като: водороден пероксид, диводороден двуокис, диводороден диоксид, перхидрол 


Диводороден пероксид в wikipedia

ЦитатВ практиката 30%-ния разтвор е известен под името " перхидрол" и дамите го използват за изрусяване на косата, а 3%-ния - като кислородна вода.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Камъните извън аквариума може да си ги киснеш и в р-р 100мл/л кислородна вода(едно шишенце). Това за голи камъни само.
Иначе директно в аквариума не слагай повече от 50мл/100л вода. Дори и при тази концентрация може да убиеш някои растения. Напиши какви имаш за да ти кажа. Рибите не ги бърка тази концентрация, скаридите и охлювите също.
Разни мои АКВАРИУМИ 

mazalqk

Благодаря ти Митко, точно такъв тип отговор очаквах. Растенията са Хемиантус микрантемум.

Поздрави.

miTko

Ако сипваш направо в аквариума, извади малко от растенията да имаш да си захванеш ако ги поразиш. Ефекта не се вижда веднага а в продължение на няколко дни. Изчакай 2-3 дни след първата доза и тогава повтаряй ако се наложи. Разтвори кислородната вода(дозата) в литър вода и тогава сипвай.
Разни мои АКВАРИУМИ 

bengan

 Това е изпитан метод за борба със всякакви водорасли.  Когато  го прилагах аз слагах по 5 мл.  30% кислородна вода на 100 литра. Но първоначално сложих ударна доза от 15мл./100л. вода.  това явно беше много защото по рибките полепнаха малки мехурчета с кислород. Смятам обаче , че третирането трябва да е в продължение на една седмица за да има ефект. Кислородната вода се разлага много бързо на кислород и вода затова ефекта е краткотраен и трабва да се повтаря всеки ден. Няма никакви странични ефекти и остатъчни в-ва.

mazalqk

Ок - разбрах, пускате ми линкове кое е кислородна вода и кое хидроген пероксид, перхидрол и незнам си какво .... вижте какво е написал преводача: "перхидрол", в следващия момент картинка, на която има "3% Hydrogen Peroxide", което е кислородна вода!?!?


barabata


% H2O2  -  % H2O  -  наименование
100        -      0     -  водороден пероксид
30        -      70    -  перхидрол
  3         -      97    -  кислородна вода
  0         -     100   -  вода


От това по-ясно ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Цитат на: bengan - 17.03.2010 18:41
Смятам обаче , че третирането трябва да е в продължение на една седмица за да има ефект. Кислородната вода се разлага много бързо на кислород и вода затова ефекта е краткотраен и трабва да се повтаря всеки ден.
Това не е вярно!!!
Не бива да се повтаря всеки ден защото ефекта проличава бавно в продължение на няколко дни! Самото въздействие също не е толкова кратко, пишат, че продължава поне 12 часа с отслабваща концентрация. 30% разтвор изобщо не е хубаво да се налива директно в аквариума по много причини! Това е сигурен начин за получаване на висока локална концентрация и убиване на растения. Отделно нарушава баланса в аквариума сериозно, въздейства химически на азотния цикъл.  Намерете и четете, няма смисъл да преразказвам всичко.
Накратко - използва се ниска концентрация, без спиране на филтъра и се изчаква няколко дни преди да се повтори и то ако няма ефект. Смяна на част от водата е необходимо само ако е имало много водорасли и са умрели от третирането. Иначе, по план.
Извън аквариума няма никакъв проблем да се третират камъни и дървета с много високи концентрации.  
П.П.Не съм сигурен, но имам предположение, че в мека вода въздействието ще е с една идея по-агресивно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

mojiganga

Цитат на: barabata - 31.03.2010 01:36
% H2O2  -  % H2O  -  наименование
100        -      0     -  водороден пероксид
30        -      70    -  перхидрол
 3         -      97    -  кислородна вода
 0         -     100   -  вода


От това по-ясно ...
Правилно ли сьм сметнал при 100мл. перхидрол добавянето на 300 мл вода ще доведе до намаляне на концентрацията и получаване на разтвор, в който активното вещество е 3.75% H2O2 --- кислородната вода е с почти същото съдържание Н2О2 което го прави идеален за премахване на водораслите?

stanilabg

Въпреки, че темата е доста стара, реших да напиша тук, тъй като въпросите които искам да задам, донякъде съвпадат на вече написаните, но не съвсем. :-)
Вчера си купих 1 л 35% перхидрол. Написано е, че трябва да се съхранява на хладно. Задължително ли е, да е в хладилника?
На етикета пише 1 година годност (т.е. до тогава ще остане 35%), но без да е отваряна бутилката. От магазина ми казаха, че като се отвори, постепенно ще започне да "изветрява" или с други думи, да се намалява концентрацията на перхидрола. Т.е. след 3 месеца да не е 35%, а само 25%, примерно. Как всъщност стой въпроса? (виж по надолу)
Предполагам, че най-добре би било да разтварям малки количества, вместо всичкото наведнъж. Все съм се чудил, как точно се изчислява. Ако искам да разредя нещо за да получа десет пъти по разреден разтвор, как се процедира - една част от концентрата + 10 части вода или 1 част концентрат + 9 части вода?

По принцип имам едно 50 л аквариумче, в което има само риби (и брада :-D), които са там докато трае рестарта на "големия" аквариум. Не че ми пречи (брадата), но искам да изпробвам метода, за да съм подготвен в случай, че ми се наложи да го пробвам след време в другия аквариум. Пък и от чисто любопитство. :-)

Ще отворя едни скоби. Преди време (може и година) пробвах с 3% разтвор купен от аптеката (най силния който може да се купи там). Инжектирах от разтвора в аквариума (произволно) + на няколко определени места, където имаше голямо количество брада. Ефекта не беше кой знае какъв - част от брадата изчезна, друга успя да се задържи. Тази седмица (година по късно) пробвах отново с същия разтвор - беше ми останало известно количество. Отново постъпих по предния начин. Този път, брадата съвсем малко "закипя" (разбирай, почти без кипене) и до там. Вече седмица от както инжектирах перхидрола, но без видими външни промени. Това го пиша във връзка с по горе написаното, дали наистина перхидрола изветрява с времето. Възможно е, да е изветрял и затова да не е подействал.

На едно място miTko пише "....но забравих навреме да спра филтъра...", а по горе в темата "....без спиране на филтъра и се изчаква няколко...". Как трябва да се постъпи?

hajigeo


аз действах така в скаридарника (80л)

Цитат на: miTko - 31.03.2010 09:47
Накратко - използва се ниска концентрация, без спиране на филтъра и се изчаква няколко дни преди да се повтори и то ако няма ефект. Смяна на част от водата е необходимо само ако е имало много водорасли и са умрели от третирането. Иначе, по план.

максимума който съм слагал е 10 мл, локалко върху брадата със спинцовка, без това да вреди на скаридите, раците и неоните.
с изключение на малки поражения върху яванския мъх, другите растения са ок.
третирах през 1-2 дни.
ако обаче не откриеш и  отстраниш първопричината, брадата ще се появи отново.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

stanilabg

Цитат на: hajigeo - 07.07.2011 12:17
аз действах така в скаридарника (80л)

максимума който съм слагал е 10 мл, локалко върху брадата със спинцовка, без това да вреди на скаридите, раците и неоните.
с изключение на малки поражения върху яванския мъх, другите растения са ок.
третирах през 1-2 дни.
ако обаче не откриеш и  отстраниш първопричината, брадата ще се появи отново.

Благодаря за отговора, но не отговаряш на зададените от мен въпроси. ;-) Не казвам, че не ме интересува дозировката, но повече ме интересуваше следното:
- Задължително ли е, да е в хладилника?
- Как всъщност стой въпроса (с изветряването)?
- Как се разрежда?
- Как трябва да се постъпи (с филтъра)?

Между другото по горе пише (отново miTko), че дозировката не трябва да надвишава 50 мл на 100 л вода.

П.П. Причините за брадата ги знам. Експеримента е водещата черта в това начинание.

NO CARRIER

Кислородната вода има срок на годност, отбелязан на опаковката. Съхранява се на хладно и тъмно място.
При вас не знам, тук цената е такава, че не е проблем да купиш нова, та изветряването, нали...
Аз наливах при смяна на водата. Слагах дозата във водата, която наливам в аквариума. Брадата не загива, но нишковидните и кладофората заминаха. Концентрация - 3% разтвор, 1мл на литър вода. Някои растения заминават в тоя случай. Водораслите - и те.
Филтъра не съм спирал.
В 100 литровия съм слагал 100мл кислородна вода. Роголистникът се разтвори във водата. :D

Това е от мен. Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

trupai

За борба с водораслите по-добрият метод е с Easy Carbo(глутаралдехид). Пробвал съм и двата метода с Easy Carbo е по-евтино, много по-успешно и с по-дълготраен ефект! http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/ataka-na-cherna-brada/
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

stanilabg

Цитат на: akitaka - 07.07.2011 14:03
За борба с водораслите по-добрият метод е с Easy Carbo(глутаралдехид). Пробвал съм и двата метода с Easy Carbo е по-евтино, много по-успешно и с по-дълготраен ефект! http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/ataka-na-cherna-brada/

Познавам темата ти. Даже бях попитал за Глутаралдехида. Имам от него 0,5 л, 25%-ов разтвор, но не ми се иска да го отварям, докато не стартирам аквариума ("големия"), по простата причина, че много трудно се намира и ако го отворя сега, без да знам кога ще стартирам аквариума, може да "изветрее" (и той, както перхидрола има някаква годност). Затова си го пазя. :-)
Относно цената. За половин литър 25% глутаралдехид съм дал 26,4€. За 1 л перхидрол (35%) дадох 4,74€.

Цитат на: NO CARRIER - 07.07.2011 13:22
Съхранява се на хладно и тъмно място.
При вас не знам, тук цената е такава, че не е проблем да купиш нова, та изветряването, нали...

Колко хладно? Сега съм го оставил на тъмно, но температурата е около 25 градуса. Може би като го отворя, ще го сложа в хладилника. Тук възниква въпроса, до колко е опасен? Може ли изпаренията (случайно ако не е затворен добре) да навредат на хранителните продукти. Същия въпрос се отнася и за глутаралдехида.
Цената на перхидрола наистина не е висока, проблема е в достъпността му (имам предвид 35%). Сега се чудя, защо купих толкова висок процент съдържание. :-[
Остава да кажете как се разрежда. :-)

hajigeo

- Задължително ли е, да е в хладилника?     не, и в аптеките не се съхранява в хладилник
- Как всъщност стой въпроса (с изветряването)?    да, изветрява след като се отвори но струва стотинки
- Как се разрежда?  използвах готов  3 % разтвор
- Как трябва да се постъпи (с филтъра)?   - не се спира, работи постоянно

относно Easy Carbo
Брадата е в аквариум с раци и скариди и използването на  Easy Carbo там не е препоръчително.
Въпреки това, от около 2 седмици слагам Easy Carbo с постепенно увеличаващи се дози, тъй като с кислородната
вода не мога да изчистя мъховете.  
На места брадата почервеня но все още не се е изчистила.
Цената няма да коментирам ...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

miTko

В общия случай не спираш филтъра и наливаш по 50 мл кислородна вода на 100л, предварително количеството разтворено в литър-два вода(недей да джуркаш! ;-) ). В твоя случай щом имаш само брада, може да сложиш без проблем 2-4 пъти по-висока доза. Брадата е упорита, в течение на няколко дена ще стане червеникава или по-светла, после ще започне да отмира. Ако има кой да яде умиращата брада, изчистването става по-бързо. Иначе трябва да го правят микроорганизмите.  
П.П. След седмица си правиш редовна смяна на водата и ако брадата не е умряла, ръгаш нова доза. И така...
Разни мои АКВАРИУМИ 

stanilabg

Ок, но как да го разредя? Кой от двата варианта е правилен?

Цитат на: stanilabg - 07.07.2011 11:40
...една част от концентрата + 10 части вода или 1 част концентрат + 9 части вода?

miTko

Мен ако питаш разликата няма да е хич фатална.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Aquadream

Здравейте колеги.
Аз съм изследвал продължително и задълбочено употребата на Н2О2(водороден прекис или кислородна вода) в аквариумна среда.
От много изследвания направени по въпроса е известно, че един от крайните продукти на разпадане и преработка на органична материя във водна среда е водороден прекис. Н2О2 възниква в природата като краен и необходим продукт за подържане на природния баланс във водните екосистеми.
Н2О2 се появява в природни условия с концентрация до 2 мг/Л, което е всъщност основно средство срещу разпространението на водорасли и паразитиращи микро организми и бактерий.
Подържането на концентарция от 2мг/Л на Н2О2 в сладководен аквариум ограничава а в много случаи и спира напълно развитието на водорасли.
За подържане на концентарция на Н2О2 достатъчно близка до 2мг/Л може да ползвате следните изисления;
Н2О2 - 30% - 1 капка на 10 литра аквариумна вода всеки ден.
Н2О2 - 3% Кислородна вода от аптеката - 1 капка на 1 литър аквариумна вода всеки ден.
Тази концентарция няма да навреди на нито един растителен или животински вид.
Метода е изследван и тестван както от много учени по света така и от мен лично в моите аквариуми. Моля обърнете внимание на описанието на моя аклвариум от коледния конкурс миналата година. Там съм споменал употребата на Н2О2, като редовна добавка заедно с растителните торове. Този метод за контрол на водорасли не елиминира нуждата от редовна смяна на вода и добавка на растителни торове.

paolo6481

Цитат на: stanilabg - 07.07.2011 17:06
Ок, но как да го разредя? Кой от двата варианта е правилен?

Втория вариант е правилен от гледна точка на математиката.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

stanilabg

Цитат на: paolo6481 - 07.07.2011 23:11
Втория вариант е правилен от гледна точка на математиката.

Oк. Значи, ако трябва да разредя даден разтвор Х пъти, трябва сбора от разреждания разтвор + водата да е равен на желаните от мен Х пъти (10х = 1х разтвор + 9х вода; 5х = 1х раз. + 4х вода и т.н). Така ли е?
Това обаче се отнася до случаите, когато знам колко пъти искам да разредя даден разтвор. Как се пресмята, ако даден разтвор, да кажем 25%, трябва да го разредя до 7,5%?

Цитат на: Aquadream - 07.07.2011 22:58
За подържане на концентарция на Н2О2 достатъчно близка до 2мг/Л може да ползвате следните изисления;
Н2О2 - 30% - 1 капка на 10 литра аквариумна вода всеки ден.
Н2О2 - 3% Кислородна вода от аптеката - 1 капка на 1 литър аквариумна вода всеки ден.
Би ли могъл да дадеш дозировката в милилитри? По удобно ще ми е. :-)

Aquadream

Цитат на: stanilabg - 08.07.2011 08:29
Би ли могъл да дадеш дозировката в милилитри? По удобно ще ми е. :-)

Един милилитър съдържа 24 какпки Н2О2. Но ако работиш с милилитри като мерна единица има голяма вероятност да предозираш.

stanilabg

Цитат на: Aquadream - 08.07.2011 12:45
Един милилитър съдържа 24 какпки Н2О2. Но ако работиш с милилитри като мерна единица има голяма вероятност да предозираш.
Питам за милилитри, защото има най различни капкомери. От друга страна с капкомер няма да мога да достигна до дъното на някое по дълбоко шише. *NO*
Ползвам 2мл пипета, която има скала по 0,02мл. Ако трябва ще взема още по точна.

Благодаря.

Добавено: сега се сетих, че не ме интересува колко капки се съдържат в 1мл, а колко милилитра да слагам ежедневно.

miTko

И да предозира, в неговия случай, щом е на брада и животни само, няма да е фатално.

Иначе този номер с ежедневното капане ще взема да го пробвам в палудариума, да видя какво ще стане. Тя кладофората бидейки водорасло не се впечатлява особено от кислородна вода в ниски концентрации, надали ще я убия, щом до сега не съм успял. Иначе ще ми е много мъчно за нея. :'(
Разни мои АКВАРИУМИ 

Paskalev

Имам добре залесен аквариум и не ми липсва брада и тази тема ми дойде като "манна небесна". От днес започвам да капя и ще споделям резултатите.
(rock)

bicho1976

А на дискуси как влияе кислородната вода?

Бойко

Здравейте колеги,много ми е интересно да споделите какво става с опитите тъй като вече е минал месец и повече.Имали някакъв ефект *DRINK*

Paskalev

При мен не даде ефекта който очаквах накапвах в продължение на 3 седмици по 1 капка на литър 3% р-р е вярно поизтъня малко, но накрая почистих механично и си купих 2 малки сае. Сега добавям при всяка смяна на водата
(rock)

M14iro

От днес и аз започвам да капя, но с 30%  раствор . Една капка на 10л. вода, пък да видим какво ще стане , че съм навъдил доста бради.И ще пиша за резолтата по- късно.  *privet*

Aquadream

Ефекта е по-сериозен след употреба на Н2О2 в продължение на 8 - 10 седмици, не по-малко.

dok70

Ефекта е моментален при директно шприцоване на брадата със спринцовка.
Брадата почервенява и "кипи", а на другия ден рибите са я опоскали.
Все пак спазвайте с малки дози, респективно малки участъци и редовно!
2 кубика перхидрол на 100л. е бевредно, нагоре, не отговарям. ;-)
Ако не сте взели общи мерки за ликвидирането на брадата, упражнението е безпредметно!
:popcorn:
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Вени

Здравейте искам да попитам по колко да добавям на 200л?В аквариума има рибки и растения не ми се губи нито едно от 2те,черната брада не е много но ме дразни  *MODERATOR*

M14iro

Една капка на десет литра, всеки ден  *privet*

Вени


Здравков

Цитат на: M14iro - 04.12.2011 18:39
Една капка на десет литра, всеки ден  *privet*
Колега това ли трябва да закупя и аз или с по-слабата концентрация на пероксид?

Peza

Само ще вмъкна:
До колкото виждам на снимката, това е кислородна вода - Водороден пероксид 3%. Перхидролът е с натпис - Водороден пероксид - 30%. Ако ви съмнява нещо от горенаписаното най-сугурният начин е в "състав", ще прочетете съответно "Водороден пероксид 3г и помощно вещество пречистена вода" и "Водороден пероксид 30г и помощно вещество пречистена вода", за опаковки от 100мл.
Мисля, че това е съществено и е от помощ да се знае при определяне на дозировката.

Цитат на: Aquadream - 07.07.2011 22:58
Н2О2 - 30% - 1 капка на 10 литра аквариумна вода всеки ден.
Н2О2 - 3% Кислородна вода от аптеката - 1 капка на 1 литър аквариумна вода всеки ден.

Edit:
Малък "tip": За по-голям обем използването на на перхидрол леко улеснява нещата, по-малко капки за броене. Макар да става въпрос за левче: цената на перхидрола и кислородната вода е сходна.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

dok70

Внимавайте с перхидрола!
Концентрата гори кожа и очи!
За мололетни изобщо не препоръчвам гореописаните упражнения!
Често уврежда и мозъчните клетки/това при блондинките де/!
;-)
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

mojiganga

Цитат на: dok70 - 16.08.2011 20:53
Ефекта е моментален при директно шприцоване на брадата със спринцовка.
Брадата почервенява и "кипи", а на другия ден рибите са я опоскали.
Все пак спазвайте с малки дози, респективно малки участъци и редовно!
2 кубика перхидрол на 100л. е бевредно, нагоре, не отговарям. ;-)
Ако не сте взели общи мерки за ликвидирането на брадата, упражнението е безпредметно!
:popcorn:
*THUMBS UP*
100% съгласен с мнението на колегата и според мен, всъщност това е единствения правилен начин за третиране с кислородна вода.

Карган

Цитат на: Aquadream - 07.07.2011 22:58
Здравейте колеги.
Аз съм изследвал продължително и задълбочено употребата на Н2О2(водороден прекис или кислородна вода) в аквариумна среда.
От много изследвания направени по въпроса е известно, че един от крайните продукти на разпадане и преработка на органична материя във водна среда е водороден прекис. Н2О2 възниква в природата като краен и необходим продукт за подържане на природния баланс във водните екосистеми.
Н2О2 се появява в природни условия с концентрация до 2 мг/Л, което е всъщност основно средство срещу разпространението на водорасли и паразитиращи микро организми и бактерий.
Подържането на концентарция от 2мг/Л на Н2О2 в сладководен аквариум ограничава а в много случаи и спира напълно развитието на водорасли.
За подържане на концентарция на Н2О2 достатъчно близка до 2мг/Л може да ползвате следните изисления;
Н2О2 - 30% - 1 капка на 10 литра аквариумна вода всеки ден.
Н2О2 - 3% Кислородна вода от аптеката - 1 капка на 1 литър аквариумна вода всеки ден.
Тази концентарция няма да навреди на нито един растителен или животински вид.
Метода е изследван и тестван както от много учени по света така и от мен лично в моите аквариуми. Моля обърнете внимание на описанието на моя аклвариум от коледния конкурс миналата година. Там съм споменал употребата на Н2О2, като редовна добавка заедно с растителните торове. Този метод за контрол на водорасли не елиминира нуждата от редовна смяна на вода и добавка на растителни торове.


Значи, ако съм изчислил правилно трябва да се добавят ~0,67 мл. перхидрол(Н2О2 - 30%) на всеки 100 литра вода, нали? На какъв интервал трябва да се добавя, за да се осигури поддържане на концентрация от 2мг/л? Достатъчно ли е веднъж на 24 часа?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

miTko

Омръзна ми да пиша с години едни и същи неща, затова потърсете във форума, има много писано по темата!
Какви капки, какви перхидроли, какви поддържани концентрации?  *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

41617

Публикации: 4
Прегледи: 4933

20893

Публикации: 10
Прегледи: 9666

49477

Публикации: 26
Прегледи: 14974

10832

Публикации: 11
Прегледи: 8863

38618

Публикации: 36
Прегледи: 15552