• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Почистване с кислородна вода

Започната от mazalqk, 16.03.2010 18:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mazalqk

Здравейте, въпросът ми е в какви концентрации H202 - H20  точно мога да прочистя камъни и растения от един доста брадясал аквариум. Според тази и тази тема третирах с дозировка 0.5мл/л директно в аквариума, но искам да си изчистя камъните, а и да запазя растенията, след което да направя един рестарт можеби.

Човека от статията пише, че за "техниката" е ползвал по-силен разтвор (10мл на 4л вода) мога ли спокойно да си накисна камъните в такова съотношение или по-силно дори. Въпросът е същия за растенията. Благодаря.

yogle

Направи разлика между перхидрол и кислородна вода  *DRINK*

mazalqk

Правилно. От перхидрола се получава кислородната вода. Тя съдържа 3% перхидрол. Благодаря за поправката. Значи правилната формулировка на въпроса ми е: Какво отношение вода-кислородна вода да използвам, за да изчистя камъните и растенията си?

barabata

Двуводородният окис (Н2О - вода) - познат още като:  вода , аква ...

Водородният прекис (Н2О2 - кислородна вода)  - познат още като: водороден пероксид, диводороден двуокис, диводороден диоксид, перхидрол 


Диводороден пероксид в wikipedia

ЦитатВ практиката 30%-ния разтвор е известен под името " перхидрол" и дамите го използват за изрусяване на косата, а 3%-ния - като кислородна вода.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Камъните извън аквариума може да си ги киснеш и в р-р 100мл/л кислородна вода(едно шишенце). Това за голи камъни само.
Иначе директно в аквариума не слагай повече от 50мл/100л вода. Дори и при тази концентрация може да убиеш някои растения. Напиши какви имаш за да ти кажа. Рибите не ги бърка тази концентрация, скаридите и охлювите също.
Разни мои АКВАРИУМИ 

mazalqk

Благодаря ти Митко, точно такъв тип отговор очаквах. Растенията са Хемиантус микрантемум.

Поздрави.

miTko

Ако сипваш направо в аквариума, извади малко от растенията да имаш да си захванеш ако ги поразиш. Ефекта не се вижда веднага а в продължение на няколко дни. Изчакай 2-3 дни след първата доза и тогава повтаряй ако се наложи. Разтвори кислородната вода(дозата) в литър вода и тогава сипвай.
Разни мои АКВАРИУМИ 

bengan

 Това е изпитан метод за борба със всякакви водорасли.  Когато  го прилагах аз слагах по 5 мл.  30% кислородна вода на 100 литра. Но първоначално сложих ударна доза от 15мл./100л. вода.  това явно беше много защото по рибките полепнаха малки мехурчета с кислород. Смятам обаче , че третирането трябва да е в продължение на една седмица за да има ефект. Кислородната вода се разлага много бързо на кислород и вода затова ефекта е краткотраен и трабва да се повтаря всеки ден. Няма никакви странични ефекти и остатъчни в-ва.

mazalqk

Ок - разбрах, пускате ми линкове кое е кислородна вода и кое хидроген пероксид, перхидрол и незнам си какво .... вижте какво е написал преводача: "перхидрол", в следващия момент картинка, на която има "3% Hydrogen Peroxide", което е кислородна вода!?!?


barabata


% H2O2  -  % H2O  -  наименование
100        -      0     -  водороден пероксид
30        -      70    -  перхидрол
  3         -      97    -  кислородна вода
  0         -     100   -  вода


От това по-ясно ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Цитат на: bengan - 17.03.2010 18:41
Смятам обаче , че третирането трябва да е в продължение на една седмица за да има ефект. Кислородната вода се разлага много бързо на кислород и вода затова ефекта е краткотраен и трабва да се повтаря всеки ден.
Това не е вярно!!!
Не бива да се повтаря всеки ден защото ефекта проличава бавно в продължение на няколко дни! Самото въздействие също не е толкова кратко, пишат, че продължава поне 12 часа с отслабваща концентрация. 30% разтвор изобщо не е хубаво да се налива директно в аквариума по много причини! Това е сигурен начин за получаване на висока локална концентрация и убиване на растения. Отделно нарушава баланса в аквариума сериозно, въздейства химически на азотния цикъл.  Намерете и четете, няма смисъл да преразказвам всичко.
Накратко - използва се ниска концентрация, без спиране на филтъра и се изчаква няколко дни преди да се повтори и то ако няма ефект. Смяна на част от водата е необходимо само ако е имало много водорасли и са умрели от третирането. Иначе, по план.
Извън аквариума няма никакъв проблем да се третират камъни и дървета с много високи концентрации.  
П.П.Не съм сигурен, но имам предположение, че в мека вода въздействието ще е с една идея по-агресивно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

mojiganga

Цитат на: barabata - 31.03.2010 01:36
% H2O2  -  % H2O  -  наименование
100        -      0     -  водороден пероксид
30        -      70    -  перхидрол
 3         -      97    -  кислородна вода
 0         -     100   -  вода


От това по-ясно ...
Правилно ли сьм сметнал при 100мл. перхидрол добавянето на 300 мл вода ще доведе до намаляне на концентрацията и получаване на разтвор, в който активното вещество е 3.75% H2O2 --- кислородната вода е с почти същото съдържание Н2О2 което го прави идеален за премахване на водораслите?

stanilabg

Въпреки, че темата е доста стара, реших да напиша тук, тъй като въпросите които искам да задам, донякъде съвпадат на вече написаните, но не съвсем. :-)
Вчера си купих 1 л 35% перхидрол. Написано е, че трябва да се съхранява на хладно. Задължително ли е, да е в хладилника?
На етикета пише 1 година годност (т.е. до тогава ще остане 35%), но без да е отваряна бутилката. От магазина ми казаха, че като се отвори, постепенно ще започне да "изветрява" или с други думи, да се намалява концентрацията на перхидрола. Т.е. след 3 месеца да не е 35%, а само 25%, примерно. Как всъщност стой въпроса? (виж по надолу)
Предполагам, че най-добре би било да разтварям малки количества, вместо всичкото наведнъж. Все съм се чудил, как точно се изчислява. Ако искам да разредя нещо за да получа десет пъти по разреден разтвор, как се процедира - една част от концентрата + 10 части вода или 1 част концентрат + 9 части вода?

По принцип имам едно 50 л аквариумче, в което има само риби (и брада :-D), които са там докато трае рестарта на "големия" аквариум. Не че ми пречи (брадата), но искам да изпробвам метода, за да съм подготвен в случай, че ми се наложи да го пробвам след време в другия аквариум. Пък и от чисто любопитство. :-)

Ще отворя едни скоби. Преди време (може и година) пробвах с 3% разтвор купен от аптеката (най силния който може да се купи там). Инжектирах от разтвора в аквариума (произволно) + на няколко определени места, където имаше голямо количество брада. Ефекта не беше кой знае какъв - част от брадата изчезна, друга успя да се задържи. Тази седмица (година по късно) пробвах отново с същия разтвор - беше ми останало известно количество. Отново постъпих по предния начин. Този път, брадата съвсем малко "закипя" (разбирай, почти без кипене) и до там. Вече седмица от както инжектирах перхидрола, но без видими външни промени. Това го пиша във връзка с по горе написаното, дали наистина перхидрола изветрява с времето. Възможно е, да е изветрял и затова да не е подействал.

На едно място miTko пише "....но забравих навреме да спра филтъра...", а по горе в темата "....без спиране на филтъра и се изчаква няколко...". Как трябва да се постъпи?

hajigeo


аз действах така в скаридарника (80л)

Цитат на: miTko - 31.03.2010 09:47
Накратко - използва се ниска концентрация, без спиране на филтъра и се изчаква няколко дни преди да се повтори и то ако няма ефект. Смяна на част от водата е необходимо само ако е имало много водорасли и са умрели от третирането. Иначе, по план.

максимума който съм слагал е 10 мл, локалко върху брадата със спинцовка, без това да вреди на скаридите, раците и неоните.
с изключение на малки поражения върху яванския мъх, другите растения са ок.
третирах през 1-2 дни.
ако обаче не откриеш и  отстраниш първопричината, брадата ще се появи отново.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

stanilabg

Цитат на: hajigeo - 07.07.2011 12:17
аз действах така в скаридарника (80л)

максимума който съм слагал е 10 мл, локалко върху брадата със спинцовка, без това да вреди на скаридите, раците и неоните.
с изключение на малки поражения върху яванския мъх, другите растения са ок.
третирах през 1-2 дни.
ако обаче не откриеш и  отстраниш първопричината, брадата ще се появи отново.

Благодаря за отговора, но не отговаряш на зададените от мен въпроси. ;-) Не казвам, че не ме интересува дозировката, но повече ме интересуваше следното:
- Задължително ли е, да е в хладилника?
- Как всъщност стой въпроса (с изветряването)?
- Как се разрежда?
- Как трябва да се постъпи (с филтъра)?

Между другото по горе пише (отново miTko), че дозировката не трябва да надвишава 50 мл на 100 л вода.

П.П. Причините за брадата ги знам. Експеримента е водещата черта в това начинание.

Similar topics (5)

41617

Публикации: 4
Прегледи: 4933

20893

Публикации: 10
Прегледи: 9666

49477

Публикации: 26
Прегледи: 14978

10832

Публикации: 11
Прегледи: 8863

38618

Публикации: 36
Прегледи: 15554