• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нестабилни показатели на водата.

Започната от bustama, 29.01.2014 13:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bustama

Не зная темата дали е точно за тук, така че мода може да я премести при нужда.
Колеги имам много странни показатели на водата и по-точно КН - 8°.
От старата на аквариума РН е м/у 7 и 7,5. Принципно леко алкална вода е желана, но имало е моменти - периоди от време когато РН е стигало много близо до 8, което вече не е добре не само за мен - растенията.
Този аквариум го мъча вече близо година и растенията растат много бавно, най-вече бързо растящите - хигрофилата.
Общо взето сменям вода на 1-2 месеца и  КН е варилала 3,4,5° но 8° вече е много и немога да разбера кое в аквариума вдига КН-то, и от там РН. Вече съм сигурен че за това толкова дълго време растенията линеят - хигрофилата, тенелуса, кринума, мъха.
Задавам си въпроса, да си взема една с-ма под налягане с чиято помощ да си поддържам по-ниско РН, но при това КН колко да падне РН при положение, че и сега подавам СО2 друг е въпроса колко добле се разтваря. Мисля си, че все пак да кажа, че СО2 се разтваря добре пък и за това малко аквариумче 50л. и при тези растения кой знае колко СО2 не им трябва... Какво ще кажете? Всяко мнение и разсъждение ще ми е от полза.

Ivan_S

Съвсем първосигнално:

За да намалиш рН-то трябва общо-взето да подкиселиш средата. Не знам как, ама разбери дали и как ти се разтваря СО2. Може да подкиселиш водата като ползваш торф. Вариант да намалиш рН-то е да смениш и част от водата с осмозна.

Както описваш процеса, много ми прилича на моя цихлидарник, в който рН е 8. Като започне подкиселяване на водата, започва реакция с карбонатния буфер и така рН-то не пада и същевремнно се държи висока карбонатна твърдост. Да не би да имаш нещо карбонатно в аквариума или пък да се окаже прекомерно разтварянето на СО2 и да реагира с някакъв карбонат *dontknow*. Пак казвам, доста прилича на процесите в цихлидарник. Да не ти объркам нещо нещата, ама защо не опиташ за някакво време да намалиш или да спреш временно подаването на СО2 и да видиш ще има ли промяна и каква. Но, за да има ефективна корекция на рН, трябва и на КН, което и за мен е загадка кое може да го вдига в растителен аквариум. Казваш, че и рядко сменяш вода и вероятно не е от твърдостта на водопроводната ... *SORRY*. Нещо се омотах в разсъжденията  *CRAZY*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

bustama

Няма нищо карбонатно в аквариума или поне аз не зная да съм слагал.
По едно време мислих, че това Рн е от грунда - грунда ми е с някакви малки мидини черупки. Но толкова дълго време РН и КН бяха що годе стабилни, въпреки че и преди да подавам СО2, РН е стигало много близо до 8, както писах в предният пост.
М/у другото ти ме подсети - слагам съвсем малко сода бикарбонат при маята и при едно добро разтваряне, което си мисля че постигам възможно и това да вдига КН... *dontknow*
Сега глам таблицата за СО2, да приема, че РН е  7,3 при КН - 8° горе долу СО2 идва добре. Следващия път като бъркам маята няма да слагам сода и ще си проличи. Принципно "търся" РН- 7.
Други идеи?

dafil

Като сменяш вода на 1-2 месеца,изпаренията през този период с какво ги допълваш??
ако е с вода от чешмата=> Кх расте=>и Пх(по дефолт)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

danielm

От грунда е ... всичко варовиково вдига kh-то, мидените черупки също.

bustama

Цитат на: dafil - 29.01.2014 15:53
Като сменяш вода на 1-2 месеца,изпаренията през този период с какво ги допълваш??
ако е с вода от чешмата=> Кх расте=>и Пх(по дефолт)

Дафил, какво да ти кажа, при мен няма кой знае какво изпарение. За месец най-много 5л. водо и това прекосили. Допълвам с чешмяна. Всъщност това измерване на КН-то стана след голяма смяна на вода - 50%.

Цитат на: danielm - 29.01.2014 15:56
От грунда е ... всичко варовиково вдига kh-то, мидените черупки също.


Аз този грунд с тази цел го взех или поне така мисля и аз. Но грунда отпред с черупките е 1л. Другия грунд е кверцов пясък. В този един литър колко черупки да има? Най-много 10% мен ми се вижда малко това за да оказва голямо влияние.

Моля, кажете откъде да си купувам осмоза в София, в кои магазини продават?

danielm

Цитат на: bustama - 29.01.2014 17:32
Най-много 10% мен ми се вижда малко това за да оказва голямо влияние.
Моля, кажете откъде да си купувам осмоза в София, в кои магазини продават?
Напълно достатъчно е за да ти вдига кх-то, респективно пх-то.
Осмозна не ти трябва в София (кх-то на чешмяната е под 3), но ако все пак искаш си вземи 10-11 литра, има във по-големите вериги за под 2лв (осмозна, дейонизиран, изворна  :-D).

Стоян Михов

@bustama на чешмяната вода при теб какво й е рН и кН? С какво измерваш рН?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

Цитат на: Стоян Михов - 29.01.2014 19:13
@bustama на чешмяната вода при теб какво й е рН и кН? С какво измерваш рН?

РН... да го кажем -7 , КН -3° Измервам с тест на JBL - течен реагент. Но РН теста е с точност 0,5 единици ли не зная дали точно се изразявам. И това общо взето ме кара да гадая - колко аджеба е РН-то. :-)

tetra

Единственият възможен вариант да се повишава Карбонатовата твърдост в аквариума е грунда. Корали, мидени черупки варовити камъни. Ако искаме да свалим рН най напред
намаляваме карболовата твърдост.
Повече подробности за химическият състав на аквариумната вода можеш да прочетеш тук.
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642

danielm

Заради бабаултитата исках да поддържам пх 7-7,5.
На 450л. съм със едно малко пликче миди и коралов в канистъра (100-150гр.)


Стоян Михов

Цитат на: bustama - 29.01.2014 19:30
РН... да го кажем -7 , КН -3° Измервам с тест на JBL - течен реагент. Но РН теста е с точност 0,5 единици ли не зная дали точно се изразявам. И това общо взето ме кара да гадая - колко аджеба е РН-то. :-)
Да, тези тестове не са много точни, не говоря за марката, а за принципа, който ползват. Но вместо да купуваш осмозна вода, можеш да премахнеш карбонатите от чешмяната вода (макар че те са много малко в твоята чешмяна вода). Карбонатната твърдост е "временна" твърдост и се премахва чрез просто изваряване на водата.
Ако приемем че охлювените черупки са 10 обемни процента от пясъка, то това са 100 мл, за аквариум от 50 литра това е много голямо количество варовик, с подаването на СО2 засилваш в пъти разтворимоста на калциевия карбонат. Не можеш да си представиш колко малко разтворен варовик трябва, за да вдигнеш кХ от 3 - колкото ти е чешмяната вода до 8, колкото ти е в аквариума.  - само около 4,5 грама! за 50 литра вода :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

Сега... какво остава, да сменам грунда или да се откажа от со2. Най-вероятно и затова щипките на скаридите ми са побелели, листата на болбитиса - нагърчени и т.н. :-D
Грунда много ме кефи, пък и съм го взел точно с тази цел. Разбира се доста неща са ми убягнали - така е, учим се в движение.
А толкова се постарах да си направя реакторчето за СО2 от налични ми материали...

На една система - като моята 50л. ако си намеря подходящ като цвят грунд и измуча стария където мога как ли ще се отрази това. Някой ще се наеме ли да каже? :-)
Въпреки че, да приемем се запазят сегашните стойности какво лошо мога да очаквам за растения и риби?

danielm

ами много добра стратегия е ... грунда чист кварцов.
Всичко останаол в канистъра за да може да го регулираш!
Другия вариант е да сменяш размера на варовиковия камък в аквата, вместо на пясъка в канистъра!

bustama

Странни мисли се въртят в главата ми след поста ти - лека полечка с пинсетката и мидички, рапанчена,  вън! Или измуквам грунда, на спокойствие го чистя и пак обратно в аквариума, че с тази пинсета взема да гъбясам. :-D

Similar topics (5)

49061

Публикации: 3
Прегледи: 3745

50416

Публикации: 2
Прегледи: 4550

48510

Публикации: 17
Прегледи: 14659

50259

Публикации: 5
Прегледи: 4870