• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.06.2021 18:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариуми

Започната от Raven, 18.10.2008 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mi6okalkana

попитай в накой форум за тетаристи те ги знаят жабките

Иво Катрафилов

Цитат на: minoga в 19.04.2009 18:06
Преди време съм купувал машинка за мъгла,при нея ултразвук разбива водата на фини капчици,предполагам че и другите са на тоя принцип.На мене би ми било интересно някой ако има опит с тропически жабки да сподели,не съм попадал на нищо на български.
От тропически жаби до тропически жаби има разлика, колкото от тропически риби до тропически риби  ;-)

en4ev_v4

          Мисля че никой не е в състояние да ме откаже  и аз да  си направя Палудариум. Пред такава красота стоя безмълвен. Присъединявам се  към вас. Искам да попитам за името на това растение , ако може някой да ми каже. И  дали става за Палудариум.
miTko

Това в къщи расте в нормална саксия, не знам какви са условията на отглеждане, не се занимавам аз.
Разни мои АКВАРИУМИ 

ico

Цитат на: en4ev_v4 в 20.04.2009 09:09
       Искам да попитам за името на това растение , ако може някой да ми каже. И  дали става за Палудариум.

http://flowersnet.info/article.php?a=260
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

anonto

От известно време се опитвам да си направя някаква автоматична пръскачка за палудариума, за да не пръскам всеки ден с пулверизатор и най вече лятото, когато отсъствам да може да издържи повече време без обслужване.
Пробвах да захраня някави пръскачки и дюзи за финно разбиване на водата с аквариумна помпа (1400 литра на час), но не се получи. Помпата не може да осигури нужното налягане.
Вчера ми текна да пробвам да захраня две дюзи с помпичка от казанчето за водата на чистачките на кола. Един приятел има едно развалено Uno и му взех двете моторчета от казанчето. Захраних едното с един адаптер от развален хъб на 12 волта (1 ампер).


За пръскалки използвах две дюзи от развалени пулверизатори.Свързах с подходящи маркучи и то взе че се получи. Ето я системата на сухо:Ето ги и пръскалките в действие:

MVI 3449

Естествено всичко може да се изпипа доста по добре, но важното е, че системата работи и е компактна, евтина(поне на мен ми излезе без пари) и лесна за направа.

Лора

Уникално. Благодаря, че сподели с нас. *privet*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

miTko

Браво! А по колко време работи на едно пускане? Защото тая машинка май не е за постоянна работа пригодена.
Разни мои АКВАРИУМИ 

MeTogu

Тоно това ми беше и на мен на устата.Дори и 15 мин са и много.Това е заложено и в моя проект и идеята е наистина добра но дали има минуси.Разкажи ни повече за палудариума ти.Размери,осветление,аранцировка.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

anonto

Нямам много наблюдения около работата на системата. Сутринта я сглобих набързо. Отначало и аз си мислих,  че няма да издържи 15 мин., но докато закачах и пробвах различни пръскалки и дюзи работи повече от 15 минути без проблем. После я оставих и в палудариума да работи и там също издържа.
Друг е въпроса, че 15 минути са много време за самия палудариум да бъде пръскан. Според мен 1 минута или по малко време са му напълно достатъчни на ден. Това обаче означава, че системата ще най удачно да се ползва с електронно реле за време, а те са скъпи.
Другото, което си мисля, че ако се вземе такова моторче от по голяма кола и се захрани с повече ампери би трябвало да е доста по мощно.
Не знам колко вървят тези моторчета по моргите, но ако трябва да се купува всичко системата може и да не излезе много евтина.


Цитат на: MeTogu в 04.06.2009 12:12
Разкажи ни повече за палудариума ти.Размери,осветление,аранцировка.

Ето тук съм писал за него:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11516.0.html

Borko7

Анонто, кое е растението с тънките листа горе вдясно, а също и това под него с кафевите листа?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

anonto

Цитат на: Borko7 в 04.06.2009 13:01
Анонто, кое е растението с тънките листа горе вдясно, а също и това под него с кафевите листа?

Първото за което питаш е някаква Tillandsia, а другото е Криптокорина - мисля, че е Cryptocoryne wendtii "Tropica".

mi6okalkana

05.06.2009 04:04 #57 Last Edit: 05.06.2009 19:07 by mi6okalkana
Колега , то няма нужда да работят по 15 минути по 15 секунди на час е достатъчно стига разпръскването да е достатъчно финно. даже по 10 секунди е достатъчно при много топли дни може по 5 секунди през 15 минути.

miTko

Той знае това, обаче нали механичния таймер има зъбчета за 15мин, няма за по-малко, та за това е цялата работа.
Разни мои АКВАРИУМИ 

anonto

Аз по принцип пулверизирам един път на ден само по няколко пръскания и е напълно достатъчно. Даже и сега ще продължа да си пулверизирам, защото разтварям по малко торове в водата с която пулверизирам. Правил съм си и експеримент 3 дни без пръскане и не видях някое растение да е засъхнало много. Все пак всичко си е индивидуално.
Тая системка мисля да я изполвам само когато отсъствам. Сега се чудя какво да измисля за проветряване когато ме няма за по дълго време.