• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.06.2021 19:07

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Палудариумът - що е то?

Започната от miTko, 04.03.2010 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

04.03.2010 13:01 Last Edit: 19.06.2013 12:12 by Георги
Палудариумът - що е то?

автор: miTko

  Четейки по темата от доста време, у мен възникнаха купища въпроси. Отговорите идват с течение на времето и опита, но за да не се предъвкват нещата се опитах да ги систематизирам и обобщя, така както ги разбрах.
  Думата "палудариум", интерпретирана свободно означава "домашно блато".Не е ясно кой е използвал това понятие първи, както и кога човеците са направили първия палудариум, но със сигурност сега то носи по-голяма съдържание. Палудариумът е затворен обем, в който се опитваме да пресъздадем мястото, където се срещат водата и сушата. Този характерен екотон съчетава в себе си белези на сухоземното и подводното и е място където животът удивява със своето многообразие на форми и видове. Погрешно е схващането, че това са само екваториални и влажни тропически райони. Да не забравяме, че най-големите заблатени територии са много, много по на север. Те също могат да бъдат обект на пресъздаване в един палудариум, и там животът кипи през краткото, прохладно лято. Не трябва да се пренебрегват и нашите(умерени) географски ширини, имаме достатъчно влажни области, крайречия, блата и езера, които могат да бъдат обект на интерес.

Преди да пристъпя към класификация на палудариумите ще се опитам да разясня някои понятия, гравитиращи около "палудариум".

АКВАРИУМ

  Това няма нужда да се пояснява, щом сте регистрирани в този форум.

ТЕРАРИУМ

  Доволно широко понятие, което предполага липса на обособена водна част(обем).  На практика обаче не е точно така. Съществува понятието акватерариум(не знам до колко уместно), което би трябвало да се припокрива с палудариум.

ВИВАРИУМ

  Това понятие по-скоро има връзка с отглеждането на специфични животински видове в обем с подходящи условия, отколкото как е оформен, организиран и какво съдържа този обем.

ФЛОРАРИУМ

  Това е обем в който са създадени подходящи условия за отглеждане на определени цветя/растения. Най-често направата му е продиктувана от необходимоста от висока влажност. В повечето случай липсва какъвто и да е ландшафт, саксийките са подредени на пода и/или окачени по стените на съда или върху едър, влажен инертен материал.

РИПАРИУМ

  По смисъл комуникира с понятието "крайречен", на практика е палудариум с по-високо ниво на водата и циркулация и други особености. Ще бъде описан по-подробно при класификацията на палудариумите.


                                       
Класификация на палудариуми


  Не успях да намеря стройна класификация на палудариуми в интернет. Има опити за класификация по различни признаци. Всичко това е обяснимо заради многообразието, което предполага тази миниекосистема.


Според относителното количество вода

  Най-логичният признак за класификация е този според относителното количество на водата.  Типичният палудариум съдържа най-често 10-30% вода от обема си. При това съотношение се пресъздава най-естествено и практично съответния ареал. Възможно е да има циркулация на водата, водоскок/водопад, животни над и/или под вода но не е задължително. Всеки от тези елементи може да липсва. Може да има дъждовална система или друга, създаваща висока влажност. Осветлението най-често е изкуствено, но може да бъде комбинирано или естествено. Възможно е да има естествена или изкуствена вентилация, филтриране на водата и др.

Типичен палудариум:
  Палудариумът с високо ниво на водата може да съдържа примерно 40-60% вода от обема си. Налична е и циркулация на водата и някакво филтриране. Към този тип спадат и рипариумите. Най-характерното за тях е, че надводните растения са подредени на специална конзола или конзоли направо със саксийки, кофички или обособени гнезда, на задното стъкло. Те частично са потопени във водата. Често кофичките с растения не се и прикриват, някакъв скейпинг не се търси изобщо - просто отглеждане на водолюбиви растения. Преходът към аквариум са съдовете със стърчащи над водата множество растения, посяти в грунда под вода. Интересното е, че в чужбина се продават специфични саксийки, конзолки и други елементи за направа на рипариум!

Типичен рипариум:
  Палудариумът с ниско ниво на водата, под 10%, няма циркулация на вода. В такъв могат успешно да се отглеждат мъхове, хищни растения и епифити. Също е удобен за земноводни, но типични водни обитатели не могат да се отглеждат вътре. Може да бъде подходяща форма за нанопалудариум.

С ниско ниво на водата:

 Според вътрешната организация и вида на конструкцията


Тук разнообразието е още по-голямо:

  Палудариум тип "стена" - може би най-разпространения вид. Висок съд, вертикална конструкция, вода примерно 10-20%. Растенията се развиват по вертикален декор тип "стена". По-често няма циркулация на водата. Голяма част от растенията са епифити, дори ксерофити. Под вода също може да има растителност и риби. По размери това са най-големите палудариуми, като изключим тези тип "тропическа градина". Продават се фабрични такива съдове, обичайно с 2 вратички отпред за направа на този тип палудариуми.

Тип стена:
  Палудариум тип "бряг" - другата голяма група, широко разпространена и лесна за изпълнение. Практически всеки съд за аквариум може да бъде превърнат в такъв палудариум. Необходимо е водата да е примерно 20-30% и да има насип за надводна част. Изпозват се камъни и/или друг инертен материал. Може да има циркулация, водопад/водоскок. Удобен е за водолюбиви растения и за подводни такива, риби и земноводни. Този тип изглежда много естествено.

Палудариум от този вид:
  Палудариум с отделена водна част. Този тип има вертикална преграда(най-често стъкло). Пред нея е водния обем, а зад нея насип от инертен материал. Водната част също е аналогична на аквариум. Може да бъде използван както предния вид.


  Палудариум - платформена конструкция. Тук се използва платформа(най-често от пластмаса) с крака, като водата стига до ръба и. Платформата е добре да е леко наклонена напред, така предния и край се топва във водата. "Бреговата линия" на платформата може да бъде разнообразна. Най-често има водопад/водоскок. Резултат - получава се речен бряг с подмол, като по този начин се запазва максимално количество вода, което циркулира. Може да се използва като всеки от горните типове. Количеството вода е примерно 25-30%.

Платформена конструкция:


(цитиран от тук: http://aquariumfarm.com/phpBB2/index.php?sid=30fcc38996739122921708877e399ebf ,но вече недостъпен за нерегистрирани)  Възможни са всякакви други хибриди и странни идеи. Виждал съм снимки на причудливи съдове и изумителни конструкции, плод на естетическите виждания на разни хора. Класификация по отношение на отглежданите растителни и животински видове няма да правя, комбинациите биха били безброй.Още нещо за палудариумитеПалудариум и водопад(водоскок) - прищявка или полза?

  Мнозина знаят, че съм фен на водопадите. За мен това са най-прекрасните места, които с удоволствие посещавам винаги, когато имам възможност. Винаги съм смятал, че естетическото въздействие за мен е напълно достатъчно за да си направя водопад/водоскок в къщи(в палудариума, нямам двор...). Не съм се замислял каква може да е фактическата полза от него в един палудариум. Оказа се, че имало и такава! Падащата или стичаща се вода разкъсва повърхностната мембрана на водното огледало, като по този начин намалява повърхностните напрежения и улеснява занчително(според някои източници) изпарението на водата.
От там се повишава влажноста на въздуха в обема. Случайни неща няма!

Водопадче:
Палудариум и биотоп

  Пресъздаване на биотоп в палудариум е нещо естествено в по-голяма степен от колкото в аквариум и терариум даже. В същата степен обаче е и по-труден за поддържане. Тук е мястото да споменем големите палудариуми с размер на зала или оранжерия, с оформени река, езерце, водопад и богата растителност и животни. В такъв обем обикновено се пресъздава точно биотоп и е колкото впечатляващ, толкова и скъп проект.
  Следващите 3 снимки в по-широк смисъл също представят палудариум с големи размери:
Палудариум и ландскейпинг

  Стремежът да се постигне естествен изглед на "картинката" в един палудариум според мен трябва да е водещото начало за направата му. Според съвременните схващания, създаването на естествени условия в един обем за отглеждане на нещо не е достатъчно. Отдалеченоста на човека от природата е причината да се стремим да създадем подобно кътче в дома си. То трябва да е с максимално автентична визия за да има максимален ефект. До колкото в момента архитектите и гравитиращи около тях(дори не знам какви?) са основните школувани ландскейпъри, то сигурен съм, че в недалечно бъдеще във ВУЗ ще има и официални учебни курсове за акваскейпъри и ландскейпъри в смисъла на нашето хоби.  
Разни мои АКВАРИУМИ 

filio


Raven

 *BRAVO*

Качих я в статиите, в падащото меню.
В раздел Акваскейпинг .Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

vasso

Ще взема да се запаля по това. *CRAZY*. Особено този с жабите вътре е невероятен! :-)

niky

Митко, нямам думи.  *DRINK*

Лора

Много ме кефи жабарника и стената. Изкушаващо е.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Здравков

Определено е голяма красота! благодаря, това с водопада е много хубаво.

miTko

Благодаря! Щеше да е много хубаво когато четях да имаше някаква такава статия, щеше да ми спести много време. В китайския форум има много интересни неща, дори находки. За жалост есента още забраниха да се виждат снимки от вътрешната галерия за нерегистрирани. Антиспам кода е на китайски. :-D Иначе с преводача се чете някак си... Инфо за подходящи растения има отчасти в разни сайтове и блогове, но накуп няма голяма база. Пробвам и ще пробвам лично някои достъпни китки от нашите магазини, също и наши родни растения.
Като стана дума, някой да е виждал да се продават в нашенски магазин семена на Sagina subulata, или да услужи с няколко семенца за проба? Подозирам, че ще стане за палудариум, без да съм виждал някой да го ползва.
Разни мои АКВАРИУМИ 

iek

В ибей има -$4.60 с вкл. транспорт от Англия, пристига за 10-на дни http://cgi.ebay.com/Sagina-subulata-Irish-Moss-Pearlwort-200-Seeds_W0QQitemZ170422185645QQcmdZViewItemQQptZUK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN?hash=item27adf42ead (линка може да не работи след време).

anonto

Не е проблем и да се направи палудариум само с аквариумни растения. Моя е такъв. Повечето "палудариумни" растения ми се струват големички за моя съд и затова със само с аквариумни. Има доста видове по дребни насекомоядни които си мисля, че ще се развиват добре в палудариум, но при положение, че не се пулверизира.

sliven

На мен пък, по- добре ми звучи(благозвучно) палидариум!  >:o Кой,(пък)съм аз!  *DRINK* Дори и палудариум,пак ми харесват визуално.Че, на кой няма да се хареса(  ]:-> )!?
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

miTko

Цитат на: iek в 05.03.2010 13:01
В ибей има -$4.60 с вкл. транспорт от Англия, пристига за 10-на дни http://cgi.ebay.com/Sagina-subulata-Irish-Moss-Pearlwort-200-Seeds_W0QQitemZ170422185645QQcmdZViewItemQQptZUK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN?hash=item27adf42ead (линка може да не работи след време).
Това го знам, няма да си озеленявам двора(нямам такъв). Аз питах за България.

Цитат на: anonto в 05.03.2010 16:04
Не е проблем и да се направи палудариум само с аквариумни растения. Моя е такъв. Повечето "палудариумни" растения ми се струват големички за моя съд и затова със само с аквариумни. Има доста видове по дребни насекомоядни които си мисля, че ще се развиват добре в палудариум, но при положение, че не се пулверизира.

Напълно съм съгласен с кавичките "палудариумни", то като се замисли човек такива растения няма. *dontknow* В палудариум хората отглеждат какво ли не. Може би всяко второ растение може да се отглежда в палудариум. Отглеждат освен влаголюбиви и епифити и някои сукуленти че дори и ксерофити. Зависи от условията, те могат да са различни. И аз не харесвам едрите растения от рода на алоказията, че и хищните с мааалки изключения. Но има и дребни - кализия, солейролия, селагинела, разни мъхове и неголеми папрати...
Разни мои АКВАРИУМИ 

nikolaytoshev

Прекрасна статия. Браво!!!  *THUMBS UP*
Много ми хареса *thanks

Деян

Най - ми харесаха тези с ниско ниво на водата.

Браво!  *thanks

Raven

За мен палудариумът е най малкото еднакво красив спрямо всеки растителен аквариум, а дори бих казал че е много по красив от повечето растителни аквариуми  като се има предвид че ссе прави по лесно.
Постигането на този "пищен" зелен вид е много по лесно в палудариум отколкото в аквариум.

За всеки случай , аз ще си направя и двете- и растителен аквариум и палудариум, така няма да се чувствам раздвоен 8-)

Моят палудариум ще е тип "Стена" , отзад на задното стъкло на съдът ще има голяма кора или парче дънер от дъното до тавана, и на него ще са прикрепени повечето растения, сега проблема ми е осветлението и се чудя как да го измисля.
Съдът е 400 л. а височината му е 120 см.
Водата долу ще е в кръгъл акварим с височина максимум 30 см. и водни растения почти няма да има във водната му част.

Ще се опитам да реализирам и един водопад, даже почти сигурно е че ще го направя, ще е тип "горски ручей" по стената и надолу до вода.

Тук съм си събирал снимки на палудариуми.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Деян

Ще е много интересно, ако някой може да обясни как се постига ефект на мъгла в палаудариумите. Аз си мисля за постоянно действащ пулверизатор, но май не е това...


: 06.03.2010г 14:02ч
Мъгливи палаудариуми от снмките на Рейвън.

http://ravenss.snimka.bg/hobby/paludariumi.480189.17686909.big
http://ravenss.snimka.bg/hobby/paludariumi.480189.17686873.big

Втората може и конденз да е, не личи много.

vankobarabanko

   Продават машинки за мъгла,около 20 лева са
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

rakim

Хора палудариумите са супер но както аз,така и много други предполагам се замислят за доста обикновенни неща,които не са споменати.Как торим растенията които на практика не са захванати за нищо хранително,от къде си набавят хранителни вещества?Всеки ден,през час или през колко време горе доло се полуверизират?Цялата тази влага не пречи ли за изгледа през предното стъкло?
540л Южна Америка

anonto

Общо взето направата и подръжката на палудариума е много по лесна от един аквариум.
Аз торя като като разтварям малко тор във водата в пулверизатора и със сигурност усещам разлика в развитието когато торя и когато не.
Пулверизиране е достатъчно и само един път дневно, но то трябва да съобрази с видовете растения. Аз отглеждам само водни растения и пулверизирам само един път дневно докато нахраня рибите ако обаче растенията са палудариумни или насекомоядни примерно може да се мине и без пулверизиране. Само когато съм сложил нови растения гледани подводно пулверизирам по често(2 - 3 пъти на ден)  докато се адаптират към надводно отглеждане.
Много важно нещо нещо според мен е проветряването на палудариума. Промяната на въздуха вътре мисля, че се отразява добре на растенията. Даже напоследък си мисля да го оставя постоянно отворен като включвам автоматичната пръскалка, но още не съм го направил.
Запотяване на предното стъкло не се получава. Просто стои малко влажно, но не пречи да се наблюдава. Аз съм си сложил магнитна чистачка и понякога с нея обирам водата от предното стъкло и си се гледа перфектно.

Цитат на: vankobarabanko в 06.03.2010 15:03
   Продават машинки за мъгла,около 20 лева са


Къде се намират такива машинки за по 20 лв. Ти използвал ли си такава. Кажи някакви впечетления ако имаш.

Raven

Има машини за мъгла но доколкото знам са доста скъпи.

Във всеки случай няма нужда от тях, това е просто глезотия, напълно достатъчно е пулверизиране на ръка един път на ден.

Аз торях във водата- разтварях малко бял кристалон  и растенията си го поемаха.
Половината ми дъно беше предна аквариумна част- там не съм торил, задната част беше със саксии в които бяха посадени  растенията и те бяха потопени във вода- нещо като хидропонна система се получава.
И новият си палудариум ще направя на този принцип.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

rakim

В Пловдив съм виждал и аз системи за мъгла,около 30-40лв струваха.Може да са зле за тези пари,не ги разбирам.
540л Южна Америка

vasso

Такива машинки за мъгла понякога слагат в тези домашни фонтанчета. Не са много скъпи по мои спомени.

spun

А как седят нещата с осветлението, колко вата на литър трябва и колко часа на ден да се свети?

miTko

Цитат на: rakim в 06.03.2010 16:04
Хора палудариумите са супер но както аз,така и много други предполагам се замислят за доста обикновенни неща,които не са споменати.Как торим растенията които на практика не са захванати за нищо хранително,от къде си набавят хранителни вещества?Всеки ден,през час или през колко време горе доло се полуверизират?Цялата тази влага не пречи ли за изгледа през предното стъкло?
Всъщност не е точно така. По-точно не е винаги така, субстрат може да има и то достатъчно. Една платформа може да "носи" доста пръст. Но не само платформените конструкции могат да са с пръст. В тази пръст се сеят нормални растения с корени. Ако е необходимо, най-добре е да се торят със стикчета, които се мушкат в субстрата. Които искат кисела почва(селагинела например) им се добавя торф.
Това, което си виждал по палудариумите тип "стена"  са растения епифити те се закрепят по стените, по клоните, корите и др. В природата също растат по други растения, без да паразитират по тях. Не се нуждаят от субстрат или почти не се нуждаят.
В преходната зона, където водата е непрекъснато налична субстрата най-често е баластра или едър пясък. Отгоре се нареждат чимове влаголюбив мъх или други влаголюбиви растения, които могат да виреят в подгизнал субстрат.
Като стана дума за мъхове да спомена, че други чимове мъхове, които не живеят на подгизнал субстрат, могат да се закрепят по вдлубнатини и ниши в камъните като се лепят с глина. Има и други начини, но ще ги спомена след като ги пробвам.
Всичко това важи за най-широк обхват палудариум. Нещата могат да се опростят, ако липсват някои от споменатите области в палудариума. За това смятам, че рипариума е най-простата форма и на мен лично не ми харесва.
Мислете за палудариума като за нещо по-всеобхватно, не само растения, чиито листа стърчат над водата, а корените им са потопени в нея.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Цитат на: spun в 06.03.2010 21:09
А как седят нещата с осветлението, колко вата на литър трябва и колко часа на ден да се свети?

Ето това е въпросът.

Мъглата е пълна, зависи от растенията по принцип.
Ако се наблегне на мъхове и епифити- може и да е около 30 лумена на литър.
Ако има по светлолюбиви растения трябва да е по силна, силните източници обикновенно прегряват въздуха.
Във въздушна среда е необходима почти два пъти по малко светлина отколкото в аквариум за да е добре осветен съдът, но все пак има много неща от които зависи.

100л. палудариум осветявах идеално с 55 ватова енергоспестяваща, даже идваше много.
За 400 л. палудариум още не съм измислил какво да срложа- просто идея си нямам.
Явно ще пробвам разни неща.
Мисля си за МН 75 вата, но ме притеснява че доста грее, енергоспестяващи  също може да пробвам- две по 55вата.

Изобщо- тъмно ми е там положението.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Твоят нали ще е висок? Там става още по-интересно. Интензитетът на светлината отслабва пропорционално на квадрата на разстоянието. Това за въздушна среда. Значи най-светлолюбивите трябва да са най-горе. При мен е лесно тъй като си преправям аквариума на палудариум. Имам 5 енергоспестяващи на Е27, мога лесно да си ги сменям, гася, въртя както си искам и с каквито си искам. За сега ще светят само трите предни.
Разни мои АКВАРИУМИ 

vankobarabanko

Цитат на: anonto в 06.03.2010 17:05

Къде се намират такива машинки за по 20 лв. Ти използвал ли си такава. Кажи някакви впечетления ако имаш.

Ами моята машинка струваше около 20-25 лева,от Зоомания в Пловдив. Представлява едно малко цилиндърче,в което има една пластинка. Потапя се във водата,и чрез ултразвук я разбива на много ситни капчици.  Ефекта е по-скоро визуален-изглежда доста добре с мъгла над водата,според мен де.
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

lila

Благодаря много - на bigbeer (Джони Сталкер) и miTko.  @}->--
Признавам, че за пръв път виждам толкова много информация, събрана и поднесена по начин излючително лесен за прочит и популярен, като същевременно не е загубена стойността на информацията.
Много много благодаря - от мое име и името на HobbyKafe .