• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Палудариумът на Кирил. Снимки - от изграждането до старта

Започната от kiril_m, 16.09.2012 18:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kiril_m

Здравейте,

Вече и аз мога да се похваля с палудариум. Това е първият палудариум, който съм направил, идеята ме беше обсебила от известно време. Правен е изцяло от мен, от слепянето на стъклата до финалния вид.
Идеята: Искаше ми се да направя палудариум с 1/3 водна част и възможно най-голямо съдържание на вода съобразно размерите.
Прилагам снимки от различните етапи, както и обяснения на трудностите и някои недомислени решения.

Размери: 43/33/45h. Размерите доста ме ограничаваха в идеята, но с такъв съд разполагах. Преди се използваше като аквариум, но забелясах сериозна У-образна драскотина на задното стъкло с размери 4х6 см, притесних се от възможно спукване и изпразних съда, което се оказа добре дошло за реализацията на настоящия проект.

Идеята ми беше палудариумът да се изгради с около 15 см водна част, останалото растения, платформена конструкция. Това с платформената конструкция малко не се получи, както се вижда от снимките.

Началото



Задна основа от фибран. Реших, че ще е достатъчно издържлива, за фиксиране на съдовете върху нея. Подложката от стиропор отпадна по време на конструкцията.
Не съм поставял саксии, а каквито кофички ми бяха под ръка. Решението за изграждането дойде доста спонтанно по време на почивните дни около Съединението, преди все отлагах.
На снимката виждате материалите, които ми бяха под ръка, не всички са вложени в кионструкцията.


Материалите, които използвах са пяна, силикон /черен и прозрачен/, телбод, найлоново плоско въже.


Оборудване: филтърна глава 600 л/ч, нагревател 75 вата.


Бутилката от минерална вода, която се вижда на предишната снимка, е със срязано дъно. Идеята е помпата да вкарва вода в капачката, а от срязаното дъно да започва водопадче, както и нагревателят да бъде поставен в нея. Ето как:



: 16.09.2012г 18:06ч
Започнах фиксацията имено от бутилката и маркуча на помпата чрез захващане с въжето към фибрана. Преди това поставих в бутилката пръчки стиропор, за да избегна смачкване при разтягането на пяната. Поставих и първия съд, предназначен за пълнене с пръст по същия способ - чрез захващане с въже към фибрана. Не си спомням какво е това, но е лицевата част на някаква опаковка.



Тук вече започнах да се чудя как да поставя платформата в аквариума. Идеята беше да не лепя нищо за стъклото, а платформата да е напълно заменяема. В същото време не исках да изграждам подпора отпред. В крайна сметка си остана в този вид.
Следващата "саксия". Не е реклама :)



Поставих и две малки чашки в гормата част, за които нямам отдена снимка. Тъй като не ги бях захванал за фибрана се получи леко разместване при раздуването на пяната, но не  е проблем. В долната част в ляво също поставих съд - кутийка от клечки за уши.

Ето и резултатът след пръскането на пяна.


Един флакон от посочения по-горе беше напълно достатъчен. Както виждате не съм пестил и имаше доста за изрязване. Започнах нанасянето от най-недостъпните части към най-видимите.

Ето и резултата след изрязването:



: 16.09.2012г 18:06ч
Започнах с нанасянето на силикон. Избрах черен цвят, тъй като исках да има равномерен фон, а и така добре се отличава къде какъв слой е нанесен. Целя пълно изолиране на пяната от водата.



Гладката повърхност на пяната се минава със силикон доста лесно. Проблем беше и може би ми отне най-дълго време нанасянето на силикон върху изрязаните части пяна. Повърхността е доста пореста и гълта много, виждате че има и доста шупли, които позапълних.

След изсъхване започнах да нанасям и видимото покритуе по конструкцията. Така и не намерих кокосови влакна, с които да поръся. Мобе би причината е, че навсякъде питах за кокосови стърготини и продавачите ме насочваха към хранителен магазин :)
Реших, че по частите, които са в контакт с водата ще облицовам с камъчета, с останалите части ще посипя с торф. Търсех бежав цвят речен пясък. Взех от колега това:



Различна фракция е, мисля че така се получи по-естествен вид, а и по-добро покритие. По-големите частици са видими, а по-малките оплутниха добре. Нанасях покритието с прозрачен силикон. Ето първия етап от нанасянето на покритието.


След като силиконът фиксира достатъчно пясъка, започнах поръсването на торф. както при камъчетата, така и при торфа, започнах намазването със силикон и поръсването на покритието от най-трудно достъпните части. Заедно с това фиксирах към конструкцията и дървена клонка, обрасла с мъх. Горе в дясно виждате, че при пробата съм подпрял конструкцията с парче стиропор. Просто поради проклетите закони на физиката иначе няма как да стои изправена.



: 16.09.2012г 18:06ч
В събота се качихме до Витоша и това са някои декораци, които насъбрах - мъхове и дървесна кора. Повечето не влязаха в приложение, поради ограничения обем.


Нямам снимки от засаждането на растенията, но това е резултатът.



Растенията са два вида селангинела, два корена спатифилум, който от една година не е мръднал в развитието си, папрат в най-ниския и плитък съд, фикус пумила в двете страни, един вид хипоестес /розавото/. Спатифилумът го сложих просто защото не върви, а ако тук вземе че тръгне ще трябва да го подрязвам.

Ето и няколко снимки от развитието последните няколко дни.



: 16.09.2012г 18:06ч
Камъните във водната част са избор на приятелката.










За момента не забелязвам изсъхнали краища, връхчета или някакви други проблеми при растенията. Дано се хванат всички, минаха шест дни от пресаждането.

Проблеми, които срещнах.
Не бях изчислил пътят на водопада правилно. По-точно дебитът на филтъра се оказа по-голям от необходимото и водата излизаше от коритото и се вливаше в субстрата, от което за корените нищо добро нямаше да се получи. Макар да го бях пробвал предварително, наложи се да правя допълнително преграждение и засипване с пясък в дясната част на водопада, както и малко надграждане в областта на "саксията Милка". Обяснявам го с факта, че колкото повече покачвах водния стълб, толкова лесно помпата изтласкваше вода и дебитът се увеличаваше.
Друг проблем, които тепърва ще срещам, е трудният достъп до помпата. При монтирането поставих една обикновена кухненска гъба на входа, за да не засмуква грунд и големи твърди частици. В момента около помпата има натрупване на изпадала от саксиите пръст, която ще премахна тези дни.

Проблемът с фиксирането на конструкцията във вертикална позиция реших, като поставих камък под най-ниската платформа. Камъкът лежи върху подложка от стиропор, а не директно върху дъното или грунда и за момента изпълнява функциите си.

Във водната част няма да има риби или растения. Мисля да сложа единствено явански мъх, може и някое чери, след като сменя още няколко пъти водата.
Някои от мъховете, които бях подготвил вече са на мястото си, но не съм правил снимки.

Това е за сега.

ico

Кръщаваш го, а то във водата пикае...

terier4o

Браво !
Платформата се е получила много добре .
Цитат на: ico - 16.09.2012 18:49
*BRAVO* Страхотен старт!
+1
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

filio

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

Borko7

Много добре се е получило. Но водната част ми е празна. Трябват повече камъни, корени, като сложиш и мъха ще е по-добре.
Но не разбирам защо си направил толкова голяма водна част, ако не искаш риби. Тогава по-добре да имаш още 10см за растения и само няколко см вода. Както е така си плаче за някоя животинка. Сигурно и само скариди ще го порачупят, но за тях предвиди повече мъх.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

miTko

Много добре си се справил! Малко ме притеснява нагревателя в бутилката, с този ограничен обем. Селагинелата гледай да не я пипаш и да не я разсяваш, че ще се спомине.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kiril_m

Нагревателят е с поставен гумен накрайник, т.е. не влиза в контакт със стените. Обемът наистина е малък, но водата не се задържа в бутилката. Пълни се от нулево ниво за около четири секунди. Не съм решил на каква температура да го настроя. В момента е на 22 градуса, като от вчера по стъклата започна да се образува конденз, особено силно в областта на водопада. Предполагам ще спадне с времето.
Някакви препоръки към температурата? И нужно ли е въобще, щом няма обитатели?

Nikiengi

Колега, тая снимка на растението, което прилича на мъх е страхотна. Какво е това растение?  :-)

kiril_m

Това, за което питаш е селагинела. Всъщност в палудариума има два вида от това растение, но не мога да тикажа точните разновидности. Предполагам, че питаш за централно разположеното с леко белите върхове.

Nikiengi


Galin Petrov

 Страхотен е палудариумът, колега! Моят съвет е да смениш хипоестеса с фитония(избери си хибрид с розови или червени жилки), спатифилума също може да замениш с фитония с бели жилки(Сп. мисля, че скоро ще ти дойде голям за палудариума). Фикуса го подкастряй от време на време, използвай и бромелиеви - криптантуса е много добър избор за този размер палудариум. Във водната част може да разположиш два микросорума( задължително форма нана) нароулииф например, в двата ъгъла. Това са съветите от мен, за резултата до тук - БРАВО! Страхотен е и много ми харесва.

Similar topics (5)

32611

Започната от filio


Публикации: 70
Прегледи: 56354

38412

Публикации: 0
Прегледи: 3581

54757

Публикации: 40
Прегледи: 49376

24170

Публикации: 27
Прегледи: 49968

37296

Публикации: 25
Прегледи: 17716