• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.05.2021 23:11

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариумът - що е то?

Започната от miTko, 04.03.2010 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Деян

Ще е много интересно, ако някой може да обясни как се постига ефект на мъгла в палаудариумите. Аз си мисля за постоянно действащ пулверизатор, но май не е това...


: 06.03.2010г 14:02ч
Мъгливи палаудариуми от снмките на Рейвън.

http://ravenss.snimka.bg/hobby/paludariumi.480189.17686909.big
http://ravenss.snimka.bg/hobby/paludariumi.480189.17686873.big

Втората може и конденз да е, не личи много.

vankobarabanko

   Продават машинки за мъгла,около 20 лева са
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

rakim

Хора палудариумите са супер но както аз,така и много други предполагам се замислят за доста обикновенни неща,които не са споменати.Как торим растенията които на практика не са захванати за нищо хранително,от къде си набавят хранителни вещества?Всеки ден,през час или през колко време горе доло се полуверизират?Цялата тази влага не пречи ли за изгледа през предното стъкло?
540л Южна Америка

anonto

Общо взето направата и подръжката на палудариума е много по лесна от един аквариум.
Аз торя като като разтварям малко тор във водата в пулверизатора и със сигурност усещам разлика в развитието когато торя и когато не.
Пулверизиране е достатъчно и само един път дневно, но то трябва да съобрази с видовете растения. Аз отглеждам само водни растения и пулверизирам само един път дневно докато нахраня рибите ако обаче растенията са палудариумни или насекомоядни примерно може да се мине и без пулверизиране. Само когато съм сложил нови растения гледани подводно пулверизирам по често(2 - 3 пъти на ден)  докато се адаптират към надводно отглеждане.
Много важно нещо нещо според мен е проветряването на палудариума. Промяната на въздуха вътре мисля, че се отразява добре на растенията. Даже напоследък си мисля да го оставя постоянно отворен като включвам автоматичната пръскалка, но още не съм го направил.
Запотяване на предното стъкло не се получава. Просто стои малко влажно, но не пречи да се наблюдава. Аз съм си сложил магнитна чистачка и понякога с нея обирам водата от предното стъкло и си се гледа перфектно.

Цитат на: vankobarabanko в 06.03.2010 15:03
   Продават машинки за мъгла,около 20 лева са


Къде се намират такива машинки за по 20 лв. Ти използвал ли си такава. Кажи някакви впечетления ако имаш.

Raven

Има машини за мъгла но доколкото знам са доста скъпи.

Във всеки случай няма нужда от тях, това е просто глезотия, напълно достатъчно е пулверизиране на ръка един път на ден.

Аз торях във водата- разтварях малко бял кристалон  и растенията си го поемаха.
Половината ми дъно беше предна аквариумна част- там не съм торил, задната част беше със саксии в които бяха посадени  растенията и те бяха потопени във вода- нещо като хидропонна система се получава.
И новият си палудариум ще направя на този принцип.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

rakim

В Пловдив съм виждал и аз системи за мъгла,около 30-40лв струваха.Може да са зле за тези пари,не ги разбирам.
540л Южна Америка

vasso

Такива машинки за мъгла понякога слагат в тези домашни фонтанчета. Не са много скъпи по мои спомени.

spun

А как седят нещата с осветлението, колко вата на литър трябва и колко часа на ден да се свети?

miTko

Цитат на: rakim в 06.03.2010 16:04
Хора палудариумите са супер но както аз,така и много други предполагам се замислят за доста обикновенни неща,които не са споменати.Как торим растенията които на практика не са захванати за нищо хранително,от къде си набавят хранителни вещества?Всеки ден,през час или през колко време горе доло се полуверизират?Цялата тази влага не пречи ли за изгледа през предното стъкло?
Всъщност не е точно така. По-точно не е винаги така, субстрат може да има и то достатъчно. Една платформа може да "носи" доста пръст. Но не само платформените конструкции могат да са с пръст. В тази пръст се сеят нормални растения с корени. Ако е необходимо, най-добре е да се торят със стикчета, които се мушкат в субстрата. Които искат кисела почва(селагинела например) им се добавя торф.
Това, което си виждал по палудариумите тип "стена"  са растения епифити те се закрепят по стените, по клоните, корите и др. В природата също растат по други растения, без да паразитират по тях. Не се нуждаят от субстрат или почти не се нуждаят.
В преходната зона, където водата е непрекъснато налична субстрата най-често е баластра или едър пясък. Отгоре се нареждат чимове влаголюбив мъх или други влаголюбиви растения, които могат да виреят в подгизнал субстрат.
Като стана дума за мъхове да спомена, че други чимове мъхове, които не живеят на подгизнал субстрат, могат да се закрепят по вдлубнатини и ниши в камъните като се лепят с глина. Има и други начини, но ще ги спомена след като ги пробвам.
Всичко това важи за най-широк обхват палудариум. Нещата могат да се опростят, ако липсват някои от споменатите области в палудариума. За това смятам, че рипариума е най-простата форма и на мен лично не ми харесва.
Мислете за палудариума като за нещо по-всеобхватно, не само растения, чиито листа стърчат над водата, а корените им са потопени в нея.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Цитат на: spun в 06.03.2010 21:09
А как седят нещата с осветлението, колко вата на литър трябва и колко часа на ден да се свети?

Ето това е въпросът.

Мъглата е пълна, зависи от растенията по принцип.
Ако се наблегне на мъхове и епифити- може и да е около 30 лумена на литър.
Ако има по светлолюбиви растения трябва да е по силна, силните източници обикновенно прегряват въздуха.
Във въздушна среда е необходима почти два пъти по малко светлина отколкото в аквариум за да е добре осветен съдът, но все пак има много неща от които зависи.

100л. палудариум осветявах идеално с 55 ватова енергоспестяваща, даже идваше много.
За 400 л. палудариум още не съм измислил какво да срложа- просто идея си нямам.
Явно ще пробвам разни неща.
Мисля си за МН 75 вата, но ме притеснява че доста грее, енергоспестяващи  също може да пробвам- две по 55вата.

Изобщо- тъмно ми е там положението.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Твоят нали ще е висок? Там става още по-интересно. Интензитетът на светлината отслабва пропорционално на квадрата на разстоянието. Това за въздушна среда. Значи най-светлолюбивите трябва да са най-горе. При мен е лесно тъй като си преправям аквариума на палудариум. Имам 5 енергоспестяващи на Е27, мога лесно да си ги сменям, гася, въртя както си искам и с каквито си искам. За сега ще светят само трите предни.
Разни мои АКВАРИУМИ 

vankobarabanko

Цитат на: anonto в 06.03.2010 17:05

Къде се намират такива машинки за по 20 лв. Ти използвал ли си такава. Кажи някакви впечетления ако имаш.

Ами моята машинка струваше около 20-25 лева,от Зоомания в Пловдив. Представлява едно малко цилиндърче,в което има една пластинка. Потапя се във водата,и чрез ултразвук я разбива на много ситни капчици.  Ефекта е по-скоро визуален-изглежда доста добре с мъгла над водата,според мен де.
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

lila

Благодаря много - на bigbeer (Джони Сталкер) и miTko.  @}->--
Признавам, че за пръв път виждам толкова много информация, събрана и поднесена по начин излючително лесен за прочит и популярен, като същевременно не е загубена стойността на информацията.
Много много благодаря - от мое име и името на HobbyKafe .