• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 19:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариумът на Борко

Започната от Borko7, 23.08.2015 21:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

В крайна сметка се наканих да направя палудариум. Няма да е конструиран като типичен терариум с фалшиво дъно и предна врата, а просто аквариум пълен с вода до половината. След време ще преценя дали ми харесва и според резултата ще мога да го направя или на аквариум, или само на вивариум. Ако се запаля ще си конструирам класически вивариум.
Концепцията за момента е следната: Подводана част с камъни и много корени. В дъното на аквариума бряг с почва и засадени растения, както и много корени с епифити по тях. Някъне в ъгъла под почвата искам да скрия помпата.
Търсих конкретен корен в гората, но не намерих и в крайна сметка просто нахвърлях няколко. Колебая се дали не са много. Но понеже стените няма да са ми облепени с корк или пяна, корените са повърхността за растенията. Водата мисля да е 15-20 см. Вентилация не съм предвидил, освен на капака. Дали ще е проблем?

За обитателите също нямам идея. За жаби не знам дали ще съм достатъчно сериозен. Може за начало да има някоя рибка под водата, а горе нищо. Или раци? Приемам предложения.

Аквариумът е куб със страна 48 см. Намира се в ъгъла на стаята и ще се гледа от 2 страни, повече от първата или косо.
 
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

bustama

Да си кажа честно, първата идея, която ми дойде е - това ще стане един убийствен аквариум с мъхове и анубиаси. :-)
Страшно ми харесва!

Borko7

23.08.2015 22:57 #2 Last Edit: 25.08.2015 16:19 by Borko7
В общи линии като такъв съм го замислил. Чисто визуално няма голяма разлика между палудариум и аквариум с мъхове и папрати. 

Публикациите са слети: 25.08.2015 16:19

Никакви коментари? Съвети? Тогава аз да питам.
1. Само с един fogger достатъчна влажност ще постигна? Имам предвид нещо от този род, като ще му адаптирам края, за да го закача за маркуч: http://www.ebay.com/itm/Portable-Mini-USB-Water-Bottle-Caps-Humidifier-Aroma-Air-Diffuser-Mist-Maker-/311355534439?hash=item487e3c6c67
2. За вентилацията - само отвор на капака ще сврши ли работа?
3. Предложения за обитатели? Кое земноводно е наи-лесно и невзискателно за гледане? Мнение за раците? Ако не измисля обитатели на сухоземната част може и да се задоволя само с някоя бета, апистограма или килита.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

1. С това нещо забрави да направиш каквото и да било. Първо е изключително неудобно и ангажиращо с тази бутилка и второ, че дебитът на това ще е толкова малък, че няма да вдигне въобще нивото на влажността.
2. Ако нямаш въздушен поток на предното стъкло, то ще се запотява. Или трябва вентилация и на предното стъкло или вентилатори вътре.
3. Най-лесното земноводно е бумката, но на нея няма да й се хареса толкова малко суша. За раците нищо не мога да кажа.

bustama

Аз пръскам с водица два пъти дневно и е екстра. Папрата щом расте спрях да мисля поне на този етап за допълнителна влага чрез други методи. Вентилатора при мен, изсушаваше растенията и поне на този етап проветрявам :-D докато не измисля нещо по въпроса. Може би вентилатора трябва да духа под наклон към предното стъкло и потока да минава през водата. Поне до това заключение стигнах. При малките съдове и такива кото моя, без постоянна висока влажност, вентилатора идва силен. С вентилатор на капака може и да има шанс, като дърпа въздуха от палудариума. Мисля, че ще се наложи и отвор, от който да се обновява въздуха. Но, както казах още не съм постигнал желаната кристална картина на предното стъкло. :-)

Borko7

Благодаря за съветите. Почнах да се замислям за два съда. Първият ще е този и по-скоро ще е аквариум с надводна част, а вторият истински палудариум-терариум с въздушен поток на предното стъкло ( преправен от обърнат аквариум). Така ще имам и възможност за повече обитатели. За сега съм се спрял на firebelly тритон, раци и някои риби, но още не знам кой къде да е.
Обаче Peakone, защо мислиш, че този фогер не става? Ако наистина дебитът е малък ще работи по-дълго. И без това оригиналните се пускат по няколко секунди само. А така една бутилка литър и половина  ще действа даже като доливане.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Пускат се за няколко секунди системите за дъжд. Мъглара работи по-продължително, за да се разтеле мъглата из терариума иначе от нея няма да има ефект (и визуален и качествен). Това едвам ще църка и дори трудно ще забелязваш мъгличката. Ако пък е с достатъчна силата му, то тази бутилчица ще свършва за едно пускане, а може и да не стигне.

Borko7

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Доста се туткам с този палудариум, но покрай туткането си промених малко концепцията. Окончателно се спрях на 2 съда. Този ще е рипариум. Оказа се, че малко знам за тях, и като попорчетох доста ми паснаха на идеята. Най-вероятно ще е отворен и ще има основно стайни влаголюбиви растения. Поорязазах малко корените и мяхнах някои части, за да намеря място на помпата и да има повече място за плуване. Сега трябва да измисля как добре да скрия саксиийките. Вече с  избистрена концепция се надявам да напредна.
Намерих и един аквариум около 80х40х40, който ще превърна в палудариум с предна врата. Той ще е с криптокорини, микрозорум и повече бромелии, тиландзии и орхидеи. Но с него още не съм се захванал.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Палудариумът ще бъде рипариум. Ето окончателната подредба на корените. Повдигнах ги, за да има повече вода и съответно пространство за плуване за рибите. В левия ъгъл ще има 3 саксии за надводни растения. Върху стърчащите корени ще има мъхове, бромелии и тиландзии. Аквариумът ще е отворен, ще пръскам с вода всеки ден докато не измисля някаква система за автоматично пръскане. Не съм се отказал още от евтините китайски фогери.

Проектът за истинският палудариум е също задвижен, надявам се скоро да покажа нещо.

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Бавно напредвам:

Реших да сложа горска около 1 пръст пръст под грунда заради ехинодорусите.
https://lh3.googleusercontent.com/-5Htt_3wKsW0/VgwybQPGCjI/AAAAAAAAOx4/RCkGEFlJiLY/s512-Ic42/20150929_002223.jpg

После я покрих с 4см пясък и сложих корена:
https://lh3.googleusercontent.com/-TY_2U-Uo-q4/VgwyY5vzmxI/AAAAAAAAOxo/aEdZuRgAR0M/s512-Ic42/20150930_064559.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-7ATb61U0mbo/VgwyWeNly6I/AAAAAAAAOxY/_jcfvAPBUec/s512-Ic42/DSC07430.JPG

Едрите камъни:
https://lh3.googleusercontent.com/-BMrqs895Nog/VgwyVLP4jEI/AAAAAAAAOxQ/QuT1jlMBpg4/s512-Ic42/DSC07435.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-HQ82nwrPQxM/VgwyT6VnQMI/AAAAAAAAOxI/f0HmJY_B8k0/s512-Ic42/DSC07437.JPG

И дребните за завършек:
https://lh3.googleusercontent.com/-XKep11CHI9k/VgwyR_YmnUI/AAAAAAAAOw4/85cHYJCl0VA/s512-Ic42/DSC07446.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-Fx2Ok2sjYLI/VgwyQiyiBpI/AAAAAAAAOww/e47XtkpBcu4/s512-Ic42/DSC07447.JPGХардскейпът е готов, а растенията чакат да го напълня с вода и да ги засадя:
https://lh3.googleusercontent.com/-gg0sfHQGrXo/VgwyS4TXOMI/AAAAAAAAOxA/HFYIzVpLfhA/s512-Ic42/DSC07442.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-gAXAMtobvBM/VgwyNWvj_OI/AAAAAAAAOwY/7cr06SeOPyY/s512-Ic42/DSC07461.JPG

Сега ще си поръчам и ехондпрусите. Идеята е да има няколко групи растения между камъните. Дано да им докарам светлина, но ако не тръгнат и без растения мисля, че ще се получи.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Продължене:
Избрах 3 растения, за заден, среден и преден план. Планирам и бакопа за скриване на саксиите, но не съм я взел. Махнах им пръстта и промих корените. Саксиите са планирани да са разположени така, като ги закачих на малки кукички за ръба на аквариума:

 
Междувременно ми пристигнаха тиландзиите и бромелиите. Повечето ще са за палудариума.


Надупчих саксиите и им сложих мрежа, после засадих растеният в керамзит.


Ето и как стана:
https://lh3.googleusercontent.com/-7ZfWEBuaUcg/Vh1cNnn-5_I/AAAAAAAAOzE/YDdJ5lx8-10/s640-Ic42/DSC07504.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-DqZgh9wfhZU/Vh1cMSHcrPI/AAAAAAAAOy8/CRfzbU9DPT0/s512-Ic42/DSC07506.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-07i2Irfe9fM/Vh1cLPga3xI/AAAAAAAAOy0/nBn0x176t8U/s512-Ic42/DSC07509.JPG

После добавих мъх от градината и тиландзии. Тези се водят сухолюбиви и се надявам да се ок там.

От горе:
https://lh3.googleusercontent.com/-FP3I-es77fE/Vh1cD7P_9TI/AAAAAAAAOyM/ekER_-29Cts/s720-Ic42/DSC07518.JPG

Подводните растения още не съм поръчал, защото не съм оправил лампата още. Но поне цикълът се върти и скоро ще стане време и за риби.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Ако корена под водата го накичиш с анубиаси ще стане яко.

Тиландзиите и бромелиите от къде ги поръча?

gebo777

Добре изглежда така, времето ще покаже кое си е на мястото и кое не... Дано повечето да тръгнат.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Borko7

14.10.2015 00:18 #14 Last Edit: 15.10.2015 17:59 by Borko7
Цитат на: Peakone - 13.10.2015 23:44
Ако корена под водата го накичиш с анубиаси ще стане яко.
Mалко съм се вманиачил аквариумите ми да са близко до биотопните и гледам поне рибите и растенията да са от един континент. Това е планирано да е Централна Америка и ще има няколко ехинодоруса. Иначе анубиасите наистина са подходящи.

Цитат на: Peakone - 13.10.2015 23:44
Тиландзиите и бромелиите от къде ги поръча?
http://www.ebay.de/usr/wolfgangzieseniss?_trksid=p2057872.m2749.l2754

Публикациите са слети: 15.10.2015 17:59

Kaкво мислите относно осветлението? 4 ЛЕД лунички с по 4 1В диоди, т.е. 16В достатъчно ли ще е?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

miTko

Дано въртиш водата поне, че в това дебело дъно с пръст ще падне гниене...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Borko7

18.10.2015 11:04 #16 Last Edit: 18.10.2015 17:49 by Borko7
Е, разбира се, че има въртене на вода и филтрация - все пак ще има и риби. Една вътрешна помпа. Не исках да имам техника извън аквариума и да е максимално лоу тек. Но ако не се получи ще добавя канистър. Аз не виждам нещо специално с дъното от пръст. До голяма степен този рипариум е замислен на принципа на бавните аквариуми на Д. Уолстад, а това си е стандарт там. A aко имаш предвид, че дъното е от пясък и няма да има добра циркулация в грунда, може би си прав. Мисля да си пусна мелании по тази причина. Ще имам и водни растения, но трябва да им докарам светлина между корените. 16В диоди ще са малко и се чудя колко точно да добавя. 

Публикациите са слети: 18.10.2015 17:49

A докато чакам цикълът да се завърти и да си дооправя осветлението се подготвям за втория проект:

https://lh3.googleusercontent.com/-m3mIok6Pp88/ViOw11n569I/AAAAAAAAO1Q/Y9iuJE299kA/s512-Ic42/unnamed.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-iCOc6TIuito/ViOw2QDiBxI/AAAAAAAAO1U/2IOa3ij5bu0/s512-Ic42/unnamed%252520%2525281%252529.jpg
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

А меланиите няма ли да ти извадят всичката пръст над пясъка и да стане мазало?

Borko7

18.10.2015 20:51 #18 Last Edit: 20.10.2015 20:04 by Borko7
Цитат на: Peakone - 18.10.2015 19:03
А меланиите няма ли да ти извадят всичката пръст над пясъка и да стане мазало?

Надявам се не. Имал съм аквариум с 0.5 см тор от калифорнийски червей и отгоре 6-7 см 4-6мм грунд с много мелании и не е имало никакви проблеми (азиатския ми аквариум). Тази пръст е почти кал - доста гъста и лепкава и не мисля, че лесно ще се размъти.

Публикациите са слети: 20.10.2015г 20:08ч

Kaкво мислите, че е по-добре да за рипариума - фогер или пръскачка за дъжд. Растенията ще са почти само тези. Мился, че като цяло не са много претенциозни и даже и без специално пръскане биха изкарали, или поне всички освен тиландзиите.
В момента ги пръскам сутрин и вечер по малко. Не искам да инвестирам много в този проект, защото една от идеите е да е лоу тек и ниско бюджетен. С пръскането става, но сигурно някой ден ще забравя, та няма да е зле да има и някаква автоматизирана система. Ако е пръскачка ще сложа една дюза между лампите да пръска от горе. А ако е фогер, ще сложа маркуча някъде между растенията и се надявам мъглата да овлажни и тиландзиите. Само да не стане мокро навсякъде наоколо.
Още не мога ад преценя как вървят тиландзиите. Най-зелената и най-ниската изглежда супер. Отворена, свежа и започна леко да червенее. Другите 3 са малко по на високо и изглеждат малко по-зле. Имат няколко поизсъхнали листа. Незнам дали това е така поради адаптацията преди да ги сложа там и/или съм им притиснал листата с кордата, с която съм ги вързал. Вътрешните листа са свежи. Те също почервеняха доста. И това е само от светлината от прозореца. Все още нямам осветление.

Публикациите са слети: 20.10.2015 20:04

Цитат на: Borko7 - 18.10.2015 20:51
Надявам се не. Имал съм аквариум с 0.5 см тор от калифорнийски червей и отгоре 6-7 см 4-6мм грунд с много мелании и не е имало никакви проблеми (азиатския ми аквариум). Тази пръст е почти кал - доста гъста и лепкава и не мисля, че лесно ще се размъти.

Публикациите са слети: 20.10.2015 20:02

Kaкво мислите, че е по-добре да за рипариума - фогер или пръскачка за дъжд? Растенията ще са почти само тези. Мился, че като цяло не са много претенциозни и даже и без специално пръскане биха изкарали, или поне всички освен тиландзиите.
В момента ги пръскам сутрин и вечер по малко. Не искам да инвестирам много в този проект, защото една от идеите е да е лоу тек и ниско бюджетен. С пръскането става, но сигурно някой ден ще забравя, та няма да е зле да има и някаква автоматизирана система. Ако е пръскачка ще сложа една дюза между лампите да пръска от горе. А ако е фогер, ще сложа маркуча някъде между растенията и се надявам мъглата да овлажни и тиландзиите. Само да не стане мокро навсякъде наоколо.
Още не мога ад преценя как вървят те. Най-зелената и най-ниската изглежда супер. Отворена, свежа и започна леко да червенее. Другите 3 са малко по на високо и изглеждат малко по-зле. Имат няколко поизсъхнали листа. Незнам дали това е така поради адаптацията преди да ги сложа там и/или съм им притиснал листата с кордата, с която съм ги вързал. Вътрешните листа са свежи. Те също почервеняха доста. И това е само от светлината от прозореца. Все още нямам осветление.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Ето и нагледно как са растенията след седмица в аквариума:

https://lh3.googleusercontent.com/-1G-Icz_4oak/ViZ8ILed1UI/AAAAAAAAO2k/zkI6NYLH6G8/s640-Ic42/DSC07520.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-vRB2bbDF9vA/ViZ8JNMptLI/AAAAAAAAO2s/jX4OFmxirGM/s640-Ic42/DSC07519.JPG

Тиландзиите:
https://lh3.googleusercontent.com/-OQUGFGSQkSo/ViZ8BPwafNI/AAAAAAAAO10/aTPj9BiEqjU/s640-Ic42/DSC07532.JPG

1.

2.

3 и 4
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

danielm

Много си далеч вече от палудариум, но пък е много красиво.  *YAHOO*
Тая папрат я глдах 1г в съмпа, така и не пусна нова издънка.

Borko7

Аз обаявих, че това е риаприум, но все пак не мисля, че е ча толкова далеко от палудариум все пак.

А истински палудариум се готви вече. В тази връзка колко глеми да са вентилационните отвори под и над вратата - по 5 мм стига ли? Колебая се дали да слагам и вентилатор или ще са достатъчни само отворите.

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Как смяташ да са направени тези отвори? Защо под и над вратата? Така няма да има циркулация на въздуха. Правят се под вратата и на вътрешния край на тавана. Какво смяташ да гледаш и съответно каква влажност трябва да се поддържа?

Borko7

Палудариумът ще е направен от аквариума от горната снимка. Приблизителни размери 80х40х37, като ще е изправен, т.е. вертикален терариум. Ще го приспособя за палудариум, като отпред залепя стъкло в долната част за водната част и над него врата с отвори под и над вратата. Подобна тема бях гледал в "дендробоард". Най-вероятно няма да се получава истинска циркулация, а само ще се обдухва предното стъкло, за да не се запотява. Но за да получа вентилационни отвори горе отзад трябва или да режа или да дупча стъклото, а не ми се рискува. Все пак ако трябва може и да пробвам. Не знам кое е по-лесно да направя пасиван вентилация или да добаяв вентилатор.

За сега нямам идея какво ще гледам, нито каква температура и влажност ще подържам. Първоначалната идея беше тритони във водната част, а горе нищо. Растения - папрати, тиландзии, бромелии. Покрай темата на Сахра се замислям за гекони, след като той ги оставя по 2-3 седци на самотек. А като прочетох, че може да се остави колония с дрозофили в терариума и пак 2 седмици да не ги храниш ме засърбя и за дърволазки или други жаби. Но за сега животните са на втори план. Искам да видя как се прави палудариум.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

За дърволазите проблема е храната - постоянно трябва да се ангажираш с правене на нови култури; място, където да ги съхраняваш; температура, която да поддържаш, за да се развиват бързо и не на последно място хигиена. И ако крашнат после проблем, докато някой донесе, защото тук няма. Не че е нещо непосилно, но си е ангажиращо.
За тях няма проблем дори да няма особена вентилация, за геконите обаче си трябва.
Съмнява ме и колко ще ти е достатъчна вентилацията както си я замислил дори за запотяването на предното стъкло. Обмисли си нещата добре, за да не съжаляваш после. Най-лесно ще е май да си залепиш един терариум с желаните вентилации вместо да дупчеш този.

Borko7

Мерси за съветите!
Основното ми съобръжение е да е улеснено всичко. Ако осигуряването на храна е сложно за дърволазките, значи няма да са те. Приоритетите ми в момента са други и нямам много време. Ще обмисля и другите видове жаби, бумки, гекони, но още не съм чел нищо задълбочено за тях. Както казах не е фатално, ако дори нямам обитатели. Преди време бях пуснал тема за лесни обитателите на палудариум, ако имате предложнения, казвайте.
А относно вентилацията май ще ми е по-лесно да сложа вентилатор във фона, по начина на Грим. По размер този аквариум ми пасна точно, не виждам смисъл да лепя нов. Не знам обаче тогава да оставям ли вентилационни отвори или да разчитам само на вентилатора? Грим има плътно затворен терариум, например.
И още няколко въпроса:
Кое е по-важно за палудариума или и двете - пръскачка или фогер? помпа да върти вода и сигурно ще направя водопад и ще капе от някъде по малко вода.
Как фиксирате епифитите - вързвате ги по корените, лепите, набучвате ги в дупки в пяната?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Дърволазите нямат проблем със застоялия въздух, геконите обаче имат както споменах.
Нито фогъра, нито дъждовалната са задължителни. Можеш да минеш и с ръчно пулверизиране сутрин и вечер. Ако те интересува кое от двете е по-ефективно в поддържане на влажността, това е дъждовалната и то значително.
Аз в гърбовете винаги си оставям кошници за растения, но епифити прикачвам и с клечки за зъби докато се прикрепят.

Пиши ако ще поръчваш още бромелии и тиландзии, може с един приятел да се включим да направим обща поръчка и евентуално немеца да направи някаква отстъпка ;)

Borko7

Meрси! Аз в момента пръскам точно по 2 пъти рипариума, но за палудариума ми се иска да автоматизирам всичко, за да не забравям и да мога да отсъствам по-дълго.
В такъв случай мисля да сложа в палудариума система за дъжд. Намерих в ebay една помпа за 15Е и дюзи за около 6Е, което изглежда прилично като цена.
Растения няма да поръчва. Купих 3 групи растения, които бяха на прилична цена като са повече. 7 Тиландзии йонанта, 4 други влаголюбиви тиландзии и 5 бромелии и ми излязоха по малко от 2Е за растение. Всъщност има още нещо, което искам, но не съм намерил изгодно: Tillandsia Usneoides.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Peakone

Дюзи за 6Е, значи 6Е за една дюза без колена ли? Колко фино пръскат и насочена ли им е струята?

Borko7

Нямам представа как пръскат. Нищо не разбирам от тези системи. Цената е само за дюза. Има и една оферта за 2 дюзи с колена за около 12Е. Относно ъглите какви са по-добре? Цената добра ли е?

Например: http://www.ebay.de/itm/Spruhduse-80-Duse-fur-Terrarien-Beregnung-fur-4mm-Schlauchanschluss-NGT-/131610439700?hash=item1ea497f014:g:bzAAAOSwiLdWAb7o

или: http://www.ebay.de/itm/141794906455?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

За моя палудариум, който е с дъно 40х40 една дюза стига ли или е по-добре 2? Не си ги прадставям много колко пръскат.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

_Kirilov

В Бриколаж лятото се продаваха пръскалки климатици за външно ползване. В ибей са двойно по-ниски цените. Не знам до колко се регулират , но щом стават за външен климатик ще станат и за всякакъв вид палудариум и терариум.

Peakone

Цитат на: _Kirilov - 24.10.2015 14:24
В Бриколаж лятото се продаваха пръскалки климатици за външно ползване. В ибей са двойно по-ниски цените. Не знам до колко се регулират , но щом стават за външен климатик ще станат и за всякакъв вид палудариум и терариум.
Да, ама работят с хидрофор  ;-)

Борко, първата изглежда доста добра и за 40х40 май ще е достатъчна - доста широк ъгъл на пръскане има, даже този предлага с още по-широк

Borko7

09.06.2019 09:21 #32 Last Edit: 09.06.2019 14:19 by Borko7
След години затишие пак се включвам във форума, защото имам нужда от съвет. Първо упдейт:

С тези двата проекта до никъде не стигнах.
1. Рипариумът креташе около една година без обитатели. Растенията горе вървяха горе-долу без осветление със светлина от прозореца, но не стана гъста джунгла. Тиланзиите ги уморих. След преместване в ново жилище го зарязах.
2. Палудариумът също не се разви. Оставих го отворен без врата и около половин година карах така с пулверизация, но растенията не върваха. След преместването стоя празен. Наскоро го развалих, за да направя нов и от начало по-добре планиран.

Случайно преди седмица се сдобих с разработен палудариум 480л. 150х60х60 с две Dendrobates tinctorius без да съм подготвен. Сега почнах да чета, но през седмицата покрай работата не остана време.

 

https://aquariumbg.com/forum/paludariumi/paludariumat-na-borko-59442/?action=dlattach;attach=28636;image


Терариумът е на около година. При преместването отделих жабките и два корена с растения в един 100л. празен аквариум, за да преместя големият терариум по-спокойно. След това като го разгледах видях, че има неща които бих искал да променя и затова оставих жавите в малкия аквариум докато го постегна. Въпросите са ми следните:

1. Пречи ли, че временният аквариум е с голо дъно?
2. Пулверизирам на ръка 3-4 пъти на ден. Нямам влагометър и не знам колко ми е влажността и дали е достатъчна. Аквариумът е покрит със стъкло. Жабите са активни и се хранят, но не мога да преценя дали са добре.
3. Колко време мога да ги гледам в такива условия?
4. Големият палудариум е без скрито дъно и без някакъв дренажен слой. Това е една от причините да мисля да го преправям. Със скрито дъно ще е повече работа. Ако реша само да сложа дренаж ще е по-лесно и съответно по-бързо. Има ли голямо значение, и изобщо проблем ли е както е субстратът сега?
5. Как точно да се поставят вентилатори за вентилацията?
6. По колко се хранят жабите? Kолко дълго живеят мухите в терариума. Мога ли да изсипя половината култура, за да има храна за няколко седмици.

За сега толкова. Скоро със сигурност ще се появят и нови въпроси.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

 Не че някой чете, но аз да си кажа. Преправих терариума.

Преди нямаше никаква концепция:


Направих две дървета в ъглите.
 

 

и жабкитеI don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

koifish

Супер е станало. Това бялото някаква вата ли е за какво е там?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

Borko7

Нещо като вата, подложка за растения, а при мен е разделител между керамзита и субстрата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

jabeto

На мен ми харесва ,а и жабките са хубави! :-)

Borko7

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jabeto

Доста добре се е получило!Браво!

mushroom

Браво... много е красиво. Не съм фен на жабите, обаче тези твоите изглеждат много красиви, направо ме изкушава и аз да направя нещо такова (имам един празен аквариум), но мисля, че ще трябва да си търся друго жилище, ако поставя още един аквариум вкъщи ( - :
Поздравления.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

38412

Публикации: 0
Прегледи: 3662

24170

Публикации: 27
Прегледи: 50575

37296

Публикации: 25
Прегледи: 17937

42085

Публикации: 10
Прегледи: 7570

32611

Започната от filio


Публикации: 70
Прегледи: 57125