• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.06.2021 18:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариума на crazzzy

Започната от crazzzy, 03.07.2014 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

crazzzy

Време е и аз да покажа своето творение, макар и незавършено.
Аквариума е 180 литра от 10 мм стъкло, със стъклени капаци, грунд 3-5 мм и речни камъни, корени, керамзит, обикновена и биотор, светя със две пури 865 и обикновена и т.н.
По средата заложих един голям корен

на който направих улей, в който да вкарам тръби за канистър

след което положих грунда

добавих и другите корени и речните камъни

монтирах и тръбите за канистъра, с който все още не съм се сдобил


като всмукателната тръба е от единия край, а изпускателната в другия, та да може да се образува течение

всмукателната я заложих в керамзита, който положих зад речните камънипокрих цялото свободно пространство зад камъните с керамзит

най-високата част, а именно сухата я покрих със смес от обикновена и био тор


започнах да засаждам малко по малко растения
все още е малко постен, но с времето и желанието всичко ще се нареди...

bustama

Супер е! *DRINK*
Светъл грунд много ще го отвори. Какви рибета ще пускаш?

crazzzy

Мисля да гледам червени мангрови раци и макар и да не са съвместими скаридки

_Kirilov

Какъв канистър мислиш за сложиш?
И така заровен сифона на канистъра няма ли да намали страшно много дебита ? Според мен е по-добре да го сложиш и него някъде измежду корените така , че да не се вижда .

crazzzy

Керамзита е с едрина 1,5-2,5 см не би трябвало да затруднява потока вода до него, пък и е много близо до водата, демек стената от керамзит е около 5-6 см, а големите камъни са разположени така, че хем да има пролуки пропускащи добър поток вода, хем да пазят керамзита да не отиде към водата, тъй като искам да има и скариди в него, не е желателно те да имат директен достъп до всмукателната тръба, тъй като ги засмуква (вече съм патил), пък и не гоня кой знае какъв дебит, важно е да има добра филтрация и водата да е чиста. В момента е с вътрешна помпа, тъй като все още не съм взел канистър.

crazzzy

Добавих малко мъх върху камъните, все още не съм засадил растенията върху сухите части но и това ще стане

ето една снимка и на двата аквариума

_777_

Цитат на: crazzzy в 03.07.2014 22:10
Мисля да гледам червени мангрови раци и макар и да не са съвместими скаридки
Няма смисъл да гледаш мангрови раци защото почти няма да ги виждаш.Няма го кефа в тях. :-(

crazzzy

Съгласен съм, но жена ми много ги харесва пък и на мен, ще видим какво ще стане

crazzzy

Една бърза снимка

Lucio

Става все по-хубав. Браво!

_Kirilov

Някакво развитие?

crazzzy

Трябва да щракна няколко снимки и да ги кача, някои от растенията претърпяха промени, разбира се не всички издържат на такава влага, но общо взето нещата се развиват добре, повечето растат добре, наскоро охлювите ми снесоха, малките анциструсчета растат, за голямо съжаление все още не съм намерил въпросните мангрови рачета, но все някога и това ще стане, скоро ще пусна снимки.

crazzzy

Ето и обещаните снимки

kavdanski

Много добре се е получило колега.
Само водата малко ми се вижда оцветена..корена добре ли го обработи преди да го сложиш в палудариума?
Иначе комплименти  *THUMBS UP*

crazzzy

Благодаря, корените ги варих два пъти , след което киснаха повече от седмица, макар и да не се виждат има големи речни камъни, които служад да задържат керамзита, който е зад тях. Керамзита е над нивото на водата, а върху него има пласт еко почва, предполагам от нея се получава леко оцветяване, знае ли човек, може пък и корените леко да пускат. По принцип водата е кристална с лек жълт отенък, който на снимките изглежда по силен, на мен не ми пречи, даже за палудариум от този тип изглежда пи-естествен :-)

kavdanski

Дам,много добре си го докарал.
Дано и аз докарам моята вода до такава прозрачност.
Колкото до отенъка,аз също съм на мнение,че в палудариум водата трябва да ма лек отенък,жълт или кафеникав,защото все пак се гони някаква прилика с натурата.Ако корена или еко почвата не изпускат вцят,би било перфектно да си остане така водицата. :)
Какво ще слагаш вътре като животинки иначе?

Caxapa

Добре се е получило. Предполагамдобре си разчел добавянето на Ампулариите които от снимките имат оплоден хайвер и скоро ще ошмулят доста растения.

crazzzy

Ха сега ме шашна, да не искаш да кажеш, че ще започнат и да излизат на сушата, защото, ако е така да ги мятам в аквариума :) , иначе под водата имам едно коренче микрозориум, три малки анубиаса, които пак са над водата и три малки коренчета криптокорина.

crazzzy

Най-накрая дочаках тея рачета


elsenior

Ехееее, дразниш. Супер са.
Събуждам се с варненски чайки в бургаския си хотел; закусвам карнобатска гроздова с македонско мезе; шефът ми - павликенец - ни отпуска "габровски" премии, а колежката ми жужи на главата като русенски комар. В края на деня жадувам за нещо пернишко! Винкел!

crazzzy

Много благодаря  *DRINK*

gebo777

Искрено ти завиждам!  :-D Палудариум с рачета Geosesarma ми е мечта от няколко месеца, но битката за територия, която водя с жена си, явно продължи прекалено дълго... :-D Успех ти желая!
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

crazzzy

:) Радвам се, че при мен жена ми харесва аквариума и палудариума, иначе рачетата бяха първо нейно желание, разбира се и аз ги исках не по-малко от нея, за съжаление се намират изключително трудно, търся ги от половин година, но си заслужава :)

crazzzy


Малко снимки на растенията в палудариума

FHM

Цитат на: crazzzy в 10.10.2014 18:06
:) Радвам се, че при мен жена ми харесва аквариума и палудариума, иначе рачетата бяха първо нейно желание, разбира се и аз ги исках не по-малко от нея, за съжаление се намират изключително трудно, търся ги от половин година, но си заслужава :)
Трудно е да но вече ще ги има по често :)

crazzzy

Да, аз им хванах жилката :) , наистина трудно се намират

Caxapa

Супер е станало! А какво стана с охлювите? Проблеми с тях има ли?

crazzzy

Ако говорим за ампуларията дето снесе, яйцата паднаха във водата, извадих ги, но явно времето през което са седели е било достатъчно да се прецакат и нищо не излезе. Новото, което направих- пуснах 5 бр. микроразбора галакси и ред черита, без да прекалявам стана много добре

crazzzyЕто и някоя пресна снимка

Владимир Павлов

Няма ли да пуснеш някоя ножа снимка А????

crazzzy


не съм писал отдавна, ето една пресна снимка

Caxapa

Ееее, сега ме слагаш в шах. Да спрятам новия терариум или да правя плаудариум.  Замислям да съчетая двете в едно но не знам до колко ще е ефективно и добро за дневните Гекони които смятам да пусна вътре.

Деян

Аз се размечтах за разни дървесни жабета...  :-D

crazzzy

И аз мислех да пусна да лази нещо вътре, първо мислех за гекони, но ме е страх, че ще излизат, после с някой вид малки жаби, но все още нищо ...Само във водата има галаксита и 2-3 малки анциструси и 2 вида скариди

Caxapa

Обикновено не напускат местообитанието си  тези гущери а ако това стане то стоят наблизо и надничат вътре ако няма как да влязат отново. Предполагам ако е обезопасен  плаударима като терариум против излизането на влечуги и пълзящи 
е стане.