Българска Аквариумна Енциклопедия

ПАЛУДАРИУМИ И ЗЕМНОВОДНИ => Палудариуми => Темата е започната от: Borko7 - 08.05.2014 20:02

Заглавие: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 08.05.2014 20:02
От много време обмислям направата на палудариум, но искам обитетелтие му да могат да понесат 2-3 седмици без храна и грижи. Препоръчайте ми, моля, подобни видове. Харесват ми разни жабки, хамелеони, гушери, гекони.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Peakone - 08.05.2014 20:18
По-голямата част от изброените се хранят на 2-3 дни, зависи от вида.
По-подробна информация е необходима, за да се даде предложение... обем на съда, съотношение суша/вода, влажност, температура и т.н.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 08.05.2014 21:47
Вие ми кажете вид, който може да изкара 2 седмици без грижи, а аз ще си направя палудариумът да е подходящ за него. Само змии не искам.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Peakone - 08.05.2014 22:12
От жабите в хобито май само мантели и дърволази изискват ежедневно или хранене през ден. Другите се хранят веднъж на 2-3 дни. При геконите и хамелеоните по подобен начин седят нещата, само подрастващите се хранят по-често.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 09.05.2014 00:28
A не може ли да се пусне един рояк скакалци и те да си ги ловят когато искат?
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: filio - 09.05.2014 10:37
Скакалците ще опасат всичко. 2 Седмици са доста време. Аз моите ги оставям по една без проблеми. Освен това съм си избрал плодоядни гекони, така че да не съм длъжен да се занимавам с буболечки. С готовите храни е по-лесно да накараш някой да дойде един  два пъти в седмицата да ги нахрани. Аз като им забъркам преди да тръгна, минават 3 дни преди храната да се вкисне, така че стоят гладни само 3-4 дни. А, като им наръся и малко дрозофили все намират какво да хапнат.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 09.05.2014 10:54
Ок, това е нещо полезно: да не е необходимо да имат жива храна. А от дрозофилата не можеш ли да сложиш повече и те да си хапват цяла седмица? Какъв вид са ти геконите?
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: filio - 09.05.2014 11:17
mourning gecko (Lepidodactylus lugubris)
Сигурно може да сложиш повече, но на мен не ми се е налагало да ги оставям за повече от седмица. Честно казано, не знам дали дрозофилите ще изкарат толкова.
Това са храните, които ползвам.
http://www.repashy.co.uk/lilly-exotics/crested-gecko-diet-tropical-mix (http://www.repashy.co.uk/lilly-exotics/crested-gecko-diet-tropical-mix)
http://www.repashy.co.uk/lilly-exotics/day-gecko (http://www.repashy.co.uk/lilly-exotics/day-gecko)
Хубавото е, че в палудариума, дрозофилите се хранят с храната на геконите, дори след като се вкисне :)

Имай предвид, че моите гекони, не са от най-атрактивните. Дребни, нощни и потайни. Общо взето ги виждам само по време на хранене. От друга страна са евтини и лесни за отглеждане. Не изискват УВ лампа. Нашите температури им понасят. Само женски са. Размножават се като зайци. Няма териториални спорове. Чудесни "учебни" гущери.

Може да погледнеш Crested gecko. За тях Peakone, ще ти даде повече информация. Аз се отказах от тях заради сравнително големия размер. Но, това може би е предимство, ако искаш да ги виждаш.

Моите фаворити са electric blue gecko (Lygodactylus williamsi), но те ще са в следващия палудариум.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Peakone - 09.05.2014 20:48
Цитат на: filio - 09.05.2014 11:17
Моите фаворити са electric blue gecko (Lygodactylus williamsi), но те ще са в следващия палудариум.

Умолявам те да не са диво ловени...
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: filio - 09.05.2014 20:54
Докато стигна до тях, сигурно ще са селектирали червена форма.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 18.05.2014 23:32
 Фильо, тези храни могат ли да се поставят в автоматична хранилка и така да се хранят геконите всеки ден?
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: filio - 19.05.2014 10:02
Не си го представям как ще стане. Това е един прах, който се забърква на каша с вода. Количествата са минимални и въпреки това 6 гущера не си личи какво са яли. Останалото се вкисва, изхвърляш го и пак бъркаш. Аз им давам през ден. Нямам си идея дали ще ядат храната суха, но си мисля, че и суха да е ще се разваля от влагата в палудариума.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 19.05.2014 18:34
Хм, сложна ситуация. Искам да имам палудариум , като че ли му намерих място, но не искам да се притеснявам, като отивам на почивка. А да разчитам на други хора не ми харесва. С аквариумите 2-3 седмици не ме тревожи дори и без храна да са, а с хранилките става още по-лесно.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: filio - 20.05.2014 11:19
Много ти дълги почивките :D
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: cantiga - 20.05.2014 21:38
Може да се запознаеш с други тераристи от Варна и да си помагате взаимно- като си на почивка ще ти ги хранят, а после ти техните. Чувал съм, че морските акваристи имат такива networks. 
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 21.05.2014 01:11
Ако мога и по-дълги ще ги правя :)

Не ми се разчита на други хора. Предпочитам да си планирам палудариума така че да се улесня после. Все трябва да има нещо по-непретенциозно.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: filio - 22.05.2014 10:01
Измислих ти някакво решение, но ще трябва да се занимаваш с дрозофили. Трябват ти 2 колонии. Една работеща и една нова. Слагаш на шишетата по един маркуч и в палудариума. Вариант 2 - целите шишета в палудариума. Това съм го виждал от един пич, които има огромен палудариум и не си играе с колонии, ами направо пуска банани на дрозофилите. Това и аз си мислех да го правя, но проблемът е, че бъркочът за дрозофилите мирише. Вероятно като се върнеш от почивка стаята ще мирише на джибри. Ако е лятно време и имаш отворен прозорец се преживява. При мен колониите караха между 2 и 6 седмици. Зависи каква ти е кашата. С малко опит ще я нацелиш. Само трябва да си предвидиш място за шишетата или каквито съдове там ще ползваш. Аз в началото режех шишета от минерална вода. После си купих едни цилиндрични кутии за продукти и като им надупчих капачките станаха перфектни.
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Peakone - 22.05.2014 19:27
И остава да си избере животно, което и като възрастно се храни с дрозофили. Опциите различни от дърволази не са много.

При този метод минуса е, че трябва да си предвидил и да имаш по-голямо количество дрозофили, за да може да имаш достатъчно, които да оставиш за през ваканцията и други работещи колонии за след това.
Субстрата от картофено пюре, мая, захар и овесени ядки не мирише толкова, така че това не мисля, че ще е проблем.

При всички случаи обаче трябва да се има в предвид, че животните, които се хранят с дрозофили са доста дребни по размер и палудариума трябва да е перфектно затворен и да се планува отвор за маркучлето на дрозофилите или пък както Филио каза да се оставят направо вътре.

Колониите, които ще оставящ ще трябва да са големи, защото ако температурите стигнат над 25-6 градуса стават стерилни и не можеш да разчиташ, че ще има нови имаго.

И все пак съм малко резервиран, защото си мисля, че повечето мухи веднага ще си излезнат...
Заглавие: Re: Обитатели на палудариум.
Публикувано от: Borko7 - 30.08.2015 13:29
Понеже отново съм на тази вълна подновявам умуването.
Какво ще кажете за огненокореместия тритон (fire-bellied newt, Cynops orientalis). До колкото прочетох се хранят и с малки рибки, т.е. ако имат живородки с малки биха могли да се хранят с малките рибки и така да не се налага да се хранят много. Или със скариди например?