• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.06.2021 18:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов палудариум.

Започната от bustama, 06.02.2014 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bustama

Току-що палудариума ми остана без клони. От вчера чистя някаква гад мръсна  :-D - ларви на мушички, някоя си мама решила да цвъка наред по клоните и то не само една е била.
Чистих, чистих, но няма махане и  извадих клоните. Така няма да бъде и мисля да сменям интериора с камъни, които водата да покрие и само растения над нея - нищо друго. Не, че и там не могат да ги нацвъкат... но по-лесно ще се справя. Кастря, пълня с вода и рибоците ще замезват.
От рано изглежда ще се налага да слагам мрежите на дограмата. Въпреки, че мушичките май дойдоха с новата пръст за цветята.

bustama

Продължавам с терзанието. :-D
Клоните с червейчетата ги киснах 2ч. във вода със сериозно количество калиев  перманганат и два дни на слънце. Дано всички гадове да са умрели и да не се занимавам в бъдеще, че взе да ми омръзва - на ново редих клони и камъни... голямо въртене!
Засадих и няколко вида растения - експериментално, че като начинаещ все още не мога да си го представя.
В момента има 12л. вода и от седмица някъде и филтрация. Вече си имам кафяви водорасли, цикли. :-D

bustama

Да си подновя темата.
След несгоди и смърт на отосите, бих дузпата на гьола. Пак съм на старта. 8-)
Вслушах се в съветите за сух палудариум и понеже  бях "одрал" на дърветата в парка корите ей на от няколко дни творя.
Мисля да добавя още малко клони и тук там пяна, че не стигна, също и камъни - бях стегнал един пейзаж за аквариумчето, но май камъните ще ги бухна в парудариума...

kavdanski

Супер идея е това,да залепиш корите за терариума!
Тъкмо умувах да направя фон на часта където е само вода и определено така ще го направя!
Комплименти иначе,за добре свършената работа.

Колкото до това,че не искаше да слагаш земя в палудариума с водата-защо?
Просто трябва да я пресееш малко от боклуците преди да я сложиш вътре,аз така направих.След това смених водата 4 пъти,оставих канистърите да работят 2 дни пробно и водата в момента е бистра като в река :)
Вместо да купуваш тези "наторени грундове" за растения ,много по добре да сложиш земя,защото тя си е натурално така...Аз направо от разсада на баба си взех земята  :-D :-D :-D

bustama

Цитат на: kavdanski в 25.09.2014 10:10


Колкото до това,че не искаше да слагаш земя в палудариума с водата-защо?
Просто трябва да я пресееш малко от боклуците преди да я сложиш вътре,аз така направих.След това смених водата 4 пъти,оставих канистърите да работят 2 дни пробно и водата в момента е бистра като в река :)
Вместо да купуваш тези "наторени грундове" за растения ,много по добре да сложиш земя,защото тя си е натурално така...Аз направо от разсада на баба си взех земята  :-D :-D :-D

Водата може би, казвам може би ще бъде в нещо като корито при мен и то много малко - 2л. в което да има скариди и ниски тревички от аквариумните. Но това не е сигурно. От водата ще има много влага, при мен няма вентилация и не мисля поне на този етап да се занимавам с такава. Отделно, не съм сигурен, че кората от постоянната влага няма да гъбяса, нищо че е стояла до сега на слънце и пръскана с калиев перманганат. При положение, че ще има животинки във водата - грунда бързо ще се обогати с акита и с това приключва нуждата на растенията. Растенията в палудариума са над водата, тези във водната част са просто детайл със самата водна част.Аз така мисля, поне за сега. :-)

kavdanski

Колега,ти май не си схванал основното на палудариума-влага трябва да има доста  ;-)

panchopan

Палудариума е с водна част.
Но колегата спокойно може да си направи мега вивариум както е тръгнал с новата концепция - която адски ми харесва!
Дерзай! Става страхотно.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

bustama

Здравейте.

Вече и аз самия не зная какво се получи от моя опит. :-D
Не успях да открия подходящо "корито" по-магазините и водна част няма. На този етап мага да кажа, че се получи нещо като landscape. Харесва ми и поне до пролетта ще е така.
Ще се радвам, всъщност моля който познае растението - на фокуса и знае как му е латинското име, да ми го каже. :-)hunter

Изглежда красиво, но някак иска китки защото сега много рязко става преминаването към задния фон.

bustama

 8-) отначало.
Остава да добавя някаква пръст и се чудя дали да не е от аквариумните - там при камъняка. За да се образува нещо като остров и да скрия саксийките. :-D Много трудно се намират китки и изборо ми ще са аквариумни - сложих папрат, мисля някоя криптокорина, анубиасчета, ротала, за водната част - водна леща и мъх разбира се - навсякъде. Водата идва много, като сложа пръст ще я редуцирам.
На живо, островната част е много добре. Но уви снимката не може да го покаже.
Е, поне се занимавам и не скучая... :-DCaxapa

Дано поне сега се получи! Изглежда обещаващо интересно.

bustama

Колеги, пак ще пиша за проблем при мен. В една оранжерия, отглеждам разни растения от аквариумните. При тях са се навъдили... нещо като листи въжки, като размер са 1-1,5мм. но са бели на цвят. По някакъв начин, бърникайки от оранжерията в палудариума съм ги принесъл във втория. Кажете, ако някой се е сблъсквал с подобни гадинки, как да ги отстраня. Всяка идея е добре дошла!
Иначе за сега се развиваме добре - пумилата бавно, но сигурно, превзема палудариума. По кората съм поставил мъх, който мисля, че ще се захване, както и микрозорум. В подводната част, безгрижно плува една скарида и десетина охлювчета. Всъщност, мина ми през акъла, да пусна една-две риби от аквариума, с които да се боря с въпросните гадини, но на този етап, не искам да стресирам рибоците. Давайте идеи.

PeakoneАко е такова няма защо да се притесняваш. Даже са полезни, защото се хранят с гниеща материя.
Аз даже съм купувал култивирани.

bustama

Тези от снимката ми се виждат едрички и моите не са от тях. Гледам ги сега, преместили са се във водата.И са доста - размножили са се! Абе, тая гад да не е циклопс или дафния?! Ще ги видим до ден -два, пуснах една галактика. Но в бързината не й направих преход, дано има късмет. :-D

Благодаря, danielm! Виж какво направи с палудариума ми, оживя!  *thanksbustama

Цитат на: Peakone в 13.07.2015 21:09


Ако е такова няма защо да се притесняваш. Даже са полезни, защото се хранят с гниеща материя.
Аз даже съм купувал култивирани.

Определена, бубите  :-D ще завземат в скоро време водната повърхност! Може ли да кажеш какво е наименованието на тези от снимката? Няколко индивида пораснаха - почти двойно и сега по приличат на тези, които показа. Рибока... не е впечатлен, така да се каже от тях и ще го връщам в аквариума. Днес, боднах на три места ротала, да видим, как ще и се отрази сушата. :-)