• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ТУБИФЕКС и ВОДОРАСЛИ ?????

Започната от fiko_pld, 12.04.2006 18:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pac

Тази снимка ме хвърля в спомени. Първият ми аквариум беше нещо подобно, само дето беше 15 литра. УЖАС! Ама при теб има надежда. Моите риби измряха до една за една седмица. Както и да е... Мога да ти дам 2 варианта за промени.
 1. Махни всички рибки освен двете златни и сомчето. Златните са изключително издържливи и ще ти поживеят. Като порастнат може да им е леко тясно, но мисля че няма да е толкова зле. (след като уморих първите си рибки си взех 2 златни и живяха 2-3 години в 15-те литра) Златните освен другото можеш да си ги гледаш с изкуственото растение. Те и без друго не се погаждат много с естествените.
 2. Махни златните и акулата. Останалите ще живеят добре. Скаларията е малко по-претенциаозна, ама само малко. На нея също ще и е леко тесничко занапред, ама не е фатално. При тази комбинация не е зле да си купиш истински растения, което означава и осветлеие. Някой може да не е съгласен с мен, ама смятам че една най обикновена крушка миньонка от 25 вата ще ти е достатъчна за начало. Растенията е добре да са по-непретенциозни. Пробвай за начало с валиснерия и дъбче. Този вариант допуска да си купиш още живородки, няколко гупи примерно или още 2-3 хелера.
 
 Не мисля, че ако оставиш всички риби дълго време така, нещата ще тръгнат надобре.
 Мога да те посъветвам да си сложиш и някакво фонче зад аквариума. Тук нещата опират до вкус.

Longanlon

Фико, забрвяш, че правилото за 1 см рибка на литър вода важи само ако имаш адекватна филтрация и нормално количество живи растения в аквариума...

Така като гледам, ако си вземеш някое растение, сменяш редовно водата и не прехранваш рибите, за сега ще си живеят - малки са още, а и повечето са издържливи видове. За след няколко месеца обаче ще е нужно да помислиш за по-голям аквариум и по-качествена техника. Ако пък нямаш достатъчно пари за да си го позволиш - ще се наложи да подариш ии продадеш повечето рибки и да си вземеш по-дребни.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

rookie_gyn

Е не е толкова опасно да храниш с тубифекс. Може да кълцаш и промиваш докато пусне напълно бистра вода. Сега има някакъв риск защото пролетта има малък пик на заболяванията във водоемите. Пък процента да ти се разболеят от тубифекса е равен на този да ти се разболеят от нововнесени рибки, т.е. 50:50. Ама комбинацията ти от рибки наистина е равносилна на анихилация.

AnMary

Моите рибки май точно от тубифекс се разболяха. Това ми беше 1вото и последно даване на такъв вид храна. И останаха малко, и продължават да се борят.

Stas

А правилото за 1 см/литър се смята не по това колко са ти рибките в момента, т.к. те постоянно растат, а колко биха пораснали максимално. Така че, пардон, но да смяташ скалария за 4 см е ... меко казано неправилно. За акулата да не говорим, трихогастерите ги смятай по 8 см, хелерите по 5, сомчето не знам какво е, но едва ли и то ще влезе в 4 см.

По мои груби сметки за тези рибки ти трябва 80 литров съд.
И в 80 литра пак е много вероятно да не пораснат особено... Това им е минималното необходимо жизнено пространство.

За сомчето не се притеснявай - то ще си намери храна (от остатъците).
Тубифекса, както ти казаха вече, е калорична, но рискова храна. Човек си преценява сам дали да рискува с нея.

Longanlon

Да не говорим, че тъбифекса мирише гадно и трябва да му се грижиш постоянно - в банята да капе вода....

Купи си някоя хубава суха храна от сериозен производител (едно пликче  SERA или TETRA е 1-2 лв) и храни с нея.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

van40

Цитат на: "Pac"Тц тц, какви си ги забъркал. Направил си типична грешка за начинаещ, като си накупил всякакви риби, които хич не си подхождат, пък и аквариума е много малък за златните (телескопа сещо е златна), скаларията и акулата. Като порастнат (по-скоро АКО порастнат) ще е ужас. За сомчето не се притеснявай, то ще е последното което ще "обърне коремчето". Иначе научи се да казваш водни растения, а не водорасли, като попрочетеш ще разбереш за какво ти говоря. Абе изобщо е трябвало първо да четеш, после да питаш и най-накрая да купуваш каквото и да било. Като за начало не е зле да прочетеш раздела за често задавани въпроси, там ще намериш много полезна информация.
Хубаво е че си се захванал с това хоби, но вероятно ще се сблъскаш с доста неприятности в началото.
Аааа, за тубифекса... Ами кофти храна е! По-добре изобщо да не даваш. Най-много да си докараш някоя болест на рибите.

ПС: Ейййй, изпреварили са ме...

Моите ги храня със замразен тубифекс 3 пъти в седмицата и нямям никви главоболия рибите са здрави. Взимам от този сухия на Sera и замразения на Ruto.

Similar topics (1)

701

Започната от dido


Публикации: 0
Прегледи: 50691