• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.08.2022 02:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Споделете опит с Monodactylus Argenteus

Започната от elata, 22.12.2005 22:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

elata

Ще съм благодарна ако някой сподели практически опит в отглеждането на Monodactylus Argenteus и по-специално нивото на агресивност,включително вътревидова такава.Изхождам от познаването на Monodactylus Sebae.За Argenteus-а се твърди,че са малко по-миролюбиви,но ми се иска да чуя лично мнение(нищо против търговците нямам,но или не познават вида или имат само краткотрайни впечатления,поне тези с които съм говорила по въпроса).

Атанас Казаков

Имам и от двата вида, даже ги гледам заедно!В момента са около 50 риби/3-4см./ на 250 литра вода.Забелязал съм , че ако са малко бройки, са по-агресивни , отколкото когато са повече.Не знам какви проблеми си имала със Себаето, но като цяло са доста мирни.Имам аквариум с Монодактилуси/Двата вида/, Аргус/Многоточков/, Тетрадони, Растителноядни пирани, Хипостомуси и Аплохейлуси- живеят си доста добре!
Тези риби, обаче, трябва да се хранят по-често, заради по-бързата обмяна на веществата в организма им.По мое мнение 2 пъти на ден им е достатъчно, но може и 3 пъти.Иначе са доста здрави риби и рядко боледуват.

elata

Преди време взех 5 броя себае ,които пуснах при 10-тина тетраодона в 200 литров аквариум.Още в самото начало се появи проблем с вътрешновидова агресия-за няколко месеца "тартора" буквално уби останалите 4(много ме е срам да си призная,но по никакъв начин не можах да се преборя с проблема :( ).За сметка на което не е показал и до сега никаква агресивност към останалите обитатели на аквариума.Иска ми се да пробвам отново с няколко бройки себае и  няколко аржентинуса.Проблема е,че моя монос е доста по-едър(около 12 см) и вероятно ще се наложи да гледам твоите в отделен аквариум поне в началото.Но пък съм отворена за съвети.
Отворих темата точно ,защото разбрах,че при теб има и от двата вида.Ако може да ми кажеш на каква цена са и дали има начин да не идвам до Пловдив да ги получа.Предварително ти благодаря.

Атанас Казаков

Ами това което мога да ти предложа е по-едри Моноси.Имам около 10 бр. и от двата вида.Ама сега с тия празници нямам път към София.Ако решиш може да се разходиш.Ако не , другата събота.