• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 09:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Подариха ми рибки. Какво да правя?

Започната от Longanlon, 15.10.2004 21:43

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Подариха ми рибки. Какво да правя?
Или частният случай - отиваш в магазина и купуваш по една от всички шарени рибки


Тази статия показва пътя, който е добре да следва човек, който
има рибки без да притежава минимума необходими за това знания - определяне на вида на рибките, дали те могат да живеят заедно, дали той може да ги отглежда, какво да направи, ако не може.
Твърде често първите стъпки в акваристиката се правят иманно така - някой приятел, невеж колкото вас в областта решава, че ще е особено оригинално, ако за рожденния ви ден примерно се отличи и не ви подари дезодорант, декоративен свещник или дори ламборджини като останалите от компанията, а си направи труда да подбере от някой магазин каквито рибки му харесат. След което ви ги поднася в найлоново пликче и ви оставя да се чудите какво да ги правите.

Друг път пък новоосъзналият се акварист (тоест вие) отива в някой зоомагазин и казва на продавача нещо като "Искам една от тези червените, две от сините и по едн от онези и ония другите" сякаш пазарува бомбони. В този случай предполагам сте достатъчно предвидливи да си купите аквариум, в който да ги отглеждате, но и да не сте - няма страшно - тази тема е точно за да ви обясни с какво сте се захванали и щом я четете правилните първи стъпки са вече направени  :D .


Характерното в тези два случая е, че вие не знаете много за рибките и отглеждането им, но ви се налага бързичко да научите поне основното. Отгоре на всичко сте се сдобили с много различни риби, което не е добре и не знаете какви са те, което е още по-лошо. Но не унивайте - правени са и къде по-кофти първи стъпки в това хоби (като например опита ми в трети клас да забавлявам единствения си хелер с направен от червен пластелин и закачен на конец 'женски' такъв, тъй като според мен добичето ми можеше да умре от самота. То наистина умя, но не от липса на компания, а вероятно защото го гледах в буркан, разбрах в последствие...).

И така,
Започваме:

На първо място, трябва да разберете с какви риби сте се сдобили и дали те могат да живеят заедно.
Определянето на вашите нови питомци може да стане по интернет.
Може и да попитате някого, примерно продавача в магазина, но не му се доверявайте твърде - той гледа да си продаде стоката и не го интересува много дали рибите ви няма да умрат в къщи. Научете повече за продавачите и пазаруването  тук.
Може и да попитате тук, във форума - бъдете убедени, че ще ви се отговори бързо и най-вече компетентно.

След като направите това,
Вие вече знаете какви рибки имате? Чудесно!

Сега трябва да разберете дали тези риби могат да живеят заедно. Някои рибки просто не могат да се отглеждат с други, като за това има различни причини.

Вие, разбира се, няма как да знаете кои риби с кои могат да живеят - за това  трябва да питате, тъй като се продават прекалено много видове риби, за да опишем всички тях тук. Можете да го сторите във форума. Все пак, вероятността да сте се спрели (вие или вашият приятел) на някои от лесните, неагресивни и непретенциозни риби е твърде голяма - такива са живораждащите риби (гупи, хелери, молинезии, плати), повечето сомчета, както и много разпространените и достатъчно шарени зебри, данио и др.(тука още каквито се сетите) е доста голяма. В този случай нямате ама никакви основания за притеснение - това са хубави, но издържливи рибки и няма да ви е лесно да ги уморите, докато се научите да ги отглеждате правлно. Пък и не стават много големи, не се хапят помежду си... просто мечта.

Има обаче случаи, които не са толкова идеални. Понякога някои от рибите ви не могат да живеят с останалите - пример за това са много разпространените златни риби (наречени още шлаери или принцеси) - те произхождат от златната каракуда (таранка) и поради това са големи, много цапат и живеят при по-ниска температура. Такива големи рибки могат и да изядат по-малките. Други риби пък са много капризни към условията си на живот и биха умрели, ако ги гледате заедно с останалите - такива са дискусите, цихлидите. Трети пък са агресивни даже и към по-едрите други риби - хапят ги, късат им плавниците. Ако сред вашите нови рибки има представител на някоя от тези групи, добре е да го върнете в магазина, или да го дадете за отглеждане на някой друг - така и вие ще сте доволни, и останалите ви рибки.

Определите ли кои риби можете и искате да гледате, просто продължавайте да четете останалите теми за начинаещи - там подробно е обяснено това, което трябва да знаете на първо време за прекрасното хоби, с което сте се захванали.

И така,
Накратко:

1. Определяте какви рибки имате.
2. Оставяте си тези, за които можете да се грижите.
3. Прочитате какво ви е необходимо за да бъдат те живи и щастливи.
4. Радвате им се.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

2209

Публикации: 35
Прегледи: 23636

3642

Публикации: 3
Прегледи: 40685

774

Публикации: 11
Прегледи: 30864

1657

Публикации: 2
Прегледи: 30853

4072

Започната от deportivo


Публикации: 7
Прегледи: 9383