• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.06.2023 05:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Общи препоръки за отглеждане на растения

Започната от Raven, 20.11.2004 13:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Общи препоръки при отглеждането на растения

Тази статия въвежда интересуващите се в основните моменти при отглеждането на акварумни растения - в тяхната физиология и в практическите начини да им бъдат осигурени подходящи условия за живот и развитие.


Както всички знаем, растенията не само допринасят съществено за облика на аквариума, но имат голямо значение за кръговрата на веществата в него.

Водните растения не са водорасли.

Важно е да знаете разликата: водораслите са едноклетъчни (най-често) организми и най-често се срещат като зелен налеп по стъклата на аквариума.
Растенията от своя страна са по-висша форма на живот - многоклетъчни са и могат да се размножават полово. Те имат обособени листа, стъбло и корени. Това важи и за всички водни растения.

Условия за отглежане

Растенията се хранят по два начина - чрез фотосинтезата (за която са необходими въглероден диоксид и светлина) и чрез всмукване на минерални вещества (нитрати, фосфати, микроелементи) чрез листата и корените си. Именно тези елементи трябва да са осигурени, за да се развиват растенията.

Светлина

Чрез хлорофила растенията превръщат светлината в захариди, с които се хранят. Светлината в аквариума се осигурява от лампи, като темата е подробно засегната тук и по-разширено тук (ще намерите описание на видовете лампи, начина на тяхното монтиране, мощността, която ви е необходима и т.н.)
Тъй като растенията също спят, продължителността на осветяване трябва да бъде между 10 и 12 часа

Въглероден диоксид (СО2)

Въглеродният диоксид също е необходим за фотосинтезата. Обикновено той се отделя при дишането на рибите и при гниенето на различните остатъци в аквариума. За отглеждането на много растения обаче той се явява недостатъчен като количество (тъй като не можете да набутате толкова много риби) и се налага допълнителното му добавяне. Това може да стане с бутилка сгъстен газ (което излиза доста скъпо) или с метода с маята.
Добавянето на СО2 обаче е препоръчително само за напреднали акваристи, тъй като може да доведе до непредвидени последици. И не сипвайте газирана вода в аквариума - не е същото (разликата е, че ви измират рибите).

Нитрати и фосфати (макроелементи)

Всъщност макроелементите, необходими на растенията са калций, натрий, калий, магнезий, фосфор и сяра, но повечето (освен калция и магнезия, които ги има във водата по принцип) се срещат в съединения, наречени нитрати и фосфати. Те са пряк продукт на разлагането на отпадъците на рибите и гниещите листа на растенията, които чрез процес наречен Азотен цикъл стават годни за 'консумация' от растенията(статия за точния процес).
Бъдете убедени, че точно във вашия аквриум ще ги има в достатъчно количество и тъй като в по-голяма концентрация са опасни за рибите (опасни=отровни в случая) се налага намаляването им чрез редовни смени на водата.

Микроелементи

Това са химични елементи, които са необходими на растенията, но в съвсем малки количества. Такива са например желязо, манган, мед, цинк, кобалт и др. В много малки концентрации те се намират във водата и за целите на обикновената акваристика това е достатъчно т.е. не се налага да добавяте специалните торове за водни растения, които се продават и съдържат микс точно от тези елементи.

Начин за отглеждане

Водните растения се отглеждат по два начина - плаващи и вкоренени. Някои могат да живеят и по двата начина.

Плаващите са ясни - пускате ги и те си растат на повърхността на водата. Такива са ричията, водната леща.  Дъбчето, както и някои дългостеблени растения (водна чума, роголист) могат да се вкоренят, но могат и просто да си плават.

С вкоренените, които се явяват по-голямата част от видовете, е малко по-сложно  :wink: . Необходим ви е грунд (повече за грунда), в който да ги посадите. И то не как да е, а с корените надолу (не се смейте, какви случаи съм виждал...). Някои акваристи смятат, че е добра идея да посаждат растенията си в малки саксийки с дупки, които после да заравят в грунда, за да не се виждат. Този метод улеснява пресаждането, тъй като с него при местене на растението не се увреждат толкова голяма част от корените му.

Всичко казано до тук, са само най, ама най-основните знания, които са ви необходими за отглеждането на растения в аквариум с риби. Съществуват обаче и друг вид аквариуми - т.н. холандски, в които растенията са много и са основната атракция, а рибите са съвсем малко.

Основни съвети за холандски аквариум

1. Изборът на аквариум има голямо значение - минималният обем за създаване на добра композиция е 180л. Желателно е 240-300л. при това трябва да отбележа, че по големите аквариуми не са подходящи заради затруднения в обслужването - едно от основните неща е задължителната смяна на 1/5 от водата седмично!

2. Желателно е растенията да се държат при температура 24-28 градуса - за тази цел е добре, ако има закрит капак в него да се монтира вентилатор от компютър - охлаждането е доста по-голям проблем от отоплението!

3. Аерацията с въздух е нежелателна - мехурчетата въздух отнасят въглеродният двуокис от водата и растенията ще гладуват. Освен това се създава излишно размътване на водата и образуване на налеп по листата на растенията. Използването на външен канистров филтър също не е задължително , най-добре е да се използва вътрешен филтър с не много голяма производителност - около 2 пъти обема на съда в час. Силният воден поток тормози растенията. Друг вид биофилтрация би била полезна, тъй като ще ускори превръщането на нитрити в нитрати и по-лесното им усвояване от растенията. Растенията подпомагат биофилтрацията, но самите те не са биофилтър!

4. Не използвайте грунт по голям от 5мм. и по малък от 3 мм.
- идеален вариант е слой хранителен грунт - фирмен с изкуствен произход - 2-3 см и върху него 3-4 см калиброван пресят пясък. По-голяма част от храненето се извършва от кореновата система на растенията!

5. Ако водата ви е с твърдост над средната добре ще растът ехинодоруси, криптокорини, валиснерия, хигрофила. В този случай е добре да се подава СО2 - за омекотяване и подкиселяване.

6. Най-важното нещо е ежеседмичното сменяне на 1/5 от водата и замяната и с престояла по възможност вода. В София водата е слабо хлорирана и престояването не е задължително. Затова писах в началото, че твърде големите обеми съдове не са удобни - 400-500л. аквариум е впечатляващо, но сметнете количеството вода което трябва да се сменя!

6. Употреба на торове. Тук нещата стават малко по-сложни и се приема, че са за по напреднали акваристи - употребата на химия може да доведе до плачевни последствия, дори и опитни акваристи! Основно правило е химия да се използва само когато растенията са започнали да растат добре и проявяват първите признаци на глад. Предозирането с химия ще доведе до взрив на водораслите във всичките им най-неприятни видове и форми. В никакъв случай не трябва да се употребявят градински почвени удобрители за саксийни и градински цветя, тъй като те съдържат твърде много азот и фосфор, което е основна храна за водораслите. В аквариума и така има достатъчно от тези елементи - следствие жизнедеятелноста на вашите риби. Желателно е да се изпозват само специализирани препарати за аквариумни растения, лично аз съм ползвал няколко, но добри впечатления имам от фирмите Тетра и Хаген. Указаните на опаковките дози, препоръчвам да се намалят поне 3 пъти!

7. Осветление.
Много обширна тема и много специфична, осветлението за растения се отличава от това за рибки естествено, тъй като е необходимо за правилния растеж. Има много рецепти за комбинации на различни типове лампи и ниво на осветяване. Първо когато се говори за осветеност е несериозно да се изпозва определението ват на литър, тъй като ват е мярка за електропотребление, а не за светлина, тя се мери в лумени. Всяка 120 см. луминисцентна пура е 36 вата, но лумените и са различни - от 900 до 3200 лм. Специализираните фитолампи са по-слаби от битовите, доста по-скъпи и трябва да се сменят по-често. Добро осветление е около 25 лумена на литър, но всичко зависи от дълбочината на съда и растенията, които се гледат в него. Лично аз предпочитам комбинацията Silvania GroLux + Silvania Aqastar, като смятам, че лампи с излъчване в червения спектър като GroLux са задължителни.

В заключение мога да кажа че отглеждането на растения е по-сложно , по-скъпо и изисква повече познания от отглеждането на повечето рибки, но сполучливият холандски аквариум се отплаща многократно за вложените средства и усилия.

Допълнено от Longanlon
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (1)

2209

Публикации: 35
Прегледи: 20054