• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 00:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кръвосме

Започната от веско, 16.01.2005 14:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

веско

Искам да попитам как се отразява кръвосмешението при рибите,защото като се замисля рибките в един малък град сигурно са роднини.В тоя ред на мисли искам да попитам дали е възможно да си разменяме рибки.

Spider

Ами сигурно може,щом може да си купуваме риби от зоомагазина. :)  :)  :)

Longanlon

При по-низшите организми кръвосмешението не е такъв проблем, какъвто е при хората и някои от другите висши бозайници.

Всъщност трябва да кажа, че и при хората не е чак такъв биологичен проблем и табутата върху него май са главно социални. Египетските фараони са успявали да поддържат фамилиите си и по хиляда години, женейки брат и сестра при това с доста по-малък от очаквания брой на потомство с разминаване от нормата.

Не се притеснявай за рибите - както спомена някой, в България всички риби от един вид са братовчеди, тъй като така или иначе произхождат от 1-2 внесени преди едиколко си години двойки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Проблема при кръвосмешението идва от това, че така лесно могат да се затвърдят нежелани белези в потомството - примерно генетични болести и др. Абсолютно аналогично така могат да се затвърдят и желани белези.

веско

Тези обяснения ме успокоиха,благодаря ви момчета.Значи спокойно мога да се опитам да развъдя цихлидите като им дойде времето.

Boby_

Развъждай спокойно. Кръвосмешението не е сериозен проблем, ако се подходи сериозно и отговорно и не се разпространяват рибките, които показват твърде големи отклонения (мутации).