• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Колко ... риби мога да гледам в ... литра аквариум?

Започната от Longanlon, 01.02.2007 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Моля опитните акваристи да имат пред вид, че тази статия е предназначена за НАЧИНАЕЩИ. Във вашата практика, особено ако професионално развъждате риби, вероятно сте ги отглеждали много по-нагъсто, но надявам се съзнавате, че ако един човек без вашият опит и знания пробва да прави като вас, възможността да сбърка е огромна.


Колко ... риби мога да гледам в ... литра аквариум?

Както неведнъж сме споменавали, изключително важно е аквариумните рибки да се отглеждат при подходящи за тях условия, за да могат да живеят и да се размножават добре. Едно от най-важните от тези условия е обемът на аквариума. Ясно е, че повечето акваристи искат пълен с ята пъстри, енергични риби аквариум, но това не винаги е възможно.

Автор: Longanlon


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi89.photobucket.com%2Falbums%2Fk230%2FLonganlon1%2Faquariumbg%2Fkolkoribi.png&hash=af6f8f9da9799306dca8ce603f3e5d1705b6d575
[url= http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6224.0]
[img]http://i89.photobucket.com/albums/k230/Longanlon1/aquariumbg/kolkoribi.png[/img][/url]




На първо място, всяка риба има нужда от определен обем вода, за да може да оцелява чисто физически – тя се нуждае от кислород и от достатъчно свободно място за да се движи.
Достатъчно място й е необходимо и за да не изпада в конфронтация с риби от същия или друг вид, които са неизбежни, ако те живеят нагъсто.

Рибите, които живеят нагъсто са постоянно стресирани – цветовете им са бледи, поведението – нетипично (някои са страхливи и постоянно се крият, други са агресивни и нападат останалите).
Липсата на достатъчно кислород също е възможно да се получи при пренаселване, особено ако филтрацията на аквариума не е много добра.
Твърде е възможно да се получи отравяне на рибите с амоняк или нитрити – просто повече рибки в аквариума произвеждат повече отпадъци, а в малкия обем концентрацията на тези две вещества, съдържащи се в отпадъците се покачва много бързо.

С оглед на гореказаното ясно се вижда, колко е важно да се осигури на рибите достатъчно голям аквариум. В повечето случаи аквариумът вече е купен и остава въпросът колко риби могат да се гледат в него. За тази питанка еднозначен отговор, разбира се, не може да има, но тук мога да дам достатъчно информация, за да се ориентира всеки.

За това колко литра вода трябват на всяка риба, значение имат няколко фактора:

-   Най-разпространеното и лесно правило за обема е, че на 1 см. риба трябва 1л. вода (т.е. в 50 л. може да се гледат 10 парчета по 5 см. всяка). Много често това твърдение не е вярно, но от него можем да изхождаме като база, която да съобразяваме с останалите фактори.

-   Какви риби се отглеждат (какви видове и колко големи) – правилото 1см/1л. важи само за сравнително малки до средни, неагресивни и невзискателни рибки с 'тънко телосложение'.

-   Колкото е по-едра (дебела или широка) рибата, толкова повече вода й е необходима. Примерно специално за дискусите правилото е 40 л. за възрастен индивид, въпреки, че не са по-дълги от 20 см.

-   Колкото повече цапа една риба, толкова повече вода й е необходима. Например златните риби са дебели и цапат изключително много, поради което за да се размножават успешно за всяка възрастна (те достигат 25 см) трябват не по-малко от 30 л. вода.

-   Колкото по-малък е аквариума, толкова по-малко риби могат да се гледат в него – ако вземем примера със златните риби от предишната точка, 10 възрастни риби спокойно съжителстват в 300 л. аквариум, но гледането на 2 от същите в 60л. не е възможно.

-   Колкото по-агресивна е една риба, толкова повече вода й е необходима. Някои риби са изключително агресивни – не могат да се гледат само 2 мъжки бети в един аквариум, тъй като се бият често до смърт. Гледането на няколко двойки от същите обаче не е проблем.

-   Стадните риби се чувстват добре по повече заедно, което значи, че трябва да се гледат по повече в по-голям аквариум. Ако пак разгледаме дискусите – два дискуса не може да се гледат – добре е да са стадо, което значи голям аквариум.

-   Има ли растения във вашия аквариум – достатъчното количество растения осигуряват много кислород и укрития за рибите, а и консумират амоняка, нитритите и нитратите. В гъсто залесените аквариуми могат да живеят повече риби.

-   Има ли достатъчна филтрация – филтърът намалява концентрацията на вредни вещества и обогатява водата с кислород чрез движението на повърхността й. В аквариум с добра филтрация могат да живеят повече риби.

Добре де, все пак колко риби мога да гледам в моя аквариум?

Съобразявайки се с гореказаното, на начинаещите акваристи можем да дадем следните съвети, които да покриват най-честите въпроси във форума:

-   В малък аквариум (20-30л.) могат да се гледат само непретенциозни риби – гупи, хелери, молинезии, зебри, плати, сомчета – калихт и анциструс, една двойка бети. Ако в аквариума има филтър с подходящ дебит и боднати няколко растения, важи правилото за 1л./1см. Риби в по-малки аквариуми изобщо не препоръчвам да се отглеждат – ще е мъчение за тях. А и за вас, тъй като колкото е по-голям един аквариум, толкова по-лесно се поддържа (вижте океана – милиарди години си се поддържа сам).

-   Дискусите, златните риби, астронатусите са ГОЛЕМИ риби, независимо, че се продават още малки и сладки. За тях трябват ГОЛЕМИ аквариуми, така, че ако нямате възможност за такъв – не си купувайте такива риби. Скалариите също стават доста големи (ако стояха по 3 см. и аз щях да си купя 20).

-   Цихлидите - имам предвид африканските и повечето южноамерикански (без дискусите, скалариите и джуджетата) са агресивни риби. Те се гледат по повече (това намалява вътревидовата агресия) и в по-голям аквариум с достатъчно укрития. Изобщо, не са риби за начинаещ.

-   Стадните риби се чувстват добре по повече. Неоните и повечето други тетрови риби се гледат най-малко по десетина заедно. Ако нямате достатъчно голям аквариум за толкова – ориентирайте се към други видове.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Георги

Например:
- в 20-30 л.
   10-ина скаридки ред чери, или
   4-5 килита, или
   1 бета (за тях е в зависимост от вида, питайте в раздел лабиринтови)
- в 40-55 л.
   1-2 златни рибки, или
   6-8 мъжки гупи, или
   6-8 коридораси, или
   6-8 неона (други малки харациди от един вид около 3 см.), или
   6-8 расбори от един вид, или
   6-8 кардиналчета
- в 60-70 л.
   2-3 златни рибки, или
   7-8 живородки от двата пола - гупи или хелери (>2 мъжки) или молинезии - след 2 месеца ще имате най-малко още 20 малки.
   9-10 харациди + 4-5 коридораси, или
   9-10 расбори + 1-2 анциструса, или
   8-9 барбуса + 1-2 анциструса

Similar topics (5)

344

Публикации: 6
Прегледи: 57407

3794

Публикации: 4
Прегледи: 8361

478

Публикации: 8
Прегледи: 38017

53142

Публикации: 19
Прегледи: 16046

2772

Публикации: 14
Прегледи: 18596