• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 08:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за АМПУЛАРИЯ

Започната от martinis, 18.10.2004 18:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

martinis

18.10.2004 18:03 Last Edit: 17.08.2007 10:17 by NO CARRIER
Не съм въобще наясно с охлювите по-принцип!
Но видяв някъде в вякакъв аквариум едни такива жълти и големички... :roll:  Симпатични общо взети. Казаха ми, че били ампуларии от Амазонка.
Някой знае ли повече за тях??? Стават ли за цихлиди, как се размножават, че да не се напълня с тях и да не мога да се оттърва после?  :lol: 
Благодаря предварително

Vlado

Трудно ще се напълниш, не се размножават много лесно. Ама цихловите ще ги тормозят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

patter

Тук не съм съгласен с Владо, но пък може и аз да съм късметлия :-)
говоря за размножаването - досега съм имал два пъти такива олюви (в общи линии при два разделени във времето  "зареждания на аквариум"). И в двата случая си взех 4-5 охлюва от магазинче. След като пораснаха взеха да хвърлят хайверец, който се и излюпваше успешно (направих няколко сделки от вида охлювчета-храна).  От това съдя, че не е трудно да се размножат. Има едно много хубаво нещо - хайвера им е на сухо и може много лесно да се отстрани и така да си решиш проблема с популацията.

  Струва ми се, че тези охлюви могат да се ползват и като биологичен датчик за параметрите на водата - охлювите ми измряха малко преди да настане мор и сред рибките. Мора беше в резултат на .... разбутани параметри на водата (съжелявам но не съм мерил нищо) ... голямото мрене беше на плати (защото те бяха основните обитатели на аквариума). Параметрите ... хайде да си призная почити година единственото, което правих беше доливане на водичка и изпиране на вътрешните фитърчета тип дунапренче+камъче+вибратор. Определено количеството рибешко ако + неизядена храница беше сериозно (рапределено из грунда така, че да не дразни видимо) ...


 опаааа отплеснах се - накратко според моя опит не са трудни за размножаване, но пък много лесно се поддават на "ограничаване на раждаемостта". дали могат да живеят с цихлиди ... тук незнам

abaro

Ти явно наистина си извадил късмет с ампулариите за разлика от късмета на платите с тебе :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

mistar_ti

Момчета и аз забелязах тез охлюви убаче каква полезна дейност извършват за да знам дали да си взема  :oops:
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

VassetZ

Тези охлюви се използват за борба срещу зелените водорасли по стъклата...но повече цапат. Незнаеш какви лайна изхвъргат 8)

sho

Vlado e прав не се притеснявай няма да се напълниш с охлюви:) - предполагам си се напатил от планарбисите:)споко не се размножават като тях:)
mistar_ti - функцията на АМПУЛАРИЯ-та е по скоро декоративна отколкото полезна не очаквай че ше ти изчистат алгите :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

miTko

Patter, ти наистина си късметлия! Дай инфо как успя да ги размножиш, къде хвърлиха хайвер, как изглежда? Или всичко стана неволно?
Разни мои АКВАРИУМИ 

patter

Не съм си поставял за цел да ди развъждам, просто взех няколко да се разхождат из аквариума. В аквариума имаше много малко рибки (5-6 големи и няколко поколения малки платички + 2 хелера + 4 лорикарийки) а аквариума е голям (50/30/96 в/ш/д на водния стълб) - това го казвам за да можете да си направите преценка на параметрите на водата т.е. няма кой да цапа много :-)

Ампулрийките си хвърлиха хайвер след като пораснаха около 4см.  Хайвера си го лепят на купчинка извън водата върху капака - там е много влажно и топло. Размера на зрънцата е около 2мм и са бели на цвят.

  според мен ако имат топличко и влажно местенце извън водата ще хвърлят хайвер а после с излюпването няма проблеми, с изхранването - обичат зеле ;-)

 Явно съм късметлия :-) ама това не е зле - ще взема да потърся пак някой друг олюф да вида дали ще се решат да се плодят пак

Mario

Това са най-добрите охлюви според мен ! Не се развъждат лесно , чистят листата на растенията и са що годе красиви  8)  Най-странното ми е ,че ядът черен дроб и сърце  :?  Даже се е случвало да ядът повече от рибите  :!:

miTko

Цитат на: "Mario"Това са най-добрите охлюви според мен ! Не се развъждат лесно , чистят листата на растенията и са що годе красиви  8)  Най-странното ми е ,че ядът черен дроб и сърце  :?  Даже се е случвало да ядът повече от рибите  :!:
Абсолютно си прав - ядат каквото има, ако няма - каквото има :lol:  :lol:  :lol: ! И аз понасям само тях - абсолютни пичове/пички са! :P
Разни мои АКВАРИУМИ 

Mario

Някои казват ,че по скоро цапат, от колкото чистят ! Е може и да е така, но мога да кажа ,че фекалийте им са много полезни за разтенията.

Raven

ампулариите чистят водорасли криво ляво докато са малки , но като станат големи ядът и растенията , аз съм ги пробвал но не ми живееха добре - черупката им ставаше на дупки и се разпадаше- от много меката ми вода.дадох ги на един приятел и тои после ми се оплака че му изпояли синемата и някои ехинодоруси като пораснали.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Krasi

Къде мога да си купя от тях и на каква цена ?

Krasi

Къде мога да си купя от тях и на каква цена ?

Similar topics (5)

48702

Започната от Moonlight


Публикации: 1
Прегледи: 2268

1239

Публикации: 173
Прегледи: 136384

42318

Започната от iivs


Публикации: 6
Прегледи: 4745

36779

Публикации: 2
Прегледи: 2134

24924

Започната от fenkabeta


Публикации: 20
Прегледи: 10626