• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 11:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Охлювен въпрос.

Започната от ivan_251, 08.12.2009 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivan_251

Стартирах аквариум преди 8 дена  и неволно съм внесъл охлювчета.В момента виждам само два.Аквариума е гъсто залесен.От скоро ги наблюдавам и гледам че са лъснали аквариума откъм гнили листа.Ядът и бактериалния налеп по новопотопения корен .Не нападат растенията въпреки че минават по тях.Направо лъснаха аквариума,ама и пак си цапат като серът. *CRAZY*

Засега засичам 3 броя,като ги гледам са различни по вид,но са и моного малки.Единят е 100 планорбис.За него не ми пука нека си има малко.Другите два са с издлъжени назад черупки,еднакви са.Може би е физа,не е като на меланията(по-малко е издължена черупката на моите).

Скоро мисля да пускам сомчета.Въпросът ми е как ги махна.Какво листо да попаря там или каквото и да е било.

Нали не постъпих лошо,като насочих струята на филтъра към стената,иначе акварима ми става на центрофуга. :-DПросто растенията лягат на земята.

Поздрави.


Деян

Нали помагат, защо ще ги махаш?  :-) Меланиите са слабо издължени в ранна възраст.  ;-)

Гупичка

За да не отварям нова тема реших да пиша тук!Имам малки охлювчета около 1 см. Една приятелка която също има аквариум ми ги даде!Охлювите пълзят само по растенията!Вчера като преглеждах листата на растенията открих нещо като желе на малки кафяви точки!Въпроса ми е дали това е хайвер от охлювите!  *dontknow*

Caxapa

Да. Това желатино подобно е хайвера на охлювите. В зависимост какви са пълзящите гадини, внимавай да не изгубиш контрол над размножаването им, че после трудно се чистят. В последствие там където е бил положен хайвера по листата остават едни петна като от прегоряло.

ivan_251

Няма да ги махам.само да питам как да им контролирам популацията?Примерно може да засмуквам част от тях при чистенето с маркуча.

Деян

Купи си два - три хищни охлюва или ги вади със ръка.  ;-)

ico

А най-лесния начин за контрол е с внимателно хранене на рибите. Така всички животинки ще са по-здрави и аквариума по-чист. Като не се прекалява с храната, гадините не завземат нищо и са доста полезни за обирането на разни боклуци, които другите обитатели на аквариума не поглеждат.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Similar topics (5)

49283

Публикации: 1
Прегледи: 2196

36887

Започната от M14iro


Публикации: 2
Прегледи: 2757

7582

Публикации: 1
Прегледи: 3346

51142

Публикации: 4
Прегледи: 2892

21918

Публикации: 9
Прегледи: 4118