• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 09:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тези странни малки охлюви - Acroloxus lacustris

Започната от bgangler, 25.01.2008 17:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bgangler

След като вчера открих тези "гадинки" в аквариума:
http://i70.photobucket.com/albums/i107/anniinanakvaariot/Galleria/167_6745.jpg
и не без помоща на Нина от форума, се поразрушках из нета и намерих информация, която ще се опитам да синтезирам и обобщя тук.

Acroloxus lacustris е мекотело, от семейство Acroloxidae, имащо две основни разклонения представени съответно с 5 вида сладководни охлюви Acroluxus - с ареал на разпространение: Северна Америка, Европа и Североизточна Азия и Pseudancylastrum представено от 3 ендемични вида за езерото Байкал.
Хранят се основно с Periphyton (това е някаква субстанция в състава на която влизат алги, синьо-зелени водорасли, детрит и хетеротрофни бактерии(преоразуващи органиката и усвояващи СО2), която служи за храна на много водни обитатели и способства за пречистването на водата от замърсители). Характерните диетични потребности на охлювите от това семейство, ги превръща в един от основните показатели за качеството на дадената еко система.

Предвид хранителните им предпочитания са безобидни за аквариумните обитатели и растенията, но при нарастване на популацията им, нарушават естетическия вид на аквариума.

Най-вероятно се появяват в аквариума, чрез пясъка, който идва от родните водоеми, които са част от хабитата им.

За съжаление, никъде не открих материали за борбата с тях, принципно като се има впредвид специфичния им източник на храна, би трябвало да изчезнат с времето, тъй като в аквариума не може да се поддържа добра колония от Periphyton. Но това все пак е хипотетично, според мен третиране по стандартните начини и с препарати за борба с охлювите може би ще има ефект.
"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

mejdupraznika


lz3cv

И при мен се появиха преди време но като гледам нито се размножават, нито пък изчезват. Засега не загрозяват аквариума защото ги виждам тук-там... Надявам се да не станат много...

Ant0n86

При мене се завъдиха някак си в аквариума със скаридките и вече са жива напаст  :-( Мъча се да ги отстранявам механично, но това не помага особено. Поне се радвам, че не са вредители.

botan

Те са с доста мека черука, аз на твое място бих ги мачкал и оставял на скаридите. :-)

Ant0n86

Аз така и правя  :-D Проблема е че не съм си постоянно в нас и както изтрепих 10-15 броя в събота, докато се върна пак и пак са се навъдили гадините...

Similar topics (5)

12782

Публикации: 0
Прегледи: 3042

46596

Публикации: 19
Прегледи: 12106

10146

Публикации: 4
Прегледи: 4160

3019

Публикации: 11
Прегледи: 6588

11083

Публикации: 9
Прегледи: 6731