• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 21:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с охлювите.

Започната от kaloqn_0998, 16.05.2014 20:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Здравейте! Имам проблем с охлювите. Когато си закупих едно растение не съм забелязал въобще че по него има някакви охлювчета може би защото то беше добре запечатано в найлоново пликче. След време виждам в аквариума ми да се шматкат два охлюва големички кафяви на цвят и много се учудих, защото в аквариума ми имам само ампулария. Установих че охлювите, които съм внесъл са Планорбис. Викам си айде  :-| и ги оставих. Сега като видях по растенията има пълно от тях малки кафяви и са навсякъде отделно в аквариума имам и 2 ампуларии женската снесе цяла връзка с хайвер преди няколко дни, а отделно в другите два аквариума имам още по 2 ампуларии в всеки аквариум та общо 6. И сега забелязах, че в аквата на лимончето ми, което беше изкарало млади листа че те са на дупки и нагризени отвсякъде. Притеснявам се аквариума ми тъкмо тръгна добре всички растения тръгнаха без никакви торове и сега ме е страх че тия охлюви, ще ги опасат. Кажете как да махна малките кафяви охлювчета и да останат само ампулариите?

hunter

На мен не ми стана ясно само как прецени, че точно планорбисите са ти наяли растенията гледани без торове а не е някаква липса :duvar: Планорбиса (който и аз не харесвам) е полезен и то доста според мен. Кофтито е когато допуснеш да ти се качи на главата с популация. Иначе за изяждане на гнили листа и остатъци е перфектен да поддържа баланса. Моя най сигурен начин с който съм се справял се казва Вермокс. Скапва цикъла, влияе даже и на някой растения но охлюви и тн. мре яко. От последното ми третиране с хапчето преди година аквариума ми е стерилен от подобни не желани за мен елементи. Иначе си имах планорбис има си микро червей имах си и едни мидички. Изобщо богато беше но след вермокса съм на чисто. Това показва моя опит но ако оставиш съответно и ампулария вътре и тя ще даде фира.

kaloqn_0998

Ами няма как досега съм си гледал всички растения без да ги третирам с торове или химия защото веднъж почнеш ли те стават зависими и след това ако не сложиш пак ще умрат. Листата си бяха цели преди да се размножат охлювите след това гледам няколко от листата оглозгани до средата на листото.

maior

Колега ако си сигурен че не е липса на торове (а според мен е възможно да е точно това) по скоро ампуларията  е похапвала от лимончето отколкото пленорбиса.

kaloqn_0998

Не знам гледам ги без торове понеже няма от къде да си закупя в моя град. Пък и според мен без химия е по-добре. А да попитам за яйцата на ампуларията ако е от нея може ли някак да ги намаля? Примерно да махна част от яйцата и да оставя по-малко?

Милан

А тези процедури не стават ли с една пинсета малко по-дълга + няколко свободни часа, кафенце, хубава музика и chill неделно настроение?  *dontknow*

Lasho

Става, ставаааа...  :-) Аз  точно така я върша работата. Само че по някой път кафенцето някак си се превръща  на бира  :-D
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

kaloqn_0998

Значи проблема стана още по-голям. *NO* Преместих ампулариите, защото мислех че те ядът растенията, но се оказа обратното. Аквариума е чист и охлювчетата сигурно няма какво са ядът и започнаха растенията. Валиснерия  я изядоха цялата почти прегризат цялото листо и то изплува на повърхността. Днес изхвърлих няколко на златните риби, но така няма да ги намаля. Пробвах с попарени листа от лапад, но пак не става. И няма начин трябва да си взема някоя рибка, която да ги яде. Не знам, кои рибки точно ги ядът за да нормализират популацията. Кажете такива рибки. :-)

hunter

Колега имаш липси не ми се вярва планорбис да ти среже листо което да изплува  *dontknow*

danielm

Цитат на: hunter - 24.05.2014 21:27
Колега имаш липси не ми се вярва планорбис да ти среже листо което да изплува  *dontknow*
Никакъв шанс да е от офлювите! Някое изгниващо листо може и да ги заинтересува, ама да откъснат здраво няма шанс.
Еле пък валиснерия ...

Здравков

Планорбис да яде здраво растение? изключено! ампуларията? може да се пробва но само ако е много гладна. По скоро са липси на някакъв елемент, това не значи сега веднага да набухаш 1 тон различни химии... А за планорбисите си вземи друг вид охлюв http://aquariumbg.com/invertebrate.php?invertebrate=1112 2-3 бройки ти решават проблема, и са красиви.

kaloqn_0998

Няма от какво друго да е не може здраво 10 сантиметрово листо до се откъса само то направо е прекъсано и се държи на магия както си вика докато не го откъснат напълно. Да не казвам какво става с лимончето младите листа тъкмо пораснаха и сага от тях е останала само жилката. Както казах по-горе ампуларията я преместих и проблема продължава. По лимончето има много охлюви, които се седят се там и само те го ядът няма какво друго. По-късно ще кача и снимки.

hunter

Колега не веднъж ти казах но ти си вярваш за тези охлюви и това си е. Прочети това http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=25
И само да вметна както е казано планорбис няма да налази здраво листо листото загнива поради липси и вече загнилото листо се превръща в храна. При мен се е случвало поради липси цяло свежо листо от основата се отделя и си отива на повърхността и охлюви нямам.

kaloqn_0998

Цитат на: hunter - 25.05.2014 18:06
Колега не веднъж ти казах но ти си вярваш за тези охлюви и това си е. Прочети това http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=25
И само да вметна както е казано планорбис няма да налази здраво листо листото загнива поради липси и вече загнилото листо се превръща в храна. При мен се е случвало поради липси цяло свежо листо от основата се отделя и си отива на повърхността и охлюви нямам.

Ами не знам може да е от това в другите аквариуми са си добре растенията. От това, което прочетох може би е липса на фосфор, но не знам какво да правя нямам си идея дали някъде тук в Перник се продават торове нито по колко да слагам и какви да слагам.

kaloqn_0998

Значи проблемът с охлювите стана по-голям. Разбрах че е от планорбисите те станаха толкова много че дъното почти не се виждаше от охлюви и всяко младо листо на което и да е растение става на решето.  И вече торя често листата спряха да загниват растат обаче охлювите ги пасат. Няколко ампуларии вече ми умряха от глад заради тия гадини.Днес изхвърлих поне стотина охлюва, но има още много. Слагам попарени листа от лапад обаче тези новоизлюпените охлюви остават. Та се чудя дали да пусна една златна рибка от другия ми аквариум да ги обере или да купувам боция?

Similar topics (5)

1549

Публикации: 16
Прегледи: 11619

41665

Публикации: 12
Прегледи: 7307

12940

Публикации: 12
Прегледи: 5369

10881

Публикации: 10
Прегледи: 6266

3019

Публикации: 11
Прегледи: 6569