• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Неподвижни охлюви Неритина

Започната от Andem, 18.06.2013 17:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Andem

18.06.2013 17:55 Last Edit: 20.06.2013 15:13 by Георги
Здравейте,
в събота си купих от пазара на Подуяне 10 охлюва Неритина. Бяха леко свити в черупките и продавача ми каза, че е нормално, били чувствителни към стрес. Може ли по два-три дена да не да не се показват. Е, три дена минаха и само в два от тях има следа от живот, лепнали са се на камъче, но почти не мърдат. Другите са неподвижни, реагират на допир но само толкова. Посъветвайте ме какво да направя, как да се уверя, че са живи, не искам да държа мъртви охлюви в аквариума, но и ме е страх да не изхвърля живо същество. Ще съм благодарен за всякаква помощ.  :-)

Caxapa

Някъде на 6 страница на темата е писано за тези охлюви. Освен това виж и в Гугъл..
http://aquariumbg.com/forum/ohlyuvi/10421048104410541042104510581045-105410611051107010421048-1042-10401050104210401/msg152271/#msg152271 Тези охлюви живеят в бракични води и може причината да е във водата ти.

Andem

Благодаря за бързия отговор.  :-)
С какво да тествам водата, за да се уверя в причината? И най-вече, живи ли са?
Благодаря предварително  :-)

Caxapa

Тя водата в аквариума ти няма как да е бракична. За тестове си има доста..и различни.  Освен това  колеги които имат от тези охлюви в аквариумите си може да се включат със съвети. При мен не потръгнаха и не направих опит да разбера причината след като се запознах с изискванията им за бракична вода.

Andem

Мерси отново. За да съм честен, за първи път се сблъсквам с понятието бракична вода. Виждал съм такива в "обикновен" сладководен аквариум. Само да допълня, в 112 литра имам две златни рибки, по 10 см. всяка.
Ще се радвам на съвети от хора гледащи успешно такива охлюви.

hunter

Ей тука мога да споделя опит  :-) гледам неритина от 4 години. Първия ми вид беше от този линк последната снимка черния охлюв. Някой го наричат Батман http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=438 Изкара 2 -2,5години много чисти и много яйца хвърли. Като се гътна на два пъти си взимах неритина зебра но за по 3 месеца и загиваха. Последната която си взех е Neritina red Union жива е вече близо година. Това което ми прави впечатление е че ако неритината започне да излиза от аквариума или да стои на едно място значи не биват нещата. Изключително са чувствителни към параметри на водата и най вече дали е чиста ако аквариума е блато отпиши неритината. Пожънах успех с тази неритина когато пуснах СО2 предполагам че е заради ПХ-то на водата понеже СО го сваля. И е благоприятствало условията за живот на охлюва. Не се спира кръстосва целия аквариум и растения и стъкла чисти като бесен. Почива си изключително малко почти не го виждам на едно място да спи. Което ме навежда на мисълта че е изключително активен охлюв и застои ли се на място значи не е добре нещо във водата това го ползвам и като сигнал че нещо не е наред. Бракична среда няма как да постигнеш е не че няма ама бракична вода е тази на устията на реките където се вливат в морето там охлювите отиват за да си хвърлят хайвера. Като цяло според мен е капризен охлюв по отношение на водата. щом стоят на едно место и не се движат скоро може би ще ги хвърляш. Винаги когато неритина ми е умирала ама винаги почва това поведение застоява се не се движи затваря петата отваря я за малко и пак я затваря и така след максимум седмица умира. Това което ти е казал продавача за стреса не съм съгласен нито един от охлючите които съм имал не го е показал. Ако нещо го стресне се свива и си прибира рогцата като обикновен охлюв. Но секунди след това продължава да се движи и да чисти.

Andem

Благодаря за отговора, hunter
Аквариумът е чист, но е скоро стартиран, най-вероятно PH-то високо. Както и предполагах, ще се купуват тестове. Ще дам още няколко дена на охлювите, ако няма раздвижване...
ПП. Чувал съм, че малко сол във водата е полезна. Както вече писах, имам две златни риби, добра идея ли е осоляването?

hunter

За сол знам при молинезии и то май като се размножават не съм сигурен. Всеки си ги гледа без сол във водата според мен не се занимавай със това. Друг е проблема не във солта другите параметри. Ни един ли не се движи?

Andem

Ами... един/два са се лепнали за камъчетата, другите не, но реагират на допир.

hunter

Въпроса е да се движат да чистят само лепнати не е добър признак. Кога е стартиран аквариума каза че е на скоро завъртя ли му се азотния цикъл да не си ги наврял рано.

Andem

Сложих ги седмица след старта, сипал съм бактерии, сложих такива и във филтъра, това + 2 риби се надявам да е било достатъчно.
: 18.06.2013г 21:09ч
Забравих да допълня, над 50% от водата е пресипана от стария аквариум!

hunter

Ами уж добре си го направил ама стария аквариум за който говориш ако все още е действаш що не пробваш да преместиш 2 там и да видиш дали няма да се раздвижат.

Andem

Ами не е действащ  :-(
Опитах се да спазя всички правила, явно някъде греша.
Това, което не написах обаче е, че охлювите бяха в пликче, изобщо не съм ги виждал да се лепнат някъде. Също така забравих да ги климатизирам, тяхната вода беше доста по-топла от тази в аквариума...

hunter

Виж тези охлюви са внос никой в Бг не ги развъжда може да са на възраст може да са болни може да са получили стрес при транспорта или във средата в която са стояли. Той търговеца във пликче ли ги държеше? Не ги ли извади от аквариум ти там не ги ли видя да се движат преди да ги избереш и да кажеш тези искам?

Andem

Почти всички бяха пасивни, помолих го да ми свали от стъклата, малко аквариумче (примерно половината бяха лепнали). Успя да ме убеди, че са стресирани. В пликчето нямаше и един лепнал се.

Similar topics (5)

39922

Започната от Slavov


Публикации: 1
Прегледи: 3946

4422

Публикации: 10
Прегледи: 5612

2018

Започната от Noiprox


Публикации: 22
Прегледи: 13093

22506

Публикации: 5
Прегледи: 5576

38408

Публикации: 3
Прегледи: 2976