• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.05.2024 17:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Някакви особено оригинални идеи срещу планорбиси?

Започната от Boby_, 28.08.2006 16:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Знаех си аз, че не трябва да вкарвам растения в аквариума си, ама на - излъгах се.  :lol:
С валиснерията вкарах планорбиси. Отначало това не беше кой знае какъв проблем - обирах по-едрите и нещата вървяха. Но наскоро открих, че тъпите планорбиси са проникнали в канистъра и се въдят с огромен успех и в огромни количества вътре. Направо лудница! Чистих го преди две седмици, уж идеално го излъсках от всяка следа от "офлюф", а когато вчера го отворих, вътре гъмжеше от малки, големи и ОГРОМНИ планорбиси. Вероятно притесненията ми са безпочвени, но се боя, че може да повредят я ротор, я ос - ако някой се набута под капачето за ротора и го блокира, може да изгори и целия филтър.
Механичното отстраняване не е решение - не мога и не искам да си чистя канистъра всяка седмица. Химия не ми се ще да слагам - трофеусите и особено циприхромисите са много деликатни и не желая да ги подлагам на стрес.
Мислех да взема една боция и да я пробвам с риск да я скъсат от бой моите гадове, но първо тя няма да изтрае и седмица в толкова твърда вода, второ няма как да стигне до вътрешността на филтъра и трето ще ми развали тотално вида на аквариума (с което мога да живея известно време, де  :lol: ).
Вариантът с листото от маруля и ваденето му заедно с много охлюви е приличен, ама пак не решава проблема с гадовете във филтъра.
На всичко отгоре грундът е пълен с мелании, които не ми се искаше да унищoжавам.
Е, май изчерпах всички варианти. Капанът за охлюви, дето наскоро го рекламираха в един от платените форуми, си е версия на марулята.

Ако няко има проблясък на гениалност и го озари вдъхновение как да се избавя от проклетата напаст, без да дезинфекцирам всичко и да презапускам целия аквариум, моля да сподели.  :wink:

miTko

На тръбата, която смучи от аквариума може да сложиш някаква мрежа, като за комари, да я вържеш с капрон например.Иначе за канистъра, освен да се чисти често до изтребване на гадовете друго не се сещам.Е, ако имаш резервен, слагаш него и този го чистиш с химия, но това е друга работа.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"На тръбата, която смучи от аквариума може да сложиш някаква мрежа, като за комари, да я вържеш с капрон например.Иначе за канистъра, освен да се чисти често до изтребване на гадовете друго не се сещам.Е, ако имаш резервен, слагаш него и този го чистиш с химия, но това е друга работа.

Това за мрежичката не е лоша идея. Ще понамали малко дебита, като се зацапа, но ако се чисти редовно, няма да е съществено.

dido

Ами ако вземе да се задръсти съвсем докато те няма наоколо? Няма ли да се скапе от това помпата ?

Stas

Интересното е, че в канистъра има големи планорбиси.
Иначе и в моя си има от край време дребни охлюви и това не е довело до проблеми с помпата.

А твойте "хищници" не хапват ли охлюви за закуска?

discus

Боби незнам как точно е устроен Флувала, но при Ехеима, притесненията които имаш са безпочвени, имал съм охлюви във филтъра но при мен има едно прилично пространство между дъното и първата кошничка и охлювите просто си стояха в това пространство, в пълнежите просто не съм намирал никога охлюви. Ако при флувала е подобна ситуацията карай така както досега.

Ilianidis

Дали не би станал номера да завъртиш на кръг канистъра извън аквариума за 20мин. с по-наситен разтвор на калиев перманганат,той ще ги избие всички вътре и после промиване и обратно към аквариума с мрежата на входа,пък в аквариума дано рибите се справят с гадовете.Само с профилактика все ще остане някой дребосък и да ги намножи наново.А за азотния цикъл ще стартира бързо наново.Но ти и без туй си със смола ,така че :wink:

lz3cv

Аз съм с "Флувал" 104-ка и също имам оФлюви вътре като го чистя. Но те са само в първото (входно) отделение за механично почистване. Колкото и малки да са, не съм ги намирал в кошничките за керамиката а за перката да не говорим... Така че моето мнение е, че не трябва да се притесняваш.

Boby_

При мен целия филтър е пълен с всякакъв размер охлюви - от гъбите за предварителна филтрация през отделенията с керамика (дори вътре в самата керамика) та чак до ватата и горния капак, който се зарепя към главата (и от двете му страни, което е най-лошото). Има и големи охлюви с диаметър над половин сантиметър. Когато го чистих преди около 3 седмици, имаше и по-големи, над 1-1.5 см. Почти всички пластмасови повърхности във филтъра са осеяни с мънички охлювчета с размер, който не им пречи да проникнат където и да е.
За съжаление при мен нито трофеусите, нито циприхромисите, нито телматохромисите обръщат изобщо някакво внимание на охлювите.

Това с отвеждането на филтъра към разтвор с калиев перманганат не е зле като идея, но по-скоро ще направя друго - ще го разглобя, ще преваря керамиката (то и без това е време), ще сменя ватата и дунапрена, а останалото ще дезинфекцирам с по-силен разтвор на калиев перманганат. Обаче в аквариума какво ще ги правя, не знам - може би ще рискувам живота на една-две боции да видим дали няма пък да оцелеят гадинките. Казват, че можели да живеят при pH докъм 8 и твърдост около 12 dGH, което е по-малко от стойностите при мен, но не е чак толкова далеч.

NikolaV

Боби, при мене боции си живееха много добре (подарих ги вече) при gH ~35 и kH ~15 градуса. Проблем няма да имаш в това отношение.

Boby_

Цитат на: "NikolaV"Боби, при мене боции си живееха много добре (подарих ги вече) при gH ~35 и kH ~15 градуса. Проблем няма да имаш в това отношение.

Ха, това май отговаря на цялото ми питане без никакви уговорки.

Явно съвсем ще се разваля фасона на Танганайка, поне временно.

Благодаря на всички за инфото!  :lol:

Я кажете в тая връзка дали две боцийки са в състояние да се справят с ВСИЧКИ охлюви за разумен период от няколко месеца, а не просто да контролират броя им?

Longanlon

Зависи от големината, дали ги храниш и колко растения имаш в аквариума (боциите не се катерят много нагоре за да ловят охлюви между листата).

Ама да знаеш, че по-големите боции не са и евтини.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"Зависи от големината, дали ги храниш и колко растения имаш в аквариума (боциите не се катерят много нагоре за да ловят охлюви между листата).

Ама да знаеш, че по-големите боции не са и евтини.

Споко, храна до боциите няма да стигне, освен ако не излизат отгоре да ядат - трофеусите се грижат много активно за това, а циприхромисите дообират всичко, като малки прахосмукачки са.
Иначе имам само спирална валиснерия, но е доста вече, а и листата стигат почти до повърхноста - голямо избуяване беше в последните месеци. Май ще я пооскубя с цел унижаване на охлювската популация.

Какво значи "не са и евтини" всъщност? Някаква ориентация да ми дадеш за цени на две боцийки с размер 5-6 см, които би трябвало да се водят малки?

Longanlon

ъъъ две по 5-6 см няма да ти свършат работа - все пак не са терминатори или бездънни каци за ядене :)

вземи си 4 по 9-10 см. и без това в цихлидфорума ги препоръчват за гледане с цихлиди. били 'красиви и много весели и жизнени стадни рибки' ако добре помня.

12-20 лв едната са последния път като ги гледах
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Ако не му е спешно на Боби и 2 ще му свършат работа.
2 бр. за 2 месеца вероятно ще се нахранят добре. Само не знам колко време ще им трябва да преодолеят стреса, за да почнат да гонят охлювите.

Similar topics (5)

43398

Публикации: 0
Прегледи: 1778

8586

Публикации: 33
Прегледи: 14572

23448

Публикации: 10
Прегледи: 9114

11177

Публикации: 9
Прегледи: 6879

57030

Публикации: 4
Прегледи: 3579