• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 15:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Неритина и СО2

Започната от patter, 03.11.2007 10:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

 Вчера си взех няколко неритинки. Пуснах в големия аквариум и в малкия аквариум.

В малкия плъзнаха почити веднага, докато в големия мина време докато се раздвижат. Сутринта гледам всички до една в големия агвариум се обърнали и затворили. В малкия аквариум бяха в нормално положение. Прехвърлих ги от големия в малкия и се опарвиха  - единия направи обиколка по стъклата, другите се завъртяха в нормално полижение.

Сега се чудя на какво може да се дължи това поведение  и поне очевидните за мен причини са 2

- в големия аквариум подавам СО2 (през ноща го спирам и пускам един аератор). Може да не им харесва СО2 (Кралчев беше писал нещо такова)

- в големия аквариум има ансцитруси (и 2 боции). Предполагам, че ако неритините имат стадий "заспал охлюв" през ноща е много вероятно ансцитрусите да са ги обърнали.


Ще се радвам ако някой сподели опит с гледането на неритини в аквариум с СО2 и със сомове. Има ли такова нещо като 'запал охлюв' ?

rakim

Бе човек боциите се хранят с охлюви  :-D Нещо по скъпо да им беше взел
540л Южна Америка

theater

Е не ми казвай само, че боциите могат да ядат охлюви с размер 2-3 см.  =-O
140л - харацини
http://starividri.org

Longanlon

Някои неритини изживяват по-трудно шока от смяната на средата, особено ако ти е по-мека водата е нормално ден-два да стоят затворени. Някои може и да умрат де, на мене от 15 ми останаха 12 като 2 умряха в аквариума, а една изпълзяла и изсъхнала преди да я намеря.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

patter

ами не ми е от най-меката дори имам и проблем с твърдостта.  всъщност сложих в кофата малко смола - може и да съм я омекотил - утре на светло ще меря твърдост :-)

боциите - ще ги видя дали си хапват и големи охлюви, в аквариума изчезнаха планаробисите (каквато беше и целта) но все още виждам един два големи палнаробиса.

igenov

Аз имам в единия аквариум две неритини и макар, че подавам СО2 си живеят нормално. Понякога излизат над водата и след това отново се връщат. Аквариума не е плътно затворен, но досега не са излизали навън от него.

theater

Аз си бях купил 5-6 неритини и загинаха на 100 %. Явно биохимията в моя аквариум не става за бракични дзверове. (Също подавам ЦО2, при kH=4-5)
140л - харацини
http://starividri.org

zambo

Цитат на: theater - 03.11.2007 18:38
Е не ми казвай само, че боциите могат да ядат охлюви с размер 2-3 см.  =-O
Не само ще ги изядат ами щи питат за още . При мен не простиха на нито една ампулария , а бяха доста и то големи /две бяха по над 3 см./. Не простиха и на някакви дребни охлюви, сигурно физа , внесени с растения . Сега имам само черупки .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

patter

направих днес тестове:
KH - 10
GH - 5
pH ~ 7.2 - 7.5

Преместих няколко в големия аквариум като ги поставих внимателно върху листата на анубиаса. Разпълзяха се бавничко, но само в рамките на листото (там има много за ядене). Сутринта единия се беше затворил и обърнал, но след като светнаха лампите се завъртя, другия си беше нормално ...

Явно проблема от предния ден е бил нормален процес на адаптация.

В една друга тема тук четох че няма да има проблем с боциите ... theater обаче ме вкара в размисъл ... и като видях че е дната боция кълве по черупката на едната неритинка реших да не рискувам.

За сега ще стоят на сигурно при скаридките ... а като махна боциите ще ги пусна в големия аквариум.

Flober

Имам 4бр. неритини в общия аквариум и 2бр. боции,подавам СО2 (системата с мая и захар) до сега вече 5 месеца никакви проблеми няма с охлювите .

Desmoria

Мен ако питате, ако боциите не са големи много няма да има проблем. Защото неретините по принцип не се показват толкова навън, колкото ампулариите. Плюс това се залепват много по-силно за повърхностите. Аз моите си ги гледам без проблеми с анциструси и доскоро и с барбуси.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (4)

19343

Публикации: 34
Прегледи: 37376

9550

Публикации: 6
Прегледи: 4182

20561

Започната от fisherman


Публикации: 9
Прегледи: 8098

46596

Публикации: 19
Прегледи: 12105