• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Имам проблем с охлювите ми. Съдействайте!

Започната от divakaaaaaa, 03.02.2010 22:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

divakaaaaaa

Raven мерси за съвета , но има проблем с който немисля че ще можете да ми помогнете. Аз живея в град Сливен а тука няма Botia macracanthus. Незнам от къде да намеря. Мисля друг план за охлювите.  :duvar: :duvar: :-( :-(

mi6kite

според мен ти трябва ANENTOME HELENA това е хищен охлюв хранисе с други видове охлюви стига да не са по големи от него не закача риби и не вреди на растения ботията също е добро решение но неможе да я пуснеш при всякакви риби а механичния начин е само временно решение

Joro Pora

Хора, ако броя на охлювите ви не е колкото моя няма за какво да се притеснявате :) Снимката е от преди 1 месец. Справих се с тях след като рестартирах, изварих грунда, отначало киснах разстенията в лимонтозу, но в крайна сметка реших да не рискувам и ги изхвърлих.

uboat

И при мен, напаст! Съвсем мънички розово-червеникави, плоски охлювчета /извинявам се, но не съм запознат въбоще с видовете!/. Унищожиха растенията! Оставиха направо само клечки в аквариума! Иначе почти не се забелязват, съвсем малки си стоят, обаче много ефективно окастриха зленината! Как мога да се справя с напастта, има ли някаква отрова за тях? Едвали мога а сложа боция, тъй като аквариумът е много малък, 37 литра с 6 неонки и един стъклен сом. Моля, помогнете!

П.П. Ето снимки на пораженията. Забравих как се казваше това растение, но цялото беше на такива листенца-иглички, от корена до върха! А тия напасти го оставиха гола клечка. Другото, беше някакво широколистно и напълно изчезна... Големият тъмен на цвят охлюв не вреди, само си тича по стъклата  :-) Вредителите са като този, другия.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi350.photobucket.com%2Falbums%2Fq418%2Faudi1008%2F001-12.jpg&hash=51da208b8fff85dbb622571a3bffd26b27e3cdb0

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi350.photobucket.com%2Falbums%2Fq418%2Faudi1008%2F003-12.jpg&hash=cfbeb64354a25c8748ebd8575c4140b6e9dea85e

tomatomov197

   Вземи си 2 хищни охлюва и след един месец ще останат само те .   И сигурно го прехранваш рибките , давай им по-малко храна.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

ico

Много се съмнявам, тия малките охлюви да са изяли растенията.  ;-) По-скоро салатата се е скапала от нещо и охлювите са яли гниещата маса. Ако нещо яде зеленината, то ще почне от крехките, свежи, млади връхчета. А при теб точно те си стоят.
Охлювите не са напаст, те са показател за излишъците в аквариума. Само помагат с гниещата растителност и храна.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Caxapa

Относно охлювите, ги отстранявай механично. Но не е това причината за изгниването на растенията ти. Съмнявам се във водата която е в аквариума ти и това, че не е почиствано + лош или тънък слой грунд. Дай цялостна снимка на аквариума + обяснение  на санитарните процедури които съпътстват всеки един такъв.

uboat

Ми... не знам и аз? Но дано с ваша помощ разбера какъв е проблемът. Ето снимка от преди точно 20 дена. За съжаление не мога да докарам по-добри снимки, винаги излизат тъмни, размазани и жълти, но все пак се надявам да дадат някаква идея.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi350.photobucket.com%2Falbums%2Fq418%2Faudi1008%2F024.jpg&hash=b7e9e196da80c0b0ea90e33945237f911c11bfd3

На тази снимка се вижда какво става, след като бях спрял филтъра една вечер да използвам контакта и чак на другия ден видях, че не съм го пуснал. Струята минава през растението и отнася от там купища листенца. Ето, точно по този начин растението "оплешавя". Беше отгоре до долу с листенца, растеше нагоре с нови връхчета и според мен беше в добро здраве.
   Обаче тези много ситни охлювчета се навъдиха, пълзяха по стъблото и според мен изяждаха основата на листата, затова така съвсем живи и зелени листа окапваха и останаха само тия клечки, които все още показват старвинетлно добро здраве, зелени връхчета. Разбира се, може и растението да боледува от нещо и затова да падат листата, но като гледах по 2 охлювчета на основата на всяко листо, според мен те ги изядоха!

     Иначе грунтът ми е от 2 до 3 - 3 и половина сантиметра, но растенията така и така не са в него. Вкоренени са в едни пластласови кошнички, с които ги купих. В тези пластмаси има руло от някаква вата, в нея са корените. Сигурно сте ги виждали по магазините. Изрично питах дали да ги вадя, или да ги роставя така и ми казаха, че можело да ги оставя така, нямало никакъв проблем.
     А за почистването, сменям около 1/3 от водата на всеки 3 дена, като веднага след като налея новата вода, пълня бутилките, така че отлежава 3 дена до новото чистене. Докато отливам водата, изсмуквам отпадъците от дъното със сифон. Филтърът работи постоянно. Веднъж седмично, при смяна на водата, измивам казанчето и дунапрена, като само изплаквам, нали не трябва да отмия и полезните бактерии. Единственото, което не правя, е остъргването на стъклата. Като зареждах нещата, нямаха стъргалки и от тогава все се каня да си купя, но още не съм!
    Мисля, че не прехранвам рибите, давам им по малко храна, която те изяждат докрай. Тя плава по повърхността и те от там я нагъват, съвсем ясно се вижда, че нищо не остава, нищо не пада на дъното. Дор си мисля, че може би не ги храня достатъчно, но това си спомням от едно време, по-опитни приятели все ми казваха, че не е проблем ако е малко, а напротив, проблем е многото храна. И затова и се придържам към малкото хранене.
   Ами... това е. Ако нещо съм объркал, моля кажете, че да коригирам системата!

Caxapa

Да започнем с анализите като привеждаме и примери.
Представи си,че в една стая са настанени опеделен брой хора и за да оцелеят са необходими постояно опресняване на въздуха и достъп до санитарните възли.
С изключването на филтъра си нарушил баланса на живот в аквариума и азотният цикъл е отишъл на кино. От снимката виждам, че  аквариума е срещу прозорците (и това не е хубаво)  Относно храненето на рибите и прехранването е спорно. Колко им даваш като порции и дали не остава нещо за охлювите. Този черният го махни първи! Прилича ми на блатно охлювче и не е желателен в аквариумите. Бях поставил в моите аквариуми също като теб растения с кошничките в които се продават и бяха като луди-растяха невероятно бързо. И изведнъж се случи като при теб. Почнаха да се разпадат и всичко замина  в кофата.
Не споменаваш за осветлението какво е!  Може и това да е една от причините но каквото и да е то. Всички тези неща които ти изредих са навързани и правят един голям проблем. Дано да съм помогнал в опита да решим проблема.
Поздрави!

uboat

Осветлението е с луминисцентна лампа, вградена в капака. Марка Light-Glo, доколкото знам е точно изчислено за аквариума.

Благодаря, преселвам и черния в буркана!

Прозорците са доста далеч, на противоположната стена, разстояние от над 4 метра, може и над 5 да са, забравил съм размерите. При всички случаи, директна слънчева светлина не достига никога до съда, а и дневната светлина в дъното на стаята не е много силна. Разбира се, може и да съм се заблудил и мястото всъщност да не е подходящо! Но при всички случаи, скоро предстои да го местя на ново място /още по-далеч от светлина!/, така че нещата ще са наред.

Вече отстраних един куп охлювчета, колкото успях да достигна. Има още малко, сигурно и още ще се излюпят, но вече всеки ден ще ги дебна и вадя. Надявам се, че нещата ще се подобрят. Ще използвам предстоящото местене, за да махна още охлюви, да сложа още грунт и нови растения - този път без саксиите!

Similar topics (5)

7582

Публикации: 1
Прегледи: 3334

1549

Публикации: 16
Прегледи: 11606

58366

Публикации: 2
Прегледи: 3190

41665

Публикации: 12
Прегледи: 7250

22266

Започната от jojo


Публикации: 2
Прегледи: 2819