• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.07.2024 03:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Brotia pagodula

Започната от goro140, 19.05.2009 17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

goro140

 Преди известно време купих от Мишокалкана 4 бройки от тези красавци . Инфото за тях в форума е оскъдно ( или направо липсва ). Някой ако може да помогне с някой линк ще съм благодарен *thanks . Разбрах от него че не са трудни за развъждане като нертините ,ама все пак е добре човек да се понаучи преди да експериментира с тея красоти.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq7HD2i.jpg&hash=0fba7358eb2f4eed86ebde6ffe78994f9a1a45a6

zoro40

И аз имам 2-3 такива но за размножаването им нямам информация.
при мен живеят около 5-6 месеца. Има моменти когато по - няколко дни стоят на едно място като умрели и после отново се раздвижват.
ето два линка:
http://www.allesumdieschneck.de/html/brotia_pagodula_english.html
http://www.aquarium-glaser.de/en/brotia-pagodula-_en_931.html
но информацията е много оскъдна. Може би има повече по немските сайтове, но аз немски не разбирам.
И за мен е интересно да се намери повече информация.

goro140

 Тези съм ги разгледал но не дават инфо за размножаването . Гоглето само ще намериш че някой ги продава или ще ги видиш като класифицирани в някакви каталози на хора които събират черупките ( много странно хоби  , а и се оказва че  черупката е по скъпа от самия  охлюв ). Основно мен ме интерисува размножаването .

Деян

Цитат на: zoro40 - 19.05.2009 17:54
Има моменти когато по - няколко дни стоят на едно място като умрели и после отново се раздвижват.
ето два линка:

Цитат:
Older snails are a lot less active than younger ones
Превод:
Старите охлюви са много по-неактивни от младите.

Има малко повече информация ако се търси по тривиално име, не по научно. Тривиалното е Pagoda snail. Малко се знае за този охлюв, повечето автори посочват само че размножаването е много трудно. В какво обаче се състои тази трудност никой не споменава.


Caxapa

Да раздвижим малко темата с рогатите охлюви. Днес се сдобих с 5 броя от тези Brotia pagodula    и потърсих в Гугъл информация за тях. За съжаление в магазина не можаха да ми дадат никакво инфо но аз убедително  с намигане на продавачката се вредих с единствените 5 броя които вече щъкат здраво из аквариума. Та в общи приказки от превода разбрах, че ако не се хранят редовно нападат растенията а по принцип се хранят с загниващи листа от растенията и остатъците от храната на рибите ни.  Температурата на водата е в граници 24-26° и се препоръчва да е с дребна фракция грунда за да могат лесно да се ровят в него. Деляли се на мъжки и женски а размножаването е било лесно и били живораждащи.  Ето и линк към този вид охлюви и ползвайте макар и куцата версия на превод на Гугъл.http://theaquariumwiki.com/Brotia_pagodula

: 31-03-2011, 19:46:58


: 31-03-2011, 20:00:15
Малко развитие и инфо по темата. Тези гадини  нападнаха една таблетка  от храната на анциструсите но като уетиха ксенококоса по стъклото почнаха да го почистват бавно и методично. Май ударих джекпота с тези охлюви. Не,че не мога да почистя мехахично зелените точки но бодливите гадини решиха да ми помогнат.  :-D

MeTogu

Чак пък лесни не бих казал.Даже спадат към категория трудни.
Твоя грунд е доста едър за тях.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Щом Меланиите се справиха с този грунд, защо не и тези бодливковци?  Ако ли не имам готовност да ги местя на ситно дъно. Колкото до лесно или трудно, инфо съм извлякъл от Гугъл. От няколко часа са при мен само и за момента са много активни.

wwladoo

Имал съм от тези охлюви Бротия Пагодула--отлични чистачи на зеленият налеп по стъклата по добри са от Неритините--нито едно растение не са ми нападали да го ядат включително и тези с по меки листа---но и аз съм на мнението на колегата Методи--за развъждането по скоро трудни отколкото лесни--да хвърлят  но до там --аз не съм чул някой от БГ да ги е развъдил ако има такъв...ако желае може да сподели!!!!! ;-) :-) Май почти всички охлюви от внос са 90 проц бракични--да много са красиви но за развъждане *STOP*-- *offtopic ---имал съм над 10 вида и имам и някои видове и в момента и досега нито един вид развъден освен Анатоме Хелена но при тях процента е 1 до 2 малки охлювчета--защото те по толкова по принцип имат--а бях чел във форума че някой колега много ги е развъдил--абсолютна лъжа--или са му трябвали доста год или много чифтове!А прочетох по горе че колегата Мишо е казал че са лесни за развъждане Бротия--да сподели опит ако може!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

tomatomov197

   Колега владо , относно Анатоме Хелена за 1 година от 3 охлюва са станали доста - може би 20 .  Без никакви усилия , дори не знаех , че могат да се размножават .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hanuman

Цитат на: tomatomov197 - 01.04.2011 00:39
   Колега владо , относно Анатоме Хелена за 1 година от 3 охлюва са станали доста - може би 20 .  Без никакви усилия , дори не знаех , че могат да се размножават .
И аз така само, че бройката е по-голяма, но не съм ги броил. ;-)
Тайната на успеха -мнооооооооооооооооооого планорбиси :-D
Сега нямам нито един(планорбис) та забавиха малко темпа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

wwladoo

Цитат на: tomatomov197 - 01.04.2011 00:39
  Колега владо , относно Анатоме Хелена за 1 година от 3 охлюва са станали доста - може би 20 .  Без никакви усилия , дори не знаех , че могат да се размножават .
*offtopic Колега Томов прочете ли хубаво поста ми--ха пак го прочети защото май четеш през редовете-- и второ 20 охлюва за една година много ли са според теб--според мен не в сравнение примерно с ампулария--от нея можеше доста пъти по 100 да се изкарат за същият период--това имах впредвид нищо друго---така че като пишеш малко се усещай нали-не прочел непрочел и се правим на интересни!!!А така а сега направи едно официално запитване аз на колко хора съм изпратил от форума Анотоме Хелена--да не излезе така че този от който си ги взел твоите--нали аз да съм му пратил преди това!!!До преди месец и нещо никой освен мен не предлагаше Анатоме Хелена във форума и Мишо Калкана--но само когато е внесъл-не постоянно за разлика от мен--защото са мое производство!!Така че не е хубаво да се разваля хубавата тема с това да се направим на интересен, а ти май го имаш този навик---това от други теми съм чел!!Благодаря и на другият колега от Варна--за тайната,че е във планорбисите--не го знаех :-[   И си отвори хубаво Очите и чети Официално го дават този охлюв --1-2 малки --не съм го измислил аз--което в сравнение с другите видове охлюви е почти нулева продуктивност--може би природата го е създала така защото е хищник и унищожава другите дребни охлюви, а те са полезни във много случаи -- където има един лаф-тя си знае,а по велико нещо от природата на земята аз не знам !!!  Модератора ако прецени може да ми изтрие поста защото не е по темата !!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Caxapa

Колега wwladoo ! В Гугъл информацията е, че тези бодливи охлюви са живораждащи и не хвърлят......хайвер респективно яйца като Ампулариите.  Освен това относно хабитата им е в потоци като по-голяма част от времето са под пръските на капки вода от падащите водни маси по водопадите.  Иска много чиста вода, и по-силни водни течения.  Никъде не се споменава да мигрира за размножителен период. Овен това относно храненето. Пише, че не са конкуренти на основната храна с която храним другите обитатели в аквариума си но ако ги подложим на диета или не им даваме храна редовно ще нападнат растенията ни без много церемонене.
Колкото до Анатоме Хелена може всеки който иска и е достигнал до някакви лични наблюдения + такова инфо от интернет да допълни инфото в нашия сайт.  За момента се опитвам да внеса повече светлина при Бротиа-Пагодула.

wwladoo

Колега Сахара никъде не съм писал хайвер--просто така съм се изразил--то е нещо като ларви но така и не пролазиха при мен,сигурно не им е харесало нещо !!Да съгласен съм,че темата е за Бротия Пагодула-точно това се опитах да обясня на колегата!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

tomatomov197

   Колега Владо , айде не ми прави забележки . От 3 на 20 е 7кратно увеличение на бройката .  Едва ли на някой му трябват повече от 5 охлюва .  Кой ти каза , че съм ги вземал от някой от форума тези охлюви .  И престани да даваш квалификации , кое е лъжа и кое истина .  И вземи прочети малко из интернет , ако можеш де  8-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

NO CARRIER

Нали няма да се налага да заключвам темата? Благодаря!  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

миа

 Разрових из английските форуми, но и там нямат особено голям опит с тях. Ето оскъдната информация която открих:

Хранят ги и с попарени листа от спанак, моркови и броколи (един спомена, че им давал маруля и краставица *JOKINGLY*). Става въпрос разбира се за предварително попарени продукти (някой да не се обърка).

Казват, че ако има декорации по които могат да си закачат "рогцата", трябва да се премахнат.

Също така освен богата на кислород вода обичат и неутрална или леко алкална вода pH 7.0-8.0.

Не се определят лесно половете (но не казват как). Добре било да се съберат повече охлюви, за да е по-голяма вероятността за размножаване. Живораждащи (беше споменато). Един потребител ги развъдил успешно и казва, че тайната е във водораслите-освен "готовата" храна, която им се дава, обичат да похапват и водорасли.

Чудя се дали бракична вода ще ги стимулира за размножаване...

Caxapa

Никъде не се споменава в хабитата им да присъства бракична вода. Снощи се рових до късно в нета да търся инфо за тях и такова не открих. Днес след работа ще продължа с набирането на информация + личните наблюдения над моите нови питомци. Естествено ще държа форума в течение отосно развитието. Имах планове и проекти за новия аквариум но тези охлюви ми промениха първоначалния замисъл и сега замислям коренно различни стартове.

marta

Здравейте, нямам такива охлюви макар да са много яки  :-) Ако намеря ще си взема, но по вашата тема с инфото намерих това:

http://www.allesumdieschneck.de/html/brotia_pagodula_english.html

Сега четох и в един форум на един зоомагазин в америка, където продават тези охлюви и един човек сподели че си е купил 8 охлюва преди и сега имал 100.... Двуполови са, правят гнезда, малките охлювчета растат изключително бавно, много често като малки ги бъркат с планорбиси, защото черупките им нямат бодли докато са съвсем малки. Един човек от друг форум не е забелязал гнездото, каза че се е напълнил с планорбиси, махнал много и оставил друга част, след 3-4 месеца видял че всички "планорбиси" са станали brotia.

Другото на което попаднах е че за по-лесно размножаване обичат по-твърда вода, спирулина като основна храна (или поне така в другите страни процедират) както и е хубаво да са повече бройки на едно място за да се получи оплождане. Различаването на пола било изключително трудно. Както каза колега по-горе, като са по-възрастни са по-лениви... като цяло са бавни и не ровели много в грунда.

Всичко това го прочетох, нямам личен опит, така че не мога да кажа че е професионално и енциклопедично!

wwladoo

Цитат на: Caxapa - 01.04.2011 14:14
Никъде не се споменава в хабитата им да присъства бракична вода. Снощи се рових до късно в нета да търся инфо за тях и такова не открих. Днес след работа ще продължа с набирането на информация + личните наблюдения над моите нови питомци. Естествено ще държа форума в течение отосно развитието. Имах планове и проекти за новия аквариум но тези охлюви ми промениха първоначалния замисъл и сега замислям коренно различни стартове.
Не съм казал че е бракичен охлюв,просто споделям че 90 проц. от охлювите от внос са такива--с интерес следя темата,хайде напъни се колега Сахара създай им условия дано си първият във форума който ги е развъдил-пък после ще почерпиш !!! ;-) *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

MeTogu

И аз съм имал такива охлюви.Гледах ги доста време,но не мога да кажа от какво умираха един по един.Гледах ги близо 2 години и накрая започнаха да умират.Не може да съм бил такъв карък от 5 охлюва да са били всичките от един пол.Според мен просто са си трудни.
А колкото до хелените,всичко е относително.Имаше период в който се люпеха под 10 бройки,но имаше период с над 50 излюпени.А хайвера беше повече от на една ампулария,макар и от 3 чифта.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

wwladoo

Цитат на: MeTogu - 01.04.2011 17:52
И аз съм имал такива охлюви.Гледах ги доста време,но не мога да кажа от какво умираха един по един.Гледах ги близо 2 години и накрая започнаха да умират.Не може да съм бил такъв карък от 5 охлюва да са били всичките от един пол.Според мен просто са си трудни.
А колкото до хелените,всичко е относително.Имаше период в който се люпеха под 10 бройки,но имаше период с над 50 излюпени.А хайвера беше повече от на една ампулария,макар и от 3 чифта.
Методи от три чифта за година и половина--може да си изкарал толкова бройки---а може ли да споделиш къде полагат яйцата--че нещо не разбирам от поста ти--А хайвера беше повече от на една ампулария-макар и от 3 чифта--че това ми звучи несериозно!!!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Caxapa

Ето и следващото инфо за тези рогатковци.
Днес след работа накъсах малко лапад от една ливада и го попарих не ами почти сварих. Ампулариите които имам почти  го отсвириха а тези охлюви са все още върху листата и зобят.  Пуснах и в другите аквариуми по някое листо и анциструси и Саетата се опитват да си хапнат. Всички други упорито отказват. Утре ще взема спанак и ще пробвам с него.

MeTogu

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F20q1b1t.jpg&hash=6019debbe54c576d75209811f06e359fe7f40937
Ето как се сформира двойката.Мъжкия се закрепва за женската и седи там със седмици.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2F348r1pl.jpg&hash=b6e8ddba86d1808d6224a913e95c04c2e1402187
После следва хайвера.Поставят го по ъглите на аквариума,по дърветата,по керамиката та дори и по аераторната гъба.
Наистина говоря за големи количества.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

wwladoo

02.04.2011 03:14 #23 Last Edit: 02.04.2011 22:43 by wwladoo
 *offtopic--Мето караш ме да ставам банален--на хората и да ги отегчавам--моля мод. да почисти след това темата ако желае--но съм длъжен в интерес на истината да уточня--една двойка охлюви Анатоме Хелена хвърля 1бр до 2бр яйца --както и ти си дал на снимката не повече--не както си писал ти по горе,повече от Ампулария!!!Това го казвам напълно отговорно от личен опит в развъждането им продължително време, а има инфо и в наши форуми и чужди-прочети го,затова развъждането им е изключително бавно!!!Аз спирам спора дотук-явно......
: 02.04.2011г 03:03ч
Цитат на: Caxapa - 01.04.2011 20:21
Ето и следващото инфо за тези рогатковци.
Днес след работа накъсах малко лапад от една ливада и го попарих не ами почти сварих. Ампулариите които имам почти  го отсвириха а тези охлюви са все още върху листата и зобят.  Пуснах и в другите аквариуми по някое листо и анциструси и Саетата се опитват да си хапнат. Всички други упорито отказват. Утре ще взема спанак и ще пробвам с него.
А така Сахара захлебвай ги с ,,пържолки,, та дано стане работата--а между другото аз имам и едни други рогатковци не Бротия--но са малки още,формата на черупката е като на Неритина но имат рогца--малки шипчета по раковината-която е тъмнокафява до черна,тялото е черно,взети са от внос под името Бъмбъл Бее--но не мога нещо да намеря точното им име на латиница.Бях гледал някъде из нета подобни но бяха пъстри черупките им и не мога да се сетя къде,някой ако може да помогне за да уточня точното им име ще бъда благодарен!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

ico

Кръщаваш го, а то във водата пикае...

wwladoo

02.04.2011 13:32 #25 Last Edit: 02.04.2011 22:47 by wwladoo
Цитат на: ico - 02.04.2011 11:07
Clithon corona
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fneritopsine.lifedesks.org%2Ffiles%2Fneritopsine%2Fimages%2FClithon%2520corona%2520%28Linnaeus%2C%25201758%29%2520%28type%29%2C%252017mm%2C%2520%2520Okinawa%2C%2520Thailand%2C%2520and%2520Samoa.preview.jpg&hash=074484a65e33ab9a758841768a2c25a2fa26da7c

Да благодаря колега ico, *thanks--подобни са като форма,само  където черупката на моите е гладка не релефна като тези и са по тъмни,почти черни--но това може да се обясни с условията на живот и мястото откъдето са уловени,нали хабитата им ;-) *DRINK*  Да намерих ги и тези шарените,основното им име явно е това Clithon сorona, а има доста разновидности от този вид с допълнение към това име и като шаркаhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F2h88wsp.jpg&hash=c7080cc08208411d9dfa85e2017316d56d1cf252https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2F2m3474j.jpg&hash=9a333895910f45164f8fd30b888eb1b2305ee581
: 02.04.2011г 13:01ч
И той е бракичен--и почти не се развъжда в аквариумни условия,няма данни или е много трудно :duvar:
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Boromir

Всъщност има доста данни за развъждането им, но се оказва че всички хора които са се пробвали да ги въдят в бракични условия споделят един и същ проблем. Това, че след като се излюпи младото поколение не успява да се доразвие по нататък и умират. Интересното е, че това се споменава в поне 4-5  различни статии които съм чел за този охлюв и никъде не се описва защо не се доразвиват, което ме навежда на мисалта че и хората които са постигнали частичен успех в размножяването им , не могат да си отговорят на това!
Shrimp Breeding Lover

wwladoo

Цитат на: Boromir - 05.04.2011 11:00
Всъщност има доста данни за развъждането им, но се оказва че всички хора които са се пробвали да ги въдят в бракични условия споделят един и същ проблем. Това, че след като се излюпи младото поколение не успява да се доразвие по нататък и умират. Интересното е, че това се споменава в поне 4-5  различни статии които съм чел за този охлюв и никъде не се описва защо не се доразвиват, което ме навежда на мисалта че и хората които са постигнали частичен успех в размножяването им , не могат да си отговорят на това!
Става на въпрос за Бротия Пагодула нали,същото споделих и аз по нагоре!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Boromir

Да става въпрос за Brotia pagodula, но до колкото съм запознат и Clithon corona не се различава много в опитите да се възпроизведе в изкуствени условия!
Shrimp Breeding Lover

MeTogu

Владо при теб може да лепят по 1-2 яйца,при мен лепят по 30-40 и кой луд би си играл да ги брои ми кажи.Аз също казвам моя личен опит.Ти като не ми вярваш недей.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

wwladoo

Цитат на: Boromir - 05.04.2011 16:19
Да става въпрос за Brotia pagodula, но до колкото съм запознат и Clithon corona не се различава много в опитите да се възпроизведе в изкуствени условия!
Така е колега--и Clithon--са бракични и положението е същото!!!!
: 06.04.2011г 14:02ч
Цитат на: MeTogu - 05.04.2011 17:50
Владо при теб може да лепят по 1-2 яйца,при мен лепят по 30-40 и кой луд би си играл да ги брои ми кажи.Аз също казвам моя личен опит.Ти като не ми вярваш недей.
------------ *privet* :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Nazgh0ul

Да не правя нова тема ще питам тук.Вие с какво ги храните тези разбойници?Защото аз мислех,че като ампуларията ще хапват каквото намерят,обаче,единият от тях хареса сагитарията и я почна  :-(.На ден ми хапва по 1-2 листа...Варих тиква хареса му на единия(те са два),но всеки път трябва да бъркам и да го слагам на тиквата иначе не става,а понякога е на такива места че трудно се стига до него.Та въпроса ми е с какво ги храните вашите?Благодаря предварително  *DRINK*

borislav

Моите ги храня със зелен налеп и ксенококус. :-). Увеличи си осветлението и ти ще имаш от тази храна,а като допълнителен ефект ще ти се увеличат листата на сагитарията до толкова,че да не можеш да разбереш,че някой яде от нея. :-D
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Nazgh0ul

При мен няма зелен налеп и ксенококус  :-(.Борих се с черна брада и светих по-малко време.Сега ще увелича времето на 9-10 часа,но аз питам за някаква друга храна освен тези,защото при мен не са достатъчно явно.Единият не пипа растенията поне докато свети,другия обаче ги яде стабилно,а сагитарията ми е рехава още тъй като е стартиран скоро този аквариум преди някъде повече от месец.Пробвах с тези попарени зеленчуци и марули ама не стана  *CRAZY*

Boromir

Пробвай със спирулина на таблетки! Аз съм пробвал този метод, като исакм да огранича някое растителноядно да не напада разтенията му давам спирулина на таблетки и нямам проблеми! Спирулината засища потрябноста да приемат растителна храна!
Shrimp Breeding Lover

DobriG

Здравейте момчета...има ли някакво развитие по темата, че мисля и аз да си взимам такива...
Някой успя ли да ги развъди?
И в каква вода ги гледате...понеже пише, че искат леко алкална, пък аз съм от София + че не подавам ЦО2...така че киселинността е около 6.5

Caxapa

От системните наблюдения по магазините забелязвам, че много  много не им оцеляват охлювите . Моите отдавна измряха и  не успях да ги задържа да не говорим, че и не успях да развъдя.

DobriG

Ясно..мерси! :) Ако взема най- много да е 1бр. за проба в такъв случай...