• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 12:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Anentome Helena

Започната от mojiganga, 21.04.2010 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bolta

Ами да, яйца са!
Аз имам десетки по филтъра, корените, анубиасите и т.н. да не кажа че са стотици направо, но малките Хеленки се броят на пръсти. Имат навика да се заравят в грунда, като Меланиите, та няма как да се разбере точната им бройка.
Начина е само както прави TiratroN, т.е. да се отделят или да се гледат на голо дъно. :-)

ico

То ако са някъде в грунда пак е добре, все някой ден ще се покажат. А ако се напъна да отделям яйца, дали няма да се повредят и да се скапят после?
Аз мислих, че планариите ядът малките охлюви, но от скоро изведнъж изчезнаха тия гадини и дано се покаже някое малко вече.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

77

а има ли вероятност хелените да са изяли планариите?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

ico

На теория уж има такава вероятност, но не съм го виждал. Охлюв е минавал около топка хранещи се планатии и си е подминавал. Планариите са и много по бързи от охлювите. Няколко месеца докато в аквариумчето имаше хелени, си имаше и невероятно развиваща се популация на планария. Лових стотици един-два пъти месечно, но пак се възстановяваше. Последно време обаче свършиха рязко охлювите, след като и аз събрах прилично количество и може би да се се прехвърлили на планария... Преди петнайсетина дни си играх със сламка и парче риба на повърхността на водата, хващах качващите се по стъклото планарии, но не съм хванал и стотина даже. Едва ли съм изловил популацията до край. След това не бях се заглеждал известно време и тия дни ми прави впечатление, че няма никакви планарии. Даже и пусках парче риба, никаква планария не се видя. Скарадите и една хелена си изядоха мръвката.
Сега пуснах в аквариума шепа охлюви и ако пак се върнат гадините, значи при глад хелените са си хапвали планария.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

TiratroN

Цитат на: ico - 29.05.2012 13:28
При мен яйцата с ужасно много, сигурно са стотици, наскоро давах едни анубиаси и корените им бяха пълни с яйца. Проблема е, че малък охлюв не съм видял.
Дано са някъде там скрити...
По интересно е да кажеш колко на брой са родителите които са ги снесли тия стотици яйца.
Аз отглеждам Хелените в аквариума при Гупи и с най-обикновен грунд по дъното. Много се заравят в него. Когато реших да вадя малките ги вадих в продължение на повече от два месеца и все имаше. И дори след двата месеца се случваше да извадя някой на средна големина. Така че... яко се заравят.

От друга страна когато бях преброил 98 броя яйца те стояха доста време преди да се излюпят.Местене на яйца е просто невъзможно.

ico

В един снежен ден тая година (не помня датата) бях взел четири големи охлюва от един колега. И след определено време забелязах едно яйце само. Тогава доста оглеждах аквариума и друго не видях. След това почнаха да се появяват на групички по корените на анубиасите. А сега вече целите корени са в яйца и не са на групички. В аквариума няма риби, има скариди и много планария имаше до скоро. Грунда е едър, възможно е да има малки из камънака, но не съм разбутвал и все се надявам да се покаже някое...
Някой беше споменал, че в аквариум със скариди нямал малки. Дано нещо скаридите да не ги ядът.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

pachoo

Скаридите не ги закачат... поне моите наблюдения са такива. При мен се развъждат, но съдейки по големината на черупките, не повече от 1-2 излизат с едни и същи черупки, което значи ч

Bolta

Ето, как изглежда филтъра при мен:

kuni1970

Цитат на: mojiganga - 21.04.2010 16:26
Този охлюв отскоро е познат в акваристиката.Среща се също под името Snail-eating snail,Assassin snail.Пройзхожда от Северо/источна Азия. На големина достига 1.5-2.5 см.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dierenhandelexotica.nl%2Ffotos%2Fanetoma%2520helena.jpg&hash=c05dd3a3b4bacb3aafb058055b75181ba14ea506


здравейте наскоро закупих тези охлюви но няма никаква акция по цял стоят заровени в грунда какво да правя


Най- често се използва за борба с други по- малки охлюви пренаселили аквариума,като ги изважда от черупките им и се храни с месото.Когато няма малки охлювчета, с които да се храни, той го прави с каквото намери (незакача рибките).

За разлика от повечето познати охлюви този не е хермафродитен(двуполов) и за неговото размножаване са нужни 1Мх1Ж, като и тогава размножаването му е трудно тъй като снася малко хайвер,който плува на повърхноста на водата- има голяма възможност да бъде изяден от другите обитатели.
Охлюва е много атраквивен и приятен за наблюдение докато ловува и се храни.


Надявам се да ви хареса това и ако някой има какво да допълни нека.  *privet*
П.С. Не съм сигурен, но май охлювите предпочитат малко по-висока dh.

ИСТОЧНИЦИ Интернет  Снимка Интернет


Anentome helena

: 06.06.2012г 17:05ч
здравейте наскоро закупих тези охлюви но те непрекъснато стоят заровени в грунда какво да правя или нищо да не правя

TiratroN

Цитат на: ico - 30.05.2012 16:58

Някой беше споменал, че в аквариум със скариди нямал малки. Дано нещо скаридите да не ги ядът.
До 80 броя ги записвах като ги вадя , нататък вече не съм. Аквариума е пълен със скариди - на бързо броене ги изкарвам сто броя. Смятай колко още има дето не мога да ги видя.
Така че - скаридите ама хич не се мешат на малките Хелени. Е поне скаридите Red Cherry . За по-хищни видове гаранция не давам :)

Цитат на: Bolta - 04.06.2012 16:43
Ето, как изглежда филтъра при мен:

Пфууу , чак гадно ми стана... толкоз яйце на едно място...

Цитат на: kuni1970здравейте наскоро закупих тези охлюви но те непрекъснато стоят заровени в грунда какво да правя или нищо да не правя

Аз моите големи не ги виждам с дни- все някъде се спотайват. Понякога ровя в грунда за да изкарам меланиите от там че не ги искам мъртви , а ги искам да са в другия аквариум. И докато ровя , гледам Хелената се заровила надълбоко. Нейна си работа :)

didoman

Да ви попитам, Хелените ядат ли и двата вида Мелания - и дългите и тънки и късите и по-дебелите. Понеже при мен Планорбисите и тънките Хелени изчезнаха, а по-едрите Мелании са сигурно около стотина броя.
Един от бедните студенти :)

ico

Ядът ги, като свършат другите. При мен първо само планорбисите избиха, те бяха малко де, след това почти не закачаха меланиите нито дългите нито късите. Но след това изведнъж избиха и тях. След това и планарията бяха изтребили.
Наскоро пуснах пак две шепи охлюви при хелените и планарията там се завърна.  :buff:
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

didoman

От тази планария няма отърване. Пробвах със сол, сега мисля да пробвам с жега  *MODERATOR*
Един от бедните студенти :)

zariio

Цитат на: didoman - 21.07.2012 13:13
От тази планария няма отърване. Пробвах със сол, сега мисля да пробвам с жега  *MODERATOR*

Със жега освен да съсипеш ратенията друг ефект надали ще постигнеш.Най-сигурно със панакур а още по-добре пълен рестарт и тотален контрол на това какво вкарваш в аквариума.В повечето случаи идва със растения или корени от чужд аквариум.Задължително през карантинен прекарвай като се отървеш от нея.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

TiratroN

От 21.04.2012 съм сложил четирите големи охлюва в аквариума при гупите за да видя какви яйца ще снесат.
Броих яйцата до 19 броя и странното е че някои от тях вече се излюпиха а други продължават да стоят.
Обаче вчера като погледнах... Вече се отказвам да броя.

Равносметката до сега:
02.05.2012 - 12 яйца
15.05.2012 - 16 яйца
23.07.2012 - 58 яйца (тук не броя излюпените които липсват)
Преди няколко седмици видях че от единия охлюв е останала само черупката.
Значи вече са три.Женските са максимум две.

За два месеца има прираст със 42 яйца. Както и да го гледаме, това е далеч от навсякъде обявеното "охлюва снася по едно яйце".
Ами тя и кокошката снася по едно яйце... на ден. Гупата и тя ражда по една рибка... за минута. (просто пример,няма да издребнявам). И още стотици неща стават едно по едно.
Той охлюва винаги си снася по едно яйце ама ако е по едно в секунда какво правим?
И какво се получава сега? Навсякъде пише че снасял по едно яйце а това въобще не е вярно.
Лично аз съм виждал как на сутринта охлюва е подредил редичката от 5 яйца и даже още стои до нея. Така че тия глупости с едното яйце...











photo upload



Similar topics (4)

35064

Публикации: 6
Прегледи: 5815

32905

Публикации: 3
Прегледи: 4160

37129

Публикации: 6
Прегледи: 4377

21814

Публикации: 18
Прегледи: 15558