• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 21:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Здравейте от мен,нов съм и искам да попитам ?

Започната от amitival, 16.06.2013 16:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

amitival

Здравейте колеги чета доста форума,но нз къде да си пусна темата и къде да питам,извинявам се ако темата не е за тук.Подариха ми един  аквариум 70 висок на 30 широк,нагревател и нещо като помпа нз дали е помпа,никога не съм гледал риби и си нямам и представа от тях....вътре има някакви риби нз и какви са май пирани и 2 сома,преличат ми на змиорки.Искам да попитам от къде да почна ?А тези риби просто не ми харесват и искам да ги подаря на някого искам по-обикновени риби....http://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W729UcDfC8PYPd6igLAG&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=666#facrc=_&imgrc=MNnvPkx9ZQv3kM%3A%3BokqM3DcmlmaO1M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zoosviat.net%252Fshop%252Fimages%252FSunsun%252FSunsun_JP_022F.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zoosviat.net%252Fshop%252Findex.php%253Fmain_page%253Dindex%2526manufacturers_id%253D63%2526sort%253D20a%2526page%253D2%3B591%3B473 това е помпата,на това ми прелича поне.От къде да започна какво да закупя,камъни и растения ли първо или друго какво ми трябва ако това е помпа.Питам тук защото наистина разбирате а в магазините ми дрънкат глупости

kamos

Пусни някоя снимка на аквариума. Освен височината и ширината има значение и дължината на аквариума за да разберем колко литра е. Започни от менюто вляво да четеш статиите за начинаещи. :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

amitival

45 висок 32 широк 70 дължина
това е тази помпа за която говоря

hunter

Ами чудиш се от къде да започнеш, като се чудиш реши ли дали аквариума ще е растителен или ще гледаш предимно рибки? И другото какви рибки защото ако са цихлиди май не е много подходящо да имаш растения. Разгледай видовете риби реши си какви ще гледаш и ако не са цихлиди и искаш и растения. Като начинаещ може да си вземеш по скромни растения които не изискват СО2 или торене като например някой криптокорини. Може да си набавиш някой друг камък за декорация грунд може речен може и кварцов пясък с размер 3-5мм. Но пак ти казвам зависи какво искаш да гледаш във аквариума.

amitival

четох и всички работи ги имам които са ми необходими като за начало.Имам грунд кварцов.Аквариума е 100 литра така поне го сметнах.Искам да има растения по прости а с времето ако почна да разбирам по трудни за отглеждане.А за риби гупи и най-обикновени риби който не са много претенциозни и сомчета някви обикновенни не искам мн претенциозни риби,защото не разбирам

kamos

"Лесни" растения -анубиас и валиснерия. След като стартираш най-рано след три седмици пускаш рибките.
От рибките 4-5 хелера, 2 анциструса.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

hunter

За растенията ще ти е нужно капак с осветление върху аквариума. Аквариума си го сметнал да 100 литра е осветлението може да ти е 0.5 вата на литър. Като приемем че е 100 литра по цели размери и като сложиш грунд и ако има и камъни да предположим че ще е 90 литра чисто вода. Значи лампа 45 вата ще ти е достатъчна. Още повече ако се спреш на анубиас както ти е писал колегата той може и на по сенчесто. И да насипваш грунда пълниш аквариума на от 30 до 50% от обема му с вода. После засаждаш растенията нареждаш техниката нагревател помпа ала бала и после доливаш за да го напълниш до където си прецениш. И изчакваш седмици както те е посъветвал вече колегата преди да пуснеш рибите. Рибите не се пускат всички на един ден а постепенно за да не се натовари аквариума от раз. През периода когато си го стартирал без риби може да приложиш схема на светене и смяна на вода. Като например във началото да свети лампата по 4 часа като постепенно увеличаваш часовете на седмица с 2 часа докато последната 3-та седмица станат 8 часа светоден. Смените на вода първата седмица примерно 3 втората 2 и третата 1 ден във седмицата.

amitival

здравейте колеги засадих растенията от 4 5 дена и следвам това което ми е написал колегата.Искам да попитам лампата ми е 2 пури по 22вата...достатъчно ли е и нещо по специално трябва ли за растенията наторяване и така нататък.Благодаря предварително  ;)

petko

Caxapa

Всяко едно растение има развита тема как се отглежда в аквариумни условия и какви грижи  трябва да полагаме  за него. Същото се отнася и за рибите.

amitival

растения -анубиас и валиснерия.Само от тези съм сложил като начало ако почна да разбирам малко повече може да пробвам с повече и други видове

Caxapa

Анубиаса трябва да бъде така засаден, че ризомата да е над грунда. Валиснерията  нормално   засадена като снопчето от листа да започва от грунда нагоре. Останалото в темите  за всяко едно растение. Предполагам, че това можеш да разбереш... :-[ написано е на разбираем Български език в профилите на всяко растение.

amitival

Здравейте,мисля че имам малък напредък гледам да правя нещатата както са обяснени във форума.Искам да попитам така добре ли са засадени растенията и прекалено много ли са ? Както и че имам 20 рибки проблем ли е ? Благодаря предварително

Иван Валентинов

Цитат на: amitival - 14.07.2013 22:35
Здравейте,мисля че имам малък напредък гледам да правя нещатата както са обяснени във форума.Искам да попитам така добре ли са засадени растенията и прекалено много ли са ? Както и че имам 20 рибки проблем ли е ? Благодаря предварително
Като изключим рапаните на които мястото не им е в аквариума,както и големия камък които можеш заедно с коренчето да сложиш в един от двата края на аквариума за да не бият толкова на очи в средата и на преден план,всичко е ок като за начало,на мястото на корена и  камъка  може да засадиш нискостеблени растения от рода на ехинодорус тенелус,сагитария,крипткорина (без гигантска),които да ти оформят красива полянка.Пожелавам ти успех!!!

amitival

Добре колега но няма ли да има проблем с толкова растения се пак нямам тази система СО2

Similar topics (3)

22762

Публикации: 20
Прегледи: 22147

10362

Публикации: 25
Прегледи: 11958

45335

Публикации: 3
Прегледи: 2906