• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 09:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Запитване за грунд

Започната от sVGNsali, 24.12.2013 08:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

JEM

На растенията до 7-10 дни в кофа нищо им няма.Опреснявай на ден-два с прясна водичка и ги дръж на подходяща темепература,за това време ще намериш грунд.Ако в града ви някъде се продават строителни материали няма начин да няма балстра.Намери си подходящо сито и после през мрежа за комари за да отсееш и пясъка,промий го хубаво на силна вода и си готов.По добър грунд от това здраве му кажи,а и струва стотинки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

hunter

Абе каво толкова се чудиш цопни ги всички в стария аквариум. Така поне ще са на температура и ще има долу горе някой елемент за храна.

petko

Цитат на: hunter - 24.12.2013 17:32
Абе каво толкова се чудиш цопни ги всички в стария аквариум. Така поне ще са на температура и ще има долу горе някой елемент за храна.
*THUMBS UP* така по имат шанс.

Защо ти трябваше да връщаш грунда,толкова колеги ти казаха ,че става.
След 7 дни може и да оцелеят,ако след това се засеят в стабилизиран аквариум с СО2 и торове.Но в нов аквариум,където няма от къде да си възтановят бързо запасите почти нямат шанс.Зависи какви са растенията все пак.Някои могат и месец да изкарат в кофа. :-)

Caxapa

Цитат на: sevginsali - 24.12.2013 17:19
Здравейте отново.
Много ми е мъчно, но вървят на лошо нещата.
Все още нямам грунд. Колкото мога боднах в малкия. Колегата ме изненада с количеството и не напразно е казал да се въоръжа и с търпение..
Волю не волю утре май ще обикалям по реки.. няма как. Тази вечер ще организирам 2-3 друзя и ще видим какво ще стане.
Buddy, в момента чакам оборудване и когато дойде ще споделя. Ти да не мислиш, че не ме сърби да постна какво става, но все още нямам нищо конкретно
Единствено ми куца осветлението, но съм изчерпан финансово. Планирам бавен старт на аквата, така че осветлението за сега се надявам да изтрае и да почака.
Много ми е тежко така на сърцето, че може да се затрият растенията, но се оказах напълно неподготвен. А изглежда толкова лесно по клипчета.. В такива моменти винаги си спомням за кучето и касапина.
А аз мисля, че слагаш каруцата пред коня. Така не става момче! Първо аквариума, после грунд,осветление и другите техники. Едва тогава идват растенията и накрая рибите!

sVGNsali

 :coffee:
Добро утро.
Колега Сахара, аз знам че реда е друг, но съм принуден да действам отзад напред и както казах съм хванат малко или много неподготвен. Има си причина за да стане така, но какво да занимавам сега форума с проблемите си..
Колега, petko, върнах го защото не ми беше по сърце.Прочетох и положителните отзиви, прочетох и скептичните съвети. Аз така и така си бях със свито сърце, така нещо просто не ми беше спокойно и реших да го върна. Гледах го, гледах го - много ситен ми се видя, за мое съжаление малко късничко беше, но продавача се оказа съвестен (в моите очи). И другата причина е, че количеството се оказа малко.. Успяхме да съберем 16 l (пояснение- това е използван грунд, останал излишен на колега, събирахме го от един аквариум, който стоеше в склада), при необходими за мен около 22-23 l (обем вода) и още няколко причини, за които пак едва ли има нужда да занимавам колегите.
За сега организацията ми е направена, отиваме да събираме пясък по едни рекички, после се връщаме, промиваме грунда, слагаме в аквата, бодваме растенията.... и? Така ли оставяме или да сложа мъничко - половин миниатюрна бъркалка за кафе от акваформула стандарт?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

JEM

Колега,ти май вече си правиш майтап с останалите тук.До сега грунда ти бил ситен ,а сега ще  тръгваш по рекички да събираш ПЯСЪК.Следя ти темата(не само тази) и чета съветите които ти се дават,а ти правиш точно обратното?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

sVGNsali

Здравей колега JEM.
Никъде и с никой тук във форума майтам не си правя, не те разбирам за какво така си язвителен?
На мен ако ми беше ясно какво и що, нямаше да седя и да питам.
Всичко се разви много бързо, аз бях страшно неподготвен. И стана тя каквато стана..
Иначе последно, отскочихме тук в асфалтова база - там има скален материал, базалт. НЕ знам дали е правилно, допадна ми и си напълних 2 кофи, фракция 4-8 mm. По ситно няма. Или има, но е прахообразно и трябваше елеци да мъкнем, а ние една банда градски момчета..
От там взехме, и нали много акъли ми дават, минахме през една река, взехме че напълнихме чувалче речен пясък - тук си тотално прав колега JEM, той се оказа по ситен дори и от купешкият който върнах. Всичко това бе пренесена, вкарано в легени, промито 10 тина пъти.. голяма каша, който е минал знае. НА думи лесно - намери и сложи грунд..да ама не.
Тъй като аз търча и в ден, в който почти нищо не работи, нямаше как да оправя и маркучите.. та падна едно пълнене на туби, ужас.
Иначе равносметката ми към този час е 3-4 cm речен пясък + 3 cm (На око) фракция базалт 4-8 mm.. В този си вид аквата пое малко над 100 l.
Направих и снимка, но от мътилката няма нищо за виждане, пък и съм капнал и от търчане по други задачи...днес беше невероятен ден..
Та, както и казах по-горе, никав майтам или както там искай го нарича не си правя. Аз вчера и днес толкова и не съм седял пред комп, само през телефона следя ако някой напише нещо. Така, че повечето съвети ги прочетох, след като върнах грунда.
------------------
В момента чакам канистър (ще дойде, когато куриерите работят и приемат заявки) и да използвам случая, някой да даде съвет как най-удачно и лесно да му тествам дебита и какви варианти да проиграя, че съм обещал да тествам и да споделя резултати. Ако се налага ще отворя нова тема, или ще допълня съществуващата ми такава, за избор на разумен канистър. Там обмислям и да споделя преки впечатлени, няколко снимки и ако някой се интересува, обяснение за направения избор.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Аз предлагам  да се спре с тези безсмислени дискусии по отношение на замисъл ти да пишеш  впечатления за канистри и филтри. За жфракция-грунд/ иди дойди. Но за канистрите е изписано , писано и написано от преди много време. Всеки филтър е с доказани качества и негативи.

sVGNsali

Предложенията на старшите са си заповеди.
Щом са безсмислени, няма да пишем.
Готово.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Освен ако не си намерил някой нов филтър за който  все още не знаем и споделиш своите впечатления. "заповеди" не съм издавал нито колегите.Но пиусателските способности се изразяваха в един друг форум а има и ЧАТ..

Similar topics (5)

58721

Публикации: 2
Прегледи: 3512

40718

Публикации: 9
Прегледи: 4621

21014

Публикации: 1
Прегледи: 2514

36897

Започната от Miroo


Публикации: 2
Прегледи: 2864

18182

Започната от Vankata


Публикации: 9
Прегледи: 5350