• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.07.2025 09:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Tор от червен калифорнийски червей

Започната от mojiganga, 06.06.2010 20:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mojiganga

Може ли да се използва като дънен субстрат торф от червен (не си спомянм какъв червей) ?
Ако може само него ли да използвам или да се смеси с нещо?

kdravia

Червен калифорнийски червей.Намери  си нещо доказано и забрави тия червеи. *THUMBS UP*
Докато има шарани,ще има и рибари!

nikolay0876

Цитат на: kdravia - 06.06.2010 20:52
Червен калифорнийски червей.Намери  си нещо доказано и забрави тия червеи. *THUMBS UP*
Аз смятам че този торф се доказал.

kdravia

Цитат на: nikolay0876 - 06.06.2010 21:01
Аз смятам че този торф се доказал.
Пробал ли си го?Аз съм и не съм доволен,освем ако не искаш да развъждаш водорасли. :-D

nikolay0876

Цитат на: kdravia - 06.06.2010 21:05
Пробал ли си го?Аз съм и не съм доволен,освем ако не искаш да развъждаш водорасли. :-D
Пробвал съм го, само че го слагам във външния филтър. И го ползвам де.

kdravia

Аз съм го ползвал точно  както е намислил колегата и тръгнаха всевъзможни водорасли,след което рестартирах и го махнах.

mojiganga

Цитат на: kdravia - 06.06.2010 21:16
Аз съм го ползвал точно  както е намислил колегата и тръгнаха всевъзможни водорасли,след което рестартирах и го махнах.
Мерси за отговора!
А в момента с дънен субстрат ли си или без ?
Ако да може ли да ми кажеш какъв точно

kdravia

Цитат на: mojiganga - 07.06.2010 13:09
Мерси за отговора!
А в момента с дънен субстрат ли си или без ?
Ако да може ли да ми кажеш какъв точно
В момента съм с чист грунд,подавам само СО2.Изчаквам да се стабилизира и ще започна да торя с нещо.

Rendaka

Доколкото съм информиран този торф е много силен и е възможно не само да спомогне появата на водорасли, но й прогарянето на корените на растенията. Затова хората, който го ползват го разреждат в процентно съотношение с гринда и го полагат , като втори долен слой, след което насипват с 4-5 см. чист грунд. В новостартиран аквариум определено би създал проблеми, но в началото винаги има такива. Проблема му е , че след определено време спира да действа, но кое ли е вечно. Raven беше споменал някъде, че е ползвал такъв събстрат, мисля, че й 77, също много други, за който не се сещам. Просто използвай търсачката - имаше не малко писано за тези червей :)

Поздрави и не се води от чуждото мнение, а от твоето собствено защото няма два еднакви аквариума и с оглед на това да предположим, че на kdravia осветлението му е кенеф тогава субстрата ли е винове? Гледай, чети, преценявай и решавай!!!

ПП личната ми препоръка е да потърсиш една много добра темичка за слоест субстрат.
ППП уточни какъв аквариум искаш да правиш (ако е цихлидарник.... *CRAZY*)!!!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

kdravia

Цитат на: Rendaka - 08.06.2010 00:13
да предположим, че на kdravia осветлението му е кенеф тогава субстрата ли е винове?
*NO*

gecatax

Този тор е супер силен и се слага само на места на който ще има растения и то не повече от 2-3мм. , като в началото се слагат колкото се може повече бързорастящи растения а в последствие може да се махнат и оформят.Самия тор трябва да се кисне 1 седмица минимом като водата се сменя всеки ден и се долова възможно най-топла вода.Така се изкарват излишните вещества и остава само тора.

Аз до месец ще стартирам аквариум с този продукт като дъно
http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=home&product=JBL_Florapol_700g&n=1
и ще пиша отзиви.
Поздрави!

-250л.

anasarka

09.06.2010 11:25 #11 Last Edit: 09.06.2010 16:19 by anasarka
Цитат на: nikolay0876 - 06.06.2010 21:08
Пробвал съм го, само че го слагам във външния филтър. И го ползвам де.
Много е интересно за какво точно говориш че си слагал във външния си филтър. Като ви чета постовете май всеки говори за различни неща а и заглавието на темата някой модератор трябва да поправи не е ТОРФ от червен *** червей. Между торф и тор има голяма разлика. Прочетете темата на Predator  "Многослоен субстрат за растителен (и не само) аквариум" там пише и за торфа и за тор от червен калифорнийски червей.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

kdravia

Цитат на: anasarka - 09.06.2010 11:25
Много е интересно за какво точно говориш че си слагал във външния си филтър. Като ви чета постовете май всеки говори за различни неща а и заглавието на темата някой модератор трябва да поправи не е ТОРФ от червен *** червей. Между торф и тор има голяма разлика. Прочетете темата на Predator  "Многослоен субстрат за растителен (и не само) аквариум" там пише и за торфа и за тор от червен калифорнийски червей.

Колега забележката ти е напълно уместна.
     Торф е това--Торф (тя. Torf) - гориво, минерали, образувани от натрупването на останки от растения,подложени на непълно разлагане в блата.
     Аз говоря за биохумус или тор от червен калифорнийски червей--Продукцията се получава след преработване на почвата от червени калифорнийски червеи. Те се хранят с оборска тор, но и с отпадъци от зеленчуци, домакински отпадъци, трева, листа, храсти и слама.

gecatax

Човека си е написал като дънен субстрат.Тези който са малко по-навътре веднага ще се сетят че става дума за тор от червен калифорнииски червей.Аз само подхранвам определени растения с него като го замразявам в форма за лед и го слагам в грунда.
http://aquariumbg.com/forum/oformlenie-i-dekoraciya/ideya-substrat!/

-250л.

kdravia

Цитат на: gecatax - 10.06.2010 18:32
Човека си е написал като дънен субстрат.Тези който са малко по-навътре веднага ще се сетят че става дума за тор от червен калифорнииски червей.Аз само подхранвам определени растения с него като го замразявам в форма за лед и го слагам в грунда.
http://aquariumbg.com/forum/oformlenie-i-dekoraciya/ideya-substrat!/
Абе аз знам за какво става въпрос,изпробал съм го 50/50 с пясък,5мм. слой,след това мрежа за комарници(обиколих цяла Монтана) за нея и след това грунда.
    Сега съм намислил да пробам да подхранвам само отделни растения.

Similar topics (4)

19229

Публикации: 13
Прегледи: 7959

52076

Публикации: 1
Прегледи: 2620

13463

Започната от don_misho

Публикации: 23
Прегледи: 24642