• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.05.2025 21:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Търся съвет

Започната от STATIC, 26.06.2006 00:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

STATIC

Задравейте. Искам съвет за това какво да правя с мойто аквариумче. То е 30 литрово с грунд (пясък) и гледам само живородки. Ама нещо не ме кефи и смятам да ги махам. С две гъби е с външна помпа. Та въпроса ми е какво ще ми предложите да направя с него. 1. какви растения ще ми предложите да сложа, които не изискват силна светлина, защото моята е доста слаба (около 10вата) и в момента имам Anubias Barteri, която май се справя с тези ватове 2. мога ли да сложа примерно 5-6 червени неона и 2-3 данио рерио. Та това е за сега. Осланям се на професионални и не чак толкова професионални мнения. 10х предварително. :)

Longanlon

Повечето видове криптокорина ще растат също - само не си слагай от най-големите (апоногетифолия примерно), че ще ти напълнят аквриумчето с едно листо само :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

tishovsx

Мое мнение! Купи си по голямо :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

STATIC

Да и аз бих искал, но за момента не мога 1. нашите не ми дават 2. немам кинти 3. няма каде да го сложа. Та затова. :)

breeze

Здравей, STATIC
Аз също съм с 30 л. и да ти кажа, въпреки че доста четох преди да го напълня, направих една грешка - водата в София е мека и лесно става кисела (не знам как е в твоя град), но поради моя предишен опит с гупите и аз си взех такива, уж за начало а то какво стана  :? Ако сега започвах, щях да си взема САМО неонки (+ сомчета примерно 2 анциструсчета за почистване), които щяха да се чувстват перфектно в меката и леко подкиселена от CO2 системата ми, вода. Затова внимавай, питай каква е водата при вас (за да не ти се налага да й променяш параметрите всеки път при смяна) избери си рибки за вода с такива параметри.
Растения - за този обем е добре да имаш и бързорастящи (дъбче, валиснерия, хигрофила полисперма примерно и др.) да ти поемат амоняк/нитрити/нитратите от водата. Можеш да си вземеш и ричия но внимавай да не стане прекалено много, че плаващите по принцип засенчват всичко отдолу, иначе и тя е идеална за пречистване на водата.
Не се хвърляй веднага на растения, които изискват специални грижи (например глосостигмата прави супер полянки но иска опит и супер условия) нито на такива, които изискват специален спектър на светлината - например някои ротали (с много примамлив червен цвят но изискват и силно червен спектър на осветлението).
Можеш да си сложиш и тайландска папрат, тя може да се прикрепи към камък или корен, но пък коренчетата й нямат особено естетичен вид. Иначе е бавнорастяща и няма да ти се налага постоянно да я подрязваш, както например валиснерията.
Засега толкова, мисли чети сравнявай и тогава реши какво ще гледаш.
Поздрави!

doncamillo

Напълно съм съгласен.Ако не неонки,можеш да сложиш наностомуси или родостомуси-нежни рибки,стадни(поне 8-10),но имай впредвид че и те искат пространство.....въпрос на време е да направиш по-голям аквариум
420л Малави М'буна F1
400л Малави Утака
190л Танганайка

Similar topics (5)

32097

Публикации: 31
Прегледи: 16328

13439

Публикации: 22
Прегледи: 12006

59640

Публикации: 0