Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оформление и декорация => Темата е започната от: marzykov - 29.11.2017 10:10

Заглавие: SeaChem Flourite Dark ?
Публикувано от: marzykov - 29.11.2017 10:10
Здравейте колеги.
Стартирам нов растителен аквариум (100л. чисто)  и се лутам в избора на грунд за него.
До сега се рових в теми за JBL Manado и честно казано не останах впечатлен от ревютата.
Ще ми се да е активен и с депо ефект като горния, но не ме притеснява най-вече лекотата на гранулите и трудното задържане на растенията.
В Аквариум БГ си харесах SeaChem Flourite Dark и по груби изчисления мисля че ще ми трябват около 10-на литра, но някой ползвал ли го е и ако да, моля да сподели.
Заглавие: Re: SeaChem Flourite Dark ?
Публикувано от: a__andreew - 29.11.2017 12:47
Здравейте, нищо му няма на манадото е верно не търпи големи течения, но е добър вариант. Въпрос на личен избор е какво да си избереш, защото варианта с Амазония на мен ми идва скъпо. Успех в начинанието.
Заглавие: Re: SeaChem Flourite Dark ?
Публикувано от: marzykov - 29.11.2017 13:15
Е добре де, всичко живо реве, че с манадото постоянно изплуват растенията. Има ли вариант да се избегне този ефект?
Заглавие: Re: SeaChem Flourite Dark ?
Публикувано от: a__andreew - 29.11.2017 17:55
Хи, що аз не рева при условие, че съм сложил два филтъра единия е ехсйм 2233 и един 2217 със ротор от   2215 на 160 литров аквариум. Просто трябва да организира течението , ако си близо до Красно село драсни да ти покажа как и без това имам за даване китки. Че май търговец от мен нестава.
Заглавие: Re: SeaChem Flourite Dark ?
Публикувано от: marzykov - 30.11.2017 09:53
Благодаря за съвета колега, както и за предложението :) . Жалко, че ми е далечко Красно село. Ще е Манадо май-май :)
Заглавие: Re: SeaChem Flourite Dark ?
Публикувано от: karadaliev - 30.11.2017 10:38
Аз също си карам с Манадото и (поне си мисля), че не рева по повода :). Като цяло с Манадото проблемът е доста голямото киснене, което трябва да му направиш в началото и относително неприятната битка с множеството зрънца, която ще продължават да висят отгоре поне още седмица.

Иначе ако е само и единствено Манадо, без слой под него то наистина първоначалното забучване на дребни растения с малки коренчета е леко предизвикателство. Но досега не съм имал случай захванало се растение да излезе - като цяло се захващат много здраво, направо става мрежа от корени отдолу.

Принципно ако си решил особено сериозно да залесяваш е добре да сложиш някаква плътна подложка отдолу, там от типа на AquaBasis да речем. Но това е САМО и единствено ако особено много и гъсти растения искаш и/или очакваш сериозни проблеми в захващането на растенията. Както и ако решиш да вземаш подобно подложка то недей да прекаляваш със слоя, сложи минимума, който преценяваш, че ще ти свърши работа като основа.