• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 15:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Родната акваристика

Започната от besom, 18.09.2007 15:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Ми той beson много любопитен. 8-)
А аз колко още знам и аз не знам :-D

Само, че заглавието на темата не ме удовлетворява, а не мога да и измисля подходящо *CRAZY*
Никой не се е родил научен.

dido

Сложи нещо за майсторлъка в заглавието...

besom

"кое си е верно си е верно"
ще помоля Дидо за за някой неща ако не го болят кокалчетата да напише.
Тестовете рН - по точно стойностите които ни интересуват са в зелен цвят :( .
Както е известно зеленото е цвета с най-много нюанси. Някъде из мрежата братята Руснаци се бяхя преборили с тоя въпрос. Инфо обаче за реактивите не успях да намеря.
- Та Дидо моля те да споделиш как да се преборим с проблема. (Знам за електрониката имам в предвид титруване). Хората имат различно усещане за цветове , частичен далтонизам и ....   

Предварително ти благодаря  :-[

Barbus

Цитат на: dido - 19.09.2007 21:36
Сложи нещо за майсторлъка в заглавието...

"Майстори-акваристи от България"-така по-добре ли би звучало? :-D
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

theater

Всъщност аквариумните тестове за pH(с уговорката, че имам опит само с тези на Сера) са умишлено направени да дават близки цветове в зеления нюанс за всички стойности на pH близки до неутралното (т.е. от pH=6.5-8.0). Лично според мен този диапазон от стойности е доста голям и съответно риби и растения се чувстват доста различно при 6.5 и при 8.0, а особено и при резки преходи от 6.5 до 7.5 да речем, но както и да е. В общия случай са ОК.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

besom

theater в грешка си аз не съм попадал на различен тест. Най малко разгледай на различните фирми брошурките и ще видиш че са зелени (в мрежата ги има). Мен също мноо ме дразни защото резултата винаги излиза по-средата. И понеже говориме за реактиви - без еталон не е сериозно да заключиш че е 7,7 а не 7,2 примерно.    

dido

Очевидно това е заради спецификата на химикала и метода - всички явно изпозлват подобни методи. Аз лично си ползвам електронен пХ метър и тоя проблем не стои просто.

besom

Цитат на: dido - 19.09.2007 22:37
Очевидно това е заради спецификата на химикала и метода - всички явно изпозлват подобни методи. Аз лично си ползвам електронен пХ метър и тоя проблем не стои просто.

Така де как да променим него химикал.

dido

Бе не знам. Тия тестове вероятно се базират на well-known аналитичен метод в случая, затова всичко го ползват явно. Казах ти иначе какво е най-доброто решение - електронен пх метър.

besom

и там има ядове бе - калибвоваш - буферни разстрори - незнам к`во си, годност на електродите ... еи ги тук на в една кутия, така си седят - сигурно вече не са и годни. По въпроса с hi-teh уреда ме отряза като кисела краставица и положението пак е в застой. Карам си на Сера и т`ва е положението.

dido

Калибрирането не е проблем.

besom


pehoo

ЦитатВсъщност аквариумните тестове за pH(с уговорката, че имам опит само с тези на Сера) са умишлено направени да дават близки цветове в зеления нюанс за всички стойности на pH близки до неутралното
Това е проблем при мен.Имам частичен далтонизъм и точно зелените нюанси са ми проблем.Достатъчно изнервих хората около мен карайки ги да "виждат" резултата вместо мен.

dido

Бе калибрирането си го правя веднъж на 2-3 месеца, става за 2-3 минути. Разликата с измерванията преди калибрацията е в рамките на 2 десети, прави си сметката...

besom

хм - почти ме нави а буферите колко време ти карат - как разбираме дали електродите са годни ?
Питам защото имах преди 6-7 години един пх метър - аааа солидно социалистическо производство (има нема 10 кила) - та взе че падна от шкафа в кухнята, строши масата и се разпадна. Останаха ми електродите. Наше родно производство. Има ли смисъл да се пробвам или по-добре нови ?. 

Similar topics (2)

6915

Публикации: 51
Прегледи: 18223

29913

Публикации: 13
Прегледи: 7640