• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рестартиране на първия ми аквариум

Започната от seahawk, 04.05.2014 17:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

seahawk

 :-D е нали точно човек от форума питах за растения.
така пак прочетох статията за направата на СО2 с мая и захар и май ще я правя нея, там пишеше че за 200л ти трябва 2 литра генератор а аз като съм 40 л мисля че ще ми свърши работа и едно шише от 500 милилитра, също така прочетох едно нещо което бях забравил ако се пуска СО2 значи има много растения следователно те отделят много кислород, повече от обикновенния аератор. следователно аз мога за си ги насадя китките и да откача аератора и да ползвам камъка на дъното за СО2-то.
какво мислите дали ще се получи
Още се уча!

evgeni200

kpyMu, seahawk - иска бързорастящи  :-)



Публикациите са слети: 09.05.2014 23:16

Въглерода пък е първия по важност макро елемент  8-)

Penta

Цитат на: seahawk - 09.05.2014 23:00
:-D е нали точно човек от форума питах за растения.
така пак прочетох статията за направата на СО2 с мая и захар и май ще я правя нея, там пишеше че за 200л ти трябва 2 литра генератор а аз като съм 40 л мисля че ще ми свърши работа и едно шише от 500 милилитра, също така прочетох едно нещо което бях забравил ако се пуска СО2 значи има много растения следователно те отделят много кислород, повече от обикновенния аератор. следователно аз мога за си ги насадя китките и да откача аератора и да ползвам камъка на дъното за СО2-то.
какво мислите дали ще се получи
От обема на бутилката със захар зависи колко материал ще има за ферментация т.е. колко време ще отделя газ. По-добре сложи по-малко захар и вода в 2л бутилка като останалия обем ще служи за буфер за отделения газ. Разбира се трябва да измислиш и някакво кранче за регулиране и спиране на генерирания CO2.
Камъчето за въздух прави твърде едри балончета и не е подходящо за тази цел. По-добре запуши края на маркучето с къса клечка от Липа (ако не се лъжа също и върба), прави газа да излиза във вид на мъгла.

kpyMu

Да спомена, че бутилката трябва да е от газирана напитка да не е от вода или сок, че газираните напитки имат по здрави бутилки, не ти препоръчвам да слагаш кранче на бутилката защото има голяма вероятност тя да експлодира.

Penta

Цитат на: kpyMu - 10.05.2014 00:10
Да спомена, че бутилката трябва да е от газирана напитка да не е от вода или сок, че газираните напитки имат по здрави бутилки, не ти препоръчвам да слагаш кранче на бутилката защото има голяма вероятност тя да експлодира.

Всъщност бутилката трябва да е от Кока-кола и не, не може да експлодира. Ферментацията спира при налягане много по-ниско от това на което е изпитана да издържи бутилката. Всяка една от съществуващите системи за подаване на CO2 има нужда от кранче за регулиране на подаването.
Във форума има доста обширна тема по въпроса.

Барбарон

seahawk, ако не ти се занимава на този етап с бъркане на мая и захар, купуваш си EasyCarbo на EasyLife. Това е течен вариант на Со2. Опаковка от 100мл е около 6-7 лева. Слагаш по 0.5 до 1мл на ден и ако осветлението ти е прилично, ще се радваш на отличен растеж на растенията. Продукта ще ти стигне за повече от 3 месеца, така че финансово няма да ти тежи. Продават го в Аквадизайн на Подуене, но можеш да си го поръчаш да ти го доставят и в по-близкия до теб магазин срещу Лесото. Имат го и във вариант 250мл.

seahawk

Леле хора златни сте  *thanks *thanks *thanks
мерси че ми дадохте съвет. това за маята и за спирането на кранчето че няма да избухне не го знаех даже в статията пишеше че стане точно екплозия. Барбарон много ти благодаря за това за течния СО2 точно това ми трябва  *thanks мерси пак ще видя утре ще ходим на пазар и ще погледна и за това и в понеделник ще пиша пак на evgeni200 за китки.
пред усещам че ще стане най-добрия ми аквариум. (правил съм само 1-2 рестарта)
Още се уча!

bunzip2

EasyCarbo в същност може да се намери на много добра цена от колега от форума и то за 500 мл.
Но не е там работата. Като цяло човека отива в не добра посока според мен и ще следват още не един рестарта с тези избързващи решения.

Правилни са според мен съветите за всичко което ти е казано колега, но много ще избързаш според мен, и то не с китките, а със себе си и разбирането на нещата. Първо, вземи си растения които не искат СО. Не всички бързо растящи искат СО. Аз по горе ти изброих 2-3 вида растения, които са бързо растящи и се гледат спокойно без СО и за новостартиран аквариум са супер... ама кой да обърне внимание.
Казах ти - роголистник, егерия, водна леща, валиснерия. Намери си по-солидно количество от тези и започни с тях. Непретенциозни растения са, вървят си без СО2. Комбинирай ги с накои по бавни като криптокорина и анубиас.

За СО2-то не бързай изобщо да се занимаваш с него. Почнеш ли да подаваш СО2, трябва вече много неща да съобразяваш, независимо какви растения гледаш.
СО2 стимулира растежа на растенията, а за да има растеж, ще трябват и хранителни вещества за тези растения. Хранителните вещества във водата ще са ти доста малко, за да им усигориш всичко необходимо и в достатъчни количества. Тези хранителни вещества се наричат микро и макро елементи. След подаването на СО2, ще настъпят и липси на важни микро и макро елементи, чийто липси водят до блокиране растежа на растенията и неизползване на други микро и макро елементи, които са във водата в по-големи количества. Но в аквариума има и спори на водорасли, които само това чакат. Понеже водораслите имат много по-малко изисквания, те ще започнат да се хранят с каквото има като излишък във водата. Така ще се получи спиране растежа на растенията и поява на водорасли.
За да се избегне това, когато се подава СО2, задължително се добавят и допълнителни количества микро и макро елементи, за да задоволят нуждите на растенията. Те се внасят във вид на аквариумни торове. Обаче използването на аквариумни торове, също е опасно, тъй като трябва да се следят (прецизно или не) количествата им във водата, за да не се получи предозиране на нещо или недостатъчно добавяне на друго, в които случаи пак се стига до бум на водорасли.
Да не говорим, че и светлината трябва да е повече при подаване на СО2.

И не на последно място е промяната на киселинната среда, която ще предизвика СО2. Трябва да внимаваш с това. Колклото повече СО2 се разтваря във водата, толкова повече PH на водата пада. Особено софийската мека вода...
А понижаването на PН, води до отравяне на рибите.


Не искам да те отказвам от начинанието, просто искам да те предупредя да внимаваш много какво и защо слагаш в аквариума, за да няма лоши изненади. Много често се допускат грешки от прибързване (аз и все още ги допускам), а трябва нещата да се прилагат след като си сигурен какво правиш, за да не се откажеш от хобито рано рано :).

Надявам се всичко което съм написал по-горе да е имало смисъл...
Съвета ми към теб на този етап е:
1. Изчакай да се излекуват рибките
2. Пускай си филтъра на аквариума и не го спирай повече.
3. Намираш си растения истински (изкуствените ги хвърляй), непретенциозни към светлина и СО.
4. Оправяш осветлението. (вече говорихме за него по-назад в темата)
5. Започваш да четеш, за всичко което ти е интересно, и се стараеш да го разбереш.

След като т.5 е успешна, тогава правиш експерименти :)
Айде успех и умната *DRINK*

sVGNsali

Всеки изказал се по-горе, е казал верни неща.
Но колегата, от неразбиране на материята, поема селективно и неправилно информацията.
Рестарта му е неизбежен, въпроса е да не прави 4ти такъв.
Все пак е нов (не че аз съм много вещ) и всяко нещо с времето си. Но ще върви по трудният път. Както много от нас. И ако не се предаде, ще стане работата. Все пак, се почва като редник..
Колега, не бързай. Чети внимателно. Виж, bunzip2 е писал цял роман, уважи труда му и действай внимателно. И най-вече, приготви още парички.. :-D
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

seahawk

ок значи на този етап без СО2. Ще пиша на колега за растения и ще не надявам да ги има. изкуствените растения ще ги махна чак когато вече добре съм го залесил да за имат места за криене че един колега каза че без тези места се появява стрес а стреса води до ихтиото което успешно боря. ще видя утре и за други крушки някакви по 10-15 вата и се надявам че при 43л аква 20-30 даже може и да ми повече
отново едно голямо Благодаря  *thanks
то се е видяло че ще трябва да чета още много
Още се уча!

Барбарон

Най-добрия вариант е да спреш аквариума или да го закрепиш в някакво състояние. След това започваш да четеш, нещо, за което и преди ти бях писал. Като прехвърлиш определено количество информация ще си осигуриш добра начална основа, на база на която да стартираш аквариума. До тогава ще имаш възможност и да заделиш някой нужен лев. Стартираш отново аквариума както трябва - с осветление, медия, грунд, растения и т.н. Разбира се, продължаваш да четеш. При възникнали въпроси, питаш в този или друг форум. Така лека полека ще започнеш да разбираш това, което към днешна дата хич не ти е ясно, ще спестиш доста пари, време и можеш да направиш наистина красив и стабилен според твоите желания и възможности аквариум. Разбира се, ще попадаш на доста противоречива информация, но с повечеко четене и собствени опити ще можеш да отсееш нужното за теб.

Ако не спазиш горното, голяма е вероятността да се луташ из форумни теми, да се чудиш кое, какво и защо, да правиш грешки, които е могло да избегнеш, да харчиш ненужни пари и в крайна сметка да стигнеш до евентуален момент, в който да загубиш интерес и желание към това красиво хоби.

Penta

Цитат на: kpyMu - 09.05.2014 22:44
... ще ти кажа че СО2 изобщо не е задължителен, имам няколко вида растения Дъб, Лимон, Криптокорни 3-4 вида, Роголистник и някакви други който не им знам името и си вървят супер без СО2.

Две снимки на Водна Чума (Egeria densa)  за сравнение колко добре се развива

без CO2
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2F5xlp5j7kp%2FDSC_0228.jpg&hash=a4a08eb374cbe3ef82a4900fa2c452996b011d3f

и със подаване на CO2
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Fm7bv8fi8p%2FDSC_0227.jpg&hash=9676b44849e9b1aeae746b92c224be6e9baf9812

seahawk

така малък UP!
говорих с колегата evgeni200, за растения, човека ми отдели време, че да не направя грешка пак, и си взех малко растения. ще пусна снимчици да видите как се е получило. тук искам да ми благодаря и за растенията и за времето, и нервите, и за подаръка.
обаче се оказа че има проблем. Малък ми е аквариума  :-D :-D :-D
ето снимки на преди (с изкуствени) и след (с истински):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fodacwvcnd%2FIMG_3183.jpg&hash=34339fe7e1eeefa27d15d52e282f0704665353c8

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F45s8luaat%2FIMG_3184.jpg&hash=366dd3745837bcf932da5afd3854a192647d8949
Още се уча!

Caxapa

Едър ти е грунда и е малко като количество.

Барбарон

Не слушаш и това е. Но пък в крайна сметка аквариума и парите са си твои (или на родителите ти). С тези камъни на дъното няма да постигнеш нещо добро с растенията и ако хобито наистина ти е интересно и започнеш да четеш, скоро ще разбереш, че ще трябва да започнеш отначало. Сахара много точно ти го е написал.

Similar topics (5)

15072

Започната от Zagrey


Публикации: 4
Прегледи: 4705

21922

Публикации: 5
Прегледи: 4702

801

Публикации: 11
Прегледи: 5310