• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с лозов корен

Започната от ivanov_km, 02.05.2011 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanov_km

Намерих си интересен лозов корен и старателно го почистих от кората. Стори ми се, че коренът леко влажен, по точно жив(беше изваден наскоро). Заради това включих печката на 50 градуса и оставих корена да съхне в продължение на 30 часа. След като го извадих корена беше идеално изсушен, продължих да отстранявам останалата кора, след което пристъпих към изваряването. Самото изваряване продължи точно 2 часа, след което поставих корена в корито със студена вода и за мое голямо учудване корена потъна на момента  :-). Първите няколко дни коренът оцветяваше в кафяво водата но не особено наситен бе цвета на водата, което е напълно нормално. След една седмица киснене и ежедневно сменяване водата с нова, като с телена четка продължих през тази седмица старателно да го почиствам, коренът спря да пуска цвят. Неприятната изненада настъпи след 10 дни, когато започнах да забелязвам , че водата в която се кисне коренът започна да побелява става "млечна" за 24 часа ако мога така да се изразя и това продължава вече трета седмица! Изчетох всичко написано за обработка на корени но такъв случай като моя няма. По коренът няма развити колонии от бактерии  твърд е като камък, няма никакво загниване никъде. При това положение ме е страх да го пусна в току стартираният аквариум и се чудя какво да правя вече. Някакви съвети идеи или мнения ?  *HELP* Ако това побеляване на водата се пренесе и в аквариума не ми се мисли.
Според вас нормално ли е така да става мътна водата при положение, че няма филтрация в съда в който ги кисна тези корени ?

abaro

За да се използва какъвто и да е корен в аквариума той трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е напълно сух. Всичките допълнителни обработки, като киснене и варене, само имат за цел да го дезинфекцират и да го подготвят за потапяне в аквариума. Ако има останали някакви сокове в него, на практика при потапянето в аквариума се прави туршия. Лозовите корени са известни със способността си да развалят всеки аквариум, дори и ако в тях минимална част от сърцевината не е изсъхнала. Освен това от опит мога да кажа че гният доста бързо и създават допълнителни проблеми след само няколко месеца от потапянето.
Бих ти препоръчал, въпреки положените усилия, да го изхвърлиш и да си намериш корени от по-подходящо дърво.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

Побеляването на водата или от гниене на корена или от соковете му.

Соковете на дървото са в затворени канали, за това сушенето на едно дърво за инструмент, мебел или оръжие продължава минимум година, ако беше отворена структура щеше да съхне като чаршаф- за два дена.
Един от популярните начини за бързо сушене на дърво е под вода, парчето сурово дърво се връзва в поток или ручей и така седи няколко дни, соковете се заменят от вода която след това съхне много по лесно, самите сокове съдържат минерали и какво ли още не и те много бързо загниват в аквариума, от ам загнива и самият корен.
Изпускането на соковете в аквариума обикновенно води до побеляване или до появата на един бял пух по корена- това са колонии от бактерии.При всяко положение развалят водата и за това не се препоръчва сурово дърво да се слага в аквариум.

Така че това с изкисването на корена не е лоша идея, помага за по бързото заменяне на соковете с чиста вода, след това обаче трябва да се изсуши на слънце много хубаво.
Почти всичките сурови корени и клони които съм пробвал в аквариум са ми правели проблем, най малкото се е появявала колония от бактерии.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

13068

Започната от Demo``


Публикации: 20
Прегледи: 10945

25577

Започната от Hg


Публикации: 11
Прегледи: 6884

43904

Публикации: 19
Прегледи: 6797

20908

Публикации: 10
Прегледи: 5239

39612

Публикации: 2
Прегледи: 3227