• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с лигави гъби по корените

Започната от p4akaroff, 09.07.2015 15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

p4akaroff

Здравейте колеги, имам проблем с корените които искам да използвам.
Мисля че са лоза но не съм сигурен, магазините във Варна а ни навсякъде са заляти с този тип корени. Кисна ги вече месец във вода с една вътрешна помпа за да не не става блато а даже и я сменям през 2-3 дни. След няколко дни след накисването навсякъде по корените избива прозрачна лигава гъба и нещо друго, незнам дали е гъба или някакви образувания от бактериална колония, незнам. Имам горчив опит с тях в миналото но тогава много бързо ги смених с нещо друго, а сега всичко продължава доста дълго и губя търпение.
След измиването обаче на гъбата от дървото за всеки случай ги накиснах пак за да ми е мирна главата но следняколко дни това се повтори и вече незнам какво да ги правя.
Знае ли някой какво да ги правя?
Да ги обработя с няква химия или да ги накисва в киселина, белина или знам ли и аз какво???

Моля помагайте!
Visit my Blogger Profile http://greenyworks.blogspot.bg/

Caxapa

Да не би да не са били добре изсъхнали, тоест още да са сурови?

p4akaroff

Ами нямам представа, изглеждаха си сухи а и със сигурност половин година са стояли в магазина откъдето го взех, но пак немога да съм сигурен, а и това е дърво не се знае в дълбочина как е...
Visit my Blogger Profile http://greenyworks.blogspot.bg/

Deqn99

Колега и при мен така, намерих на лозята отрязани стъбла от лоза и си ги взех, прибрах се вкъщи и отрязах това което ще послужи. Доста време седяха така изхвърлени в стаята ми, сега някои от тях съм ги отрязал по 4-5 см дълги (да прикрепя някои микрозоруми), та мисълта ми е, че изглеждаха напълно сухи и бях се подготвил да ги кисна. Вкарах ги в гореща вода и ето, че като ги погледнах след около час, те бяха целите "лигави" и сега съм ги изкарал навън да съхнат.  :-)

Сега клонът, който ползвам в аквариума съхнеше на парното, и когато стартирах аквата, не забелязах такива бактериални колонии, с наличие на 4 анцитруса. :-)

milionite

Колега, само с киснене не става, моя корен е от магазин във варна, трябваше да го варя два пъти по два часа във вряща вода в една голяма тенджера, въпреки ,че и след двата пъти варене водата беше все едно сам варил някой комшия от ''максуда'' .даже във водата ,в която се вареше сложих и малко готварска сол ,след това ГО плакнах известно време с душа в банята и сега нямам никакви проблеми.
НЕ се подлъгвайте, корените които се продават не са обработени - дори да ви твърдят обратното!!!

zariio

Ако както казва автора на темата това са масовите корени които продават по всички магазини може и  без всякакви обработки.Винаги досега съм ги слагал директно в аквариума.Слузта изчезва след известно време.Ако искате да ускорите процеса пуснете няколко анциструса.
Не знам кой го е измислил това корените да се преваряват със сол,червен пипер и тем подобни глупости.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

p4akaroff

Ок zariio, аз донякъде съм съгласен с теб но зависи какъв аквариум стартираш, неможе да сложиш анциструси още при старта, особено ако сееш хемиантус куба или глосостигма, елеохариси, хидрокотиле и т. н., в тия случай амановите скариди и отоцинклусите влизат след седмица а и в тая точна химия само ми е до лигави гъби та да се чудя кво става и да немога да си обясня куп неща. Затова аз лично предпочитам старта ми да е безпроблемен. А по магазините където се продават лози с всички досега съм имал такъв проблем и съм се отказвал защото отнема време да се обработят по ефикасен начин който още не ми е известен, затова и пуснах темата за да не се блъскат хората с тая хамалогия а да се кефят на аквариумите си без да минават през това, или ако въобще има гимнастика то да е ясно, че след нея всичко ще е нормално.
Visit my Blogger Profile http://greenyworks.blogspot.bg/

Similar topics (5)

34347

Публикации: 0
Прегледи: 2326

28851

Публикации: 8
Прегледи: 3850

45857

Публикации: 2
Прегледи: 1694

29954

Започната от yumkata94


Публикации: 6
Прегледи: 3506

14424

Започната от i4o


Публикации: 10
Прегледи: 4388