• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 12:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Приказки от света на богатите хора

Започната от kraltchev, 14.06.2006 03:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Този аквариум го подредихме миналата седмица.  Екипировката му е всичко което можем и не можем да си представим;

- 500 литра, 80 см висок (затова пък тесен... само 40 см)

- Два Еheim филтра с нагреватели в канистъра

- Осветлението е със специално изработена система от германската фирма Giesemann.  3 халидни прожектора със 150 ватови HQI крушки от фирмата на Амано (ADA) + 160 вата от флуоресцентни пури Т5. Направиха на момчето тая лампа в Германия, самата фирма Giesemann я направи защото тук в Америка още не внасят тоя модел.  Той беше в комадировка в Германия та отиде и сам си я взе.  Цена - 1700 долара, кво му плащаш?

Малко забавен момент беше че като ходи да я вземе наел комби БМВ и като сложил лампата вътре яко се изкефил на преживяването и запердашил с 250 км/ч по магистралата.  Скоростта била електронно ограничена та затова само 250... Вас 250 може да не ви се струва много ама тук в Америка е адски много.

Изработката на тая лампа лично мене ме хвърли в оркестъра.  На снимките не се вижда много добре но това не е обикновената американска (т.е.китайска) изработка.  Жиците на които лампата виси могат да се регулират на височина само с ръка, без инструменти.  Освен това могат да се придвижват и настрани за точно нагласяване на вертикала. Халогенните лампи могат също да се плъзгат насам натам.  Лампата няма вентилатори но изобщо не грее много. Giesemann май твърдят че имат специален поток на въздуха в и около лампата така че се осигурява охлаждане.  Не знам да вярвам ли или не, но като едното нищо са измислили нещо подобно.

- Аквариума е свързан с компютър (Италиянски) който праща сигнал до телевизора (поне 1.50 метра диагонал, огромен).  Момчето може да регулира лампите и филтрите от дивана си с помощта на безжична клавиатура.

- СО2 се подава от 10 килограмова бутилка свързана с два от най-големите реактора за СО2 продавани тук.  Те са свързани към маркучите на двата канистрови филтъра.

- Субстрата е от японския на Амано.  Момчето купило и от магическата японска подправка наречена "Tourmaline" която има за предназначение да осигурява не друго а "хармония" на процесите в аквариума.  Ама разбира се - хармония!  Във вид на прахче! Как не се сетих пръв??? Евала на Амано  :D

- Шкафчето е изработено по поръчка и има специална "тайна" врата която осигурява достъп до всички кабели и маркучи отзад.

- Дървото всичкото е от Ebay - 5-10 долара на парче.  Но изплува  :D

- Растенията са от местни оранжерии във Флорида.  Общо взето от 100 растения наистина хубави бяха 10-20, ебати и "качеството".

Ето страницата със снимките, питайте всичко което ви дойде наум. Аз съм дебелия с карираната риза, момчето с цайсите не е циганче, от Шри Ланка е, там само приличат на цигани  :D
http://www.pbase.com/sangster/fish_tank&page=all

--Николай

kraltchev

А да да добавя - утре му пристигат дискусите.  То в такъв висок аквариум дискуси добре ще изглеждат.  

Само дето момчето ми показа снимки на видовете дето си е избрал.  Как да кажа...  прекалено много цветове е накупил, май ще стои малко шарено.  Но хайде, ще сложа снимки след някое време - като дойдат и се аклиматизират.

--Николай

botzi

:bow то като му видиш само AV системата, и ти става ясно за какви суми става въпрос. Кога ли в България ще почнат да се правят такива аквариуми ?

zariio

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

anonto

Тук се вижда ситен прах между камъчетата. Това не мъти ли много водата.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg148.imageshack.us%2Fimg148%2F3759%2Funtitled0pn1.jpg&hash=1ed66dde5ed40a3736f8ab23bee396b95e7132e3

Какви са по точно филтрите – кои модел и какви пълнежи ще използва богаташчето. Нали ще гледа човека дискуси – любопитно ми е.
И да не забравиш да пуснеш снимка като пусне рибите. Интересно ми е как ще изглежда.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

Longanlon

Тия анубиаси накуде си ги обърнал да растат и има ли значение изобщо това? Защо толкова нагъсто си ги насадил? По какъв начин очакваш да се развият (да изглеждат след няколко месеца)?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

:blink Кво да кажа??? :dunno  Само едно - в типично български стил: с тия пари могат да се направят повече и много по-хубави неща! Ако не съм прав -заплюйте ме!
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Анонто,

Това бялото дето прозира не е прах, а белия цвят на пемзата.  Пемзата е най-едрата съставка на субстрата наречен "Power Sand" на ADA, фирмата на Амано.  Този субстрат се слага на дъното на аквариума и се покрива с друг, не толкова хранителен или пък напълно инертен субстрат. Пемзата на снимката е с размер 4-7 мм.  Това което виждаме на снимката са белите камъчета пемза покрити с фин черен прах.  Никой не знае какво точно е този прах, но имаме сериозни основания да подозираме че е лигнит (да, въглища) тъй като лигнит се използва за източник на въглерод при отглеждането растения хидропонно.

Филтрите са Eheim 2324 (тук в Америка са означени 2128) - имат нагревател вътре в канистъра и температурен датчик който се слага в аквариума.  Датчика се вижда на тая снимка - по-късата тръбичка която е сива:
http://www.pbase.com/sangster/image/61795572

Аз му казвах на момчето че дискуси не си е работа да гледа щото той пътува много и кой ще му сменя вода.  Филтри големи или малки няма да помогнат. Той обаче не слуша.  Е, поне разбра че не може да купи 3 сантиметрови бебета и да ги отгледа да станат големи.  Затова е купил вече поотраснали но подозирам че не са много големи. Вероятно ще останат с малък размер защото той не може да ги храни по няколко пъти на ден и да сменя вода всеки ден.

Разположението на растенията, корените и камъните е такова че да предоставя много място за плуване и хранене на дискусите - те нали обичат бавничко да си "пасат" вместо да се наядат яко за 1 минута.  Пясъка на преден план няма нищо отдолу - просто чист пясък е - така че ако има нужда лесно може да се прахосмуче и да се пречисти от хранителни частици.

Няма да забравя да пусна нови снимки - щом има веднага ще пусна.


Лонги,
Посоката на растежа на анубиасите има голямо значение.  Щом питаш сигурно знаеш - слагат се така че да имат място да растат натам накъдето се развива ризомата. Ние обаче не ги сложихме в никакъв определен ред и посока.  Мързеливи станахме като почнахме да се уморяваме.  Но аз реших че тъй като всеки анубиас е прикрепен към камък няма да е трудно да се оправят проблемните растения ако има такива.

Садихме ги нагъсто главно поради две причини - първо имахме куп анубиаси и второ гледахме да запълним колкото можем повече от площта на черния субстрат - AquaSoil Amazonia на ADA.  Идеята беше да получим почти завършен вид на аквариума и да предотвратим развитието на алги върху тоя AquaSoil тъй като той отделя амоняк в първите няколко седмици и лесно би хванал алги.  Ако видим че анубиасите са много нагъчкани ще е лесно да се махнат няколко оттук оттам защото както вече споменах всеки един си има своя "котва" от камък.


Митко,
Аз съм съгласен - с тия пари можеше да се направи нещо по-различно - поне като размери на аквариума.  Този е много тесен и изглежда малко плосък.  Компютъра според мен е абсолютно излишен. Всичко друго обаче - филтри, лампи, СО2, субстрати - аз лично не бих сменил.

--Николай

breeze

Цитат на: "kraltchev"Аз му казвах на момчето че дискуси не си е работа да гледа щото той пътува много и кой ще му сменя вода.
За толкова пари какви са причините да не го направите проточен?

Bunz

Цитат на: "kraltchev"...Момчето купило и от магическата японска подправка наречена "Tourmaline" която има за предназначение да осигурява не друго а "хармония" на процесите в аквариума.  Ама разбира се - хармония!  Във вид на прахче! Как не се сетих пръв??? Евала на Амано  :D ....

Ники, извинявай, ама какво е това прахче?
Извинявам се предварително ако задавам тъп въпрос.

Nemo

:blink За какво живеем ние изобщо :dunno  :dunno
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

wars

Осветлението е страхотно,ех, и аз да имах такова :cry:

Pac

offtopic wars, много як аватар  :twisted: Само така! You Rock!!!

Ernest

Цитат на: "Pac"offtopic wars, много як аватар  :twisted: Само така! You Rock!!!

Аз пък не го виждам??!?!
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

kraltchev

Цитат на: "breeze"За толкова пари какви са причините да не го направите проточен?

Не знам не съм го питал.  Предполагам че не е мислил за такива работи, а и аз не се сетих да предложа.  Той сам си съставил системата аз само тук таме предложих туй-онуй.

--Николай

Similar topics (3)

6977

Публикации: 18
Прегледи: 13136

5071

Публикации: 16
Прегледи: 10273

4652

Публикации: 2
Прегледи: 3100