• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 10:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Позеленял грунд

Започната от Дискус, 03.05.2011 22:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дискус

Грунда ми е чисто бял но е позеленял малко. Ако го сваря ще си върне ли цвета? Има ли изобщо някакъв начин да го оправя?

Nikiengi

Продължително разбъркване във вода ще го направи чисто бял (естественния му цвят). Но това на ръка ще стане много трудно. За изваряването - не зная! Ако комбинираш и двете, изваряване и след изстиване бъркане около 15 мин. на ръка предполагам, че ще стане! В завода сваляме ръжда от метални детайли с камъчета с големината на чакъл във водна баня, но в центрофуга с бавна скорост. *dontknow*

atanweb

Когато сифонираш грунда се разбърква и позеленелите камъчета минават отдолу, а отгоре излизат чистите и бели камъчета които не са позелениели защото не са имали пряко въздействие на светлината. След няколко дни старите позеленели камъчета вече няма да са зелени... и така обръщаш редовно слоевете и винаги ще се радваш на чист и бял грунд.

Raven

Чисто белият грунд почти винаги позеленява, особено на по силно осветените места.
За това моят изкара само месец два и го смених с нормален.
Иначе се оправя със сифониране и разбъркване в процеса на сифонирането, става номера но за няколко дни, после пак позеленява и в крайна сметка в един момент писва  :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Асен Евгениев

Моя зеленясваше яко, затова сега съм с речен пясък, рахат. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

borislav

За почистване на зеленясали камъни съм използвал препарат срещу мухъл- най-ефтиния,български. Напръскват се камъните,изчаква се малко,ако трябва се повтаря до изчезване на водораслите и после обилно се измива с вода.
За постоянно справяне с проблема по грунд или камъни използвам неритини и нериптерони.От няколко месеца в едно нано имам пътечки от светъл грунд,които си стоят чисти,благодарение на малките неритини bee.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Nikiengi

Честно казано тази работа с препарата за мухъл ............... =-O =-O =-O. Препарата съдържа 80% белина и да наистина ще избели камъните, но колкото и да го миеш вътре ще остава от препарата заради порестата му структура. Мисля си, че резултатите след няколко избелвания ще са плачевни, но ти си знаеш по-добре. Смятам, че всеки начин без използуване на химикали е за предпочитане!
Всъщност смятам, че не е необходимо да се премахва позеленяването от пясъка, та нали в природата белите камъни обикновено позеленяват и в аквариума биха стояли по-естествено!  :-) :-) :-)

Асен Евгениев

Цитат на: Nikiengi - 10.05.2011 22:47
Всъщност смятам, че не е необходимо да се премахва позеленяването от пясъка, та нали в природата белите камъни обикновено позеленяват и в аквариума биха стояли по-естествено!  :-) :-) :-)
Понякога концепцията на аквариума изисква грундът да си стои бял. Иначе камъните
из аквариумите ми са зеленясали, но не ги пипам, така ме кефят повече. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Nikiengi


borislav

Цитат на: Nikiengi - 10.05.2011 22:47
Честно казано тази работа с препарата за мухъл ............... =-O =-O =-O. Препарата съдържа 80% белина и да наистина ще избели камъните, но колкото и да го миеш вътре ще остава от препарата заради порестата му структура. Мисля си, че резултатите след няколко избелвания ще са плачевни, но ти си знаеш по-добре.
Съдържанието в препарата е основно на хлор и като се измие обилно с вода колко да остане в порите , колкото е най-много съдържанието на хлор в обикновенната чешмяна вода.Камъните хлорът не ги избелва за 10-тината минути въздействие.Не съм забелязал плачевни или други резултати върху фауната и флората(все капризни и претенциозни индивиди).Но както вече казах неритините и нериптероните решават кардинално проблема, добре е да се види и нивото на фосфати да не е прекалено ниско.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Similar topics (5)

13159

Публикации: 2
Прегледи: 5519

20660

Започната от bluefire


Публикации: 3
Прегледи: 2833

45321

Започната от niki110


Публикации: 0
Прегледи: 1721

24603

Публикации: 4
Прегледи: 3206

41982

Публикации: 1
Прегледи: 2359