• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 17:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Показаха ми един грунд и искам да ми кажете става ли.

Започната от amaru_shakur, 26.12.2007 02:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Другото по-специално нещо във Варна е че в различните квартали има различни източници на водата. Във Чайка и Левски кварталите водата до колкото знам е по твърда ... към 10 отива докато във другия край на града Владиславово е към 8 .
Моите аквариуми са с морски пясък и проблеми нямам ( освен с рибите - калихта постоянно се рови в грунда и ми изкарва растенията)- едрината на фракцията е около 5 мм и нямам промяна на цвета в дълбочина на грунда. Имах такова преди време когато използвах ситен кварцов пясък ( фракция 0,2 мм ) от пясъчниците край село Слънчево. - тогава за кратко време под повърхностния слой грунд цвета потъмнява и става като тиня и има неприятна миризма.

Лично аз не си играя да меря твърдост на водата или пък други показатели. Или върви аквариума или не върви.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

amaru_shakur

В крайна сметка намерих нещо от "Топливо". Някакъв чакъл. Надявам се да става. Според мен става. Кажете си мнението, защото мисля да ползвам него за грунд. Незнам речен ли е или морски ама ми изглежда добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq3bbxOS.jpg&hash=e6e74847481f8be7a7e6a50f8384048a68e5b2c8


Снимката е на макро иначе  е от 3 до 5-6мм има и някой по едри но преобладават тези от около 6мм.

borislav

Всичко зависи от това да ли на теб ти харесва и да ли е подходящ за рибите, който ще имаш.Този чакъл ще ти вдигне малко твърдостта.Премери си водата и виж рибите при каква твърдост живеят.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

MeTogu

Аз като го гледам не е с размери 5-6 мм.Според големината на черупката от охлюв доста от камъните са с размер 7-8 а има и с размер над 1 см.Аз например си взех от бетонен възел (близко ми е до работа и ми дадоха без пари) фракция която е 5-6 мм ама точно отсята за замазки.Перфектна е.Ако беше казал можеше да ти пратя по автобуса 1 чувал без пари.Само си плащаш транспорта.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

amaru_shakur

Ще го ползвам за растения. И да е по голям от 5-6мм мисля, че е по-добре отколкото да е по малък и че за растенията не е от значение. За растения става нали? А пък за рибите ще мисля. Сега съм с подобен и растенията ми са добре.

Joro Vn

 
Цитат
Ами за тази цел хората имат глави, за да преценят кое е най-удачното.
botan май е уцелил точния проблем. :-) Не се сърди, ама ти искаш за месец-два да станеш изпечен акварист. Не става така. Не се нерви и сърди, всичко полека-лека ще си дойде на мястото.
   Обади ми се да те заведа за пясък, че работата много загрубява май. :-) Морски ще бъде, но с гаранция от мен. Ако ми вярваш де. И без това съм решил да нагледам какво става по морето, че вече две-три седмици не съм го виждал. Транспортът е от мен.

amaru_shakur

Mисля за сега да ползвам този. Преситих го малко и сега преобладават по дребни частици. Бая си играх и се надявам вече да стане защото загубих интерес да търся друг. Мерси все пак за предложението, но утре и вдруги ден съм на работа. После е нова година и няма да мога да се занимавам с грунда, а този го мих, варих и ситих.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq3eIg3S.jpg&hash=7a495d37b336a313f3ef4119da7e5a15aca8bc6e

balthazarvn

Относно пясъка от Слънчево споменат от Barabata , аз днес ходих до Страшимирово(по пътя за Девня),казаха ми че там има кварцов пясък и взех от там. Дали става дума за същия който ти си ползвал от Слънчево ,така като се ориентирам ....селата са близо едно до друго..? И на мен ми се струва доста ситен и се чудя дали след направената промивка ще мъти водата , но дали е същия пясък?? *dontknow*  и по принцип колко мм е нормално да е фракцията ако пясъка е кварцов?*dontknow*

barabata

Този за който аз говорих е фракция 0,2 мм ( да не се бърка с 2 мм ) - това е много ситен пясък и не може да циркулира водата свободно около него. В среда без кислород в процеса на гниене на отпадъците дъното заприличва на тиня и добива кофти миризма и цвят. Аз пробвах с такъв пясък понеже имах наличен  понеже го ползвам за резбована мазилка и не останах очаров. Просто трябваше да се размърдам и да си намеря пясък с фракция около 3-4 мм - знаително по едър от 0,2 мм
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

balthazarvn

даммм маи е същия...много ситен...натоварих аз днес 2 торби ама маи няма да има смисъл...копах преди Страшимирово там даже птичките си правят гнезда...в най-добрия вариант може да пробвам в малкия аква 40л, че в тоя който сега ще го пускам 170л не ми се рискува да сменям грунда.
не се бъркам за размера на фракцията ....супер е ситен.Май до морето ще се разходя... към фичоза....Ти сега с какъв грунд си???

miTko

Този на снимката е едър за китки, кой каквото ще да ти разправя!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

21734

Публикации: 3
Прегледи: 4359

11432

Започната от FHM


Публикации: 19
Прегледи: 9541

39155

Започната от ivanchoy_mk


Публикации: 2
Прегледи: 2634

53155

Публикации: 32
Прегледи: 28726

38813

Публикации: 15
Прегледи: 9719