• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 10:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Подгрундова пещера ...

Започната от Slavov, 07.08.2011 23:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Slavov

Здравейте, вчера започнах да правя подземен апартамент за сомовете 20х20см. от стиропор. Днес го сложих в аквариума и извода е -> НИКОГА НЕ СИ ПРАВЕТЕ ДЕКОРАЦИИ СЪС СТИРОПОР, 15кг му сложих отгоре грунд и не потъна, защото беше доста голям може би, както и да е, ядосах се на себе си , защото не го тествах в лигена, псувах 2 часа и ми мина, при рибите малко мътилка, но след 1 час всичко си беше по старо му... И тамън четох темите с плексигласа, с колегата паоло ми даде идея, да бъде с глина, и главния въпрос е, как да стане цялата работа, защото ще омекне, а тези глинени съдове от пазара, като ги гледам и 5 години да ги натопя във вода няма да омекнат. Та как става номера, а и може от някакъв друг материал  , предложения всякакви !

Giorgio_Armano

до колкото знам глината се изпича в пещ,но и една обикновенна фурна може да свърши работа но на каква температура и колко време  ..........
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Slavov

Е да, но като чета в уикепедията, глината я делят на груба и финна, и от финната точно правели топчетата за грунда, защото те се разтопявали след време, но така и не виждам нагледно нещата. Та някой с опит нещо чул / разбрал , да каже. Ако не , ще се експериментира, проблема е ако след 3/4 месеца се яви проблем :)

Асен Евгениев

Взимаш една керамична делва от магазина, мажеш я със силикон, посипваш с грунд и пещерата е готова. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

rakim

Пробвай с някаква пластмасова кофичка,на половина режеш с грунд закриваш и става.Бутилка става също.
540л Южна Америка

Асен Евгениев

Цитат на: Slavov - 07.08.2011 23:59
20х20см.
За такъв размер режеш дъното на 10 литрова бутилка от минерална вода.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Bolta

Не знам, какво точно имаш предвид за "подгрундова пещера".
Аз бях правил едни пещери както казват колегите, покрити с грунд. Ето темата, може да ти дойде и друга идея за материал за хралупата.
http://aquariumbg.com/forum/napravi-si-sam/diy-_peshteri_/

Slavov

Исках нещо е такова, само че с 15 кг грунд изплува ... и затова не го сложих, иначе е 20х20см без изхода...

И от там дойде идеята за глина, само че има риск със нея, затова ще направя със фаянсови плочки, и то цялото дъно на нов аквариум , със повече изходи, и ще си бъде като апартаментчета, за да няма битки за територии, а изхода на змиорките ще е едно мини кладенче (тоя па кладенец как ще го правя, и него ще мисля...) и ще стане феноменално според мен....слагам отгоре грунда, така хем растения, хем щастливи сомове, хем и рибите ще плуват ! Сещате ли се сега какво имах в предвид?

Mirobg

Същия ефект ще получиш ако използващ плосък камък от тези които ги използват като каменни облицовки.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Slavov

ММм мислех да слагам някакви плоски камъни (за този модел е най-правилно да) ноо налягането много голямо влияние му оказва, и тегава работа, по-добре по масивно, ще си поиграя седмица, но ще бъде яко, ама на нов аквариум ще се прави, защото стария да го рестартирам заради  пещера не си струва...

Daering

Цитат на: Slavov - 08.08.2011 17:24...затова ще направя със фаянсови плочки, и то цялото дъно на нов аквариум , със повече изходи, и ще си бъде като апартаментчета...
На права или размината фуга смяташ да го правиш?  ;-)

Шегата настрана, според мен по-добър резултат (дано да съм разбрал правилно какво целиш) е да си изработиш цялото дъно от няколко подвижни части с техниката стиропор+цимент. Правиш дъното от един цял лист стиропор, на него си разчертаваш растера на самите пещери, както ще са разположени по самото дъно, след това изработваш горната част, "капаците", с предвидените отвори за вход, след това ще имаш малко дизайнерска част по оформлението на горната част на капаците, т.е. видимата им част и накрая - циментово мляко > една ръка > втора ръка > трета ръка цимент с пауза поне 24 часа между тях (не знам защо го описвам това, сигурен съм, че си наясно с технологията). Би могъл да удариш и повече ръце, с цел да стане по-тежко, за да не го повдигне някой невнимателен сом :) Допълнително в горната част (където дебелината на горния стиропор го позволява) би могъл да предвидиш "джобчета", в които да засееш растения или пък да поставиш такива, предварително засадени в онези специални, пластмасови саксийки. Другата декорация е на вкус :)

Предимствата пред другите споменати идеи са, че ще постигнеш малко по-автентичен изглед на самото дъно, ще имаш по-лесно обслужване (можеш да повдигнеш по всяко време покрива на приземния апартамент в дясно, със все засетите растения на него, без да се притесняваш, че ще се разсипе пясък или ще се размърда системата и няма да можеш да го върнеш обратно, да си инспектираш обитателите и да върнеш всичко на място).  Единственият недостатък е, че трябва достатъчно време да отделиш на цимента, докато стане годен за ползване. Другото предимство е, че ако наистина ти се занимава, би могъл да изпълниш по този начин и задната стена, без частта с пещерите, като така би получил още по-добра визия, стига тази концепция за аквариумен дизайн да ти допада.

Всичко това с уговорката, че колкото и добре да се получи, според мен това ще е по-скоро санитарен аквариум, отколкото изложбен :)

"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

Slavov

А да, но чак истински апартаменти , къщи си е много занимавка, идеята е едно мазе да се направи, с 4/5 входа, и отгоре да го оръса с 7см грунд , за растенията, въпроса е от какъв материал да стане, сега като казваш с цимента е хитро да стане така по тежко. Ама с плочките няма ли да е по-лесно, режа /реда лепа  и айде....то не че с цимента няма да е същото, само където и стиропора по-лесно ще се борави с него...

Daering

Не го прави като апартаменти :) идеята беше да е на няколко секции, за да е по-лесно за експлоатация и да има място за всички. Но както разбирам, една секция ще ти е достатъчна, а и не смяташ да я правиш с подвижен капак, така че ще имаш още по-малко работа - просто си оформи една релефна пещера по твои вкус, с всичките отвори които ти трябват, мацай с цимента, а ако искаш, след третата ръка я облепи отвън със същия грунд, с който ти е аквата и си готов (след като предвидиш времето за киснене, което циментът си иска, преди да го ползваш спокойно). Ще ти отнеме 2, 3 седмици кисненето, но ти може да си подкараш аквата през това време, а после просто го поставяш на предвиденото място и си готов. Това ми се струва малко по-декоративен начин, отколкото онзи с фаянса  ;-)
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

Slavov

Да , прав си  *privet* , засега ще има затишие, но ще дойде време когато ще покажа на цял свят мезонета... ! ;)

elblanko

Не разбрах това къде ще го слагаш, но има тубички приблизително с този размер, режеш ги и си готов.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Similar topics (2)

41494

Публикации: 15
Прегледи: 14051

35766

Публикации: 26
Прегледи: 19552