• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 15:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Мозайка?

Започната от Marto99_mz, 21.01.2013 16:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Мозайка не се препоръчва да се слага като грунд в аквариума. Позеленяването е вследствие неправилно осветяване  на аквариума като причините може да бъдат: 1) Пряка слънчева светлина
2) Прекалено светене с лампитена аквариума
3)т.1 и т.2-ра взети заедно
4) добавяне на торове  от които се получава цъфтеж на водата и позеленяване на стъкла и камъни.

tanji

05.07.2013 01:39 #16 Last Edit: 05.07.2013 23:09 by tanji
Благодаря ви за бързите отговори! Разбрах, какво не е правилно: осветлението е силно луминисцентно и близо до аквариума, иначе свети 12ч., после почивка. :)  Нямам пряка слънчева светлина.
Растението ми не е заровено в тор, то е свободно плаващо, с цел ако се родят там малки, да се укриват, но за съжаление не помогна! :(
Благодаря ви отново!   *THUMBS UP*

Caxapa

Толкова време не е необходимо да светят лампите. Сменяй по-често вода. вместо веднъж седмично..2-3 пъти в седмицата.

tanji

Това го правя, защото наливам вода на малките бебета плати, които пък не спряха да мрът!  :-( Учудващо е, как още имам живи малки рибки! Сега реших само да им слагам престояла 24ч. вода, докато не им взема помпа (която пък трябва да е с височина минимум 14см, в предвид малкия ми аквариум).
А аквариума ми още повече позеленява, ще изчистя с гъбичка стените, но тая мозайка .... не става!! Ще сменя и нея, както смених и предишните камъни, но на първо място трябва да отдалеча 15 ватовата луминисцентна лампа от аквариума ми! Иначе всичко ще позеленява отново, при всеки рестарт!

Асен Евгениев

Цитат на: tanji - 05.07.2013 01:39
осветлението е силно луминисцентно и близо до аквариума, свети 12ч

Защо изобщо светиш, след като нямаш растения?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tanji

Имам едно растение, което стои свободно.

Цитат на: tanji - 05.07.2013 00:30
Във магазина от който го взех, аквариумите на продавача бяха кристално чисти, с чисти камъчета. Имам също и изкуствено растение, но едва ли ще е от него.

Пък и без осветление, няма да е ефектно! Затова ще отдалеча лампата.

Асен Евгениев

Цитат на: tanji - 06.07.2013 21:34
Пък и без осветление, няма да е ефектно!
Лампата да свети, когато си край аквариума, да му се кефиш. През другото време няма смисъл.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

31366

Започната от yumkata94

Публикации: 16
Прегледи: 7937

48779

Публикации: 7
Прегледи: 4663

1374

Публикации: 26
Прегледи: 18812